Comparativ cu cei care au mâncat mereu micul dejun, cei care spun că sar peste prima masă din zi este au un risc cu 87% mai mare de a muri de cauze legate de inimă, potrivit unui studiu care a urmărit sănătatea a 6.550 de americani timp de aproximativ 20 de ani, potrivt webmd.com.
Cotele pentru accident vascular cerebral, în special, au fost ridicate dacă oamenii au spus că au sărit peste micul dejun în întregime. Acești indivizi au avut de trei ori mai multe șanse de accident vascular cerebral letal, comparativ cu cei care au spus că au mâncat întotdeauna înainte de amiază.
Riscurile, explicate de cercetători
Înainte de orice, atunci când sărim peste micul dejun apare o creștere a poftei de mâncare mai târziu în cursul zilei, ceea ce "ar putea duce la supraalimentare", a spus echipa de cercetare. Supraalimentarea cronică ar putea aduce obezitate.
Sensibilitatea la insulină - un factor hormonal legat de obezitate și diabet - este, de asemenea, afectat atunci când dimineața nu se ia masa, a spus Bao și colegii săi. Ratarea micului dejun ar putea afecta și alte procese hormonale care ar putea ajuta la creșterea tensiunii arteriale, au mai spus ei. În cele din urmă, așteptarea prea mult pentru a lua masa a fost, de asemenea, legată de o creștere a colesterolului, a mai spus echipa de cercetare.
Un expert în afecțiunile inimii a fost de acord că este mai sănătos să mănânce ceva după ce se trezește.
"A fost bine documentat faptul că mâncarea unui mic dejun complet duce la o mai bună sănătate cardiovasculară", a spus dr. Mohammad Imam, care nu a fost implicat în noul studiu. El conduce chirurgia cardiotoracica la Spitalul Universitar Staten Island din New York City.
Cum afectează pe teremen lung
Bao și colegii lui au urmărit ratele de deces la 6.550 de americani cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, începând din 1988 și până în 2011. Ei au descoperit că aproximativ 16% au spus că nu au mâncat micul dejun niciodata sau rar.
După ajustarea pentru rasă, vârstă și sex, eliminarea ratarea micului dejun a crescut șansele de moarte din diferite cauze cu 19%, iar din cauze cardiace, cu 87%.
Rezultatele au fost publicate pe 22 aprilie în Jurnalul American College of Cardiology..
Desigur, studiul nu a putut dovedi cauza și efectul. Dar un alt cardiolog care a revizuit rezultatele a declarat că rezultatele au sens, mai ales atunci când vine vorba de riscul de obezitate.
„Mulți oameni încearcă să renunțe la mese pe parcursul zilei pentru a pierde în greutate, dar de cele mai multe ori acest lucru duce la o eventuală exagerare a consumului de alimente / mâncatul excesiv la sfârșitul zilei", a explicat dr. Sunny Intwala. El conduce cardiologia sportivă la Spitalul Lenox Hill din New York City.
Intwala a subliniat că ceea ce mănâncă la micul dejun este și cheia. „Dacă micul dejun înseamnă produse de patiserie și cereale cu până la 20 de grame de zahăr pe porție, este greu de văzut cum consumul acestor tipuri de alimente va duce la scăderea riscurilor pentru sănătate pe termen lung", a spus Intwala. „În schimb, vă recomand să alegeți un mic dejun nutritiv cu cereale integrale, fructe, nuci și proteine de înaltă calitate", a spus el.
"Getting off to a good start at the beginning of the day can lead to better decision-making [on nutrition] throughout the day," Intwala added.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.