Microplasticele se infiltrează apa potabilă. Stațiile de epurare nu reușesc să le oprească

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa - FOTO: Freepik
apa - FOTO: Freepik

Lucrul grav care ți se poate întâmpla când bei apă. Detaliul îngrijorător pe care trebuie să îl știi.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Texas, Arlington, trage un semnal de alarmă privind eficiența insuficientă a stațiilor de epurare în eliminarea microplasticelor din apele uzate.

Deși tehnologiile de tratare a apelor uzate au evoluat semnificativ, microplasticele – particule de plastic mai mici de cinci milimetri – continuă să scape în mediul înconjurător, potrivit unui studiu recent realizat de cercetători de la The University of Texas at Arlington. Aceste particule persistente ridică semne de întrebare majore în ceea ce privește sănătatea umană și echilibrul ecosistemelor.

"Ceea ce am descoperit în urma unei analize sistematice a literaturii este că, deși majoritatea stațiilor de epurare reduc semnificativ cantitatea de microplastice, eliminarea completă rămâne imposibilă cu tehnologiile actuale", a declarat Un-Jung Kim, profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului și Mediului de la UT Arlington, autor principal al studiului publicat în Science of the Total Environment.

Transportatori invizibili ai poluanților chimici

Plasticul, omniprezent datorită costurilor reduse, durabilității și versatilității sale, nu se degradează biologic. În schimb, se fragmentează treptat în microplastice, care ajung în sol și ape, rămânând acolo timp de decenii.

"În consecință, multe microplastice sunt reintroduse în mediu, transportând probabil alți poluanți chimici reziduali din apele uzate, cum ar fi Bisfenolii, PFAS și antibioticele.

Aceste microplastice și poluanți organici există în concentrații reduse, dar expunerea se poate produce prin acțiuni banale precum consumul de apă, spălatul hainelor sau udatul plantelor, conducând potențial la efecte grave asupra sănătății, precum boli cardiovasculare și cancer", a explicat dr. Kim.

Lipsa standardizării îngreunează intervenția

Un obstacol major în combaterea acestei probleme este absența unor metode standardizate de testare a prezenței microplasticelor, arată studiul.

"Am constatat că eficiența tratamentelor diferă în funcție de tehnologia utilizată de comunități și de modul în care sunt măsurate microplasticele pentru calculul ratei de eliminare. O modalitate eficientă de a aborda această problemă este dezvoltarea unor metode standardizate de testare, care să ofere o imagine clară asupra fenomenului", a precizat Jenny Kim Nguyen, autoarea principală a studiului.

Nguyen a început cercetarea ca studentă la licență în laboratorul coordonat de Kim și în prezent urmează un master în științele Pământului și mediului la UTA. Ea lucrează la elaborarea unor protocoale experimentale standardizate pentru studierea microplasticelor din aer și apă.

Microplasticele se infiltrează apa potabilă. Stațiile de epurare nu reușesc să le oprească - FOTO: Freepik@shamuratov547

Soluții pe termen lung și implicarea publicului

Pentru a combate eficient problema, este nevoie atât de îmbunătățiri tehnologice, cât și de conștientizare publică, susține echipa de cercetare.

"Această lucrare ne ajută să înțelegem amploarea problemei actuale a microplasticelor, pentru a putea adresa impactul asupra sănătății pe termen lung și pentru a stabili măsuri mai eficiente de reducere", a subliniat Karthikraj Rajendiran, coautor al studiului și profesor asistent în cadrul Bone Muscle Research Center, UTA.

Cercetătorii atrag atenția și asupra rolului esențial pe care îl au consumatorii.

"Deși este important ca autoritățile să îmbunătățească detectarea și filtrarea microplasticelor în sistemele de epurare, consumatorii pot face deja diferența alegând haine și textile cu conținut redus de plastic, acolo unde este posibil, știind că microfibrele sunt cele mai comune microplastice eliberate constant prin apele uzate", a conchis dr. Kim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel