Microplantele, ce sunt și ce beneficii îți aduc. Sunt împachetate cu un conținut important de nutrienți

Monika Baciu |
Data publicării:
microplantele - FOTO: Freepik@devmaryna
microplantele - FOTO: Freepik@devmaryna

Microplantele au devenit populare în restaurante și nu numai. Acestea se găsesc și la supermarketuri. Iată care sunt beneficiile acestora. 

Microplantele au câștigat popularitate. Acestea au fost introduse în restaurantele din Statele Unite ale Americii în anii 1980. Aceste verdețuri aromatice, cunoscute și sub numele de micro ierburi sau confetti de legume, sunt bogate în aromă și adaugă o pată de culoare binevenită la o varietate de feluri de mâncare.

În ciuda dimensiunilor lor mici, microplantele împachetează o valoare nutrițională ridicată, adesea conținând niveluri mai ridicate de nutrienți decât verdele vegetal mai matur. Acest lucru le face un plus bun la orice dietă.

Microplantele, ce sunt

Microplantele sunt verdeațuri vegetale tinere, care au aproximativ 1-3 inci (2,5-7,5 cm) înălțime. Ele au o aromă puternică și un conținut concentrat de nutrienți și vin într-o varietate de culori și texturi. 

Microplantele sunt considerate plante pentru copii. Acestea fiind spuse, acestea nu trebuie confundate cu germenii, care nu au frunze. Germenii au, de asemenea, un ciclu de creștere mult mai scurt, de 2-7 zile, în timp ce microplantele sunt de obicei recoltate la 7-21 de zile după germinare, odată ce au apărut primele frunze adevărate ale plantei.

Microplantele sunt mai asemănătoare cu verdețeața, dar numai tulpinile și frunzele lor sunt considerate comestibile. Acest lucru înseamnă că plantele pot fi cumpărate întregi și tăiate acasă, menținându-le în viață până când sunt consumate, notează Healthline.

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Microplantele, de diferite tipuri

Microgreens pot fi cultivate din mai multe tipuri diferite de semințe. Cele mai populare soiuri sunt produse folosind semințe din următoarele familii de plante: 

- Familia Brassicaceae: Conopidă, broccoli, varză, năsturel, ridiche și rucola

- Familia Asteraceae: Salată verde, andive, cicoare și radicchio

- Familia Apiaceae: Mărar, morcov, fenicul și țelină

- Familia Amaryllidaceae: Usturoi, ceapă, praz

- Familia Amaranthaceae: Amaranth, quinoa, sfeclă și spanac

- Familia Cucurbitaceae: Pepene galben, castravete și dovleac.

Cereale precum orezul, ovăzul, grâul, porumbul și orzul, precum și leguminoasele precum năutul, fasolea și lintea, sunt, de asemenea, uneori cultivate ca microplante. 

Vezi și: Făina de greieri, ce gust are și ce trebuie să știi. Pâinea produsă cu acest tip de făină, aprobată de UE

Microplantele, ce gust au

Microplantele variază în gust. Acesta poate varia de la neutru la picant, ușor acru sau chiar amar, în funcție de soi. În general, aroma lor este considerată puternică și concentrată.

Microplantele, valori nutritive

Microplantele sunt ambalate cu substanțe nutritive. În timp ce conținutul lor nutritiv variază ușor, majoritatea soiurilor tind să fie bogate în potasiu, fier, zinc, magneziu și cupru. 

Microplantele sunt, de asemenea, o mare sursă de compuși benefici ai plantelor cum ar fi antioxidanții. Mai mult, conținutul lor de nutrienți este concentrat, ceea ce înseamnă că acestea conțin adesea niveluri mai ridicate de vitamine, minerale și antioxidanți decât aceeași cantitate de verdeață matură. 

De fapt, compararea microplantelor cu verdeața mai matură, arată că nivelurile de nutrienți în microplante poate fi de până la nouă ori mai mare decât cele din verdeața matură. 

Vezi și: Mersul pe jos: uită de cei 10.000 de pași! Nu contează doar numărul, ci și viteza

Cercetările arată, de asemenea, că acestea conțin o varietate mai mare de polifenoli și alți antioxidanți decât omologii lor maturi. 

Un studiu a măsurat concentrațiile de vitamine și antioxidanți în 25 de microplante disponibile în comerț. Aceste niveluri au fost apoi comparate cu nivelurile înregistrate în baza de date națională a USDA.

Deși nivelurile de vitamine și antioxidanți au variat, nivelurile măsurate în microplante au fost de până la 40 de ori mai mari decât cele înregistrate pentru frunzele mai mature. 

Prin urmare, deși microplantele, în general, par să conțină niveluri mai ridicate de nutrienți decât plantele mai mature, acest lucru poate varia în funcție de speciile la îndemână.

Vezi și: 5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Peste 60% dintre femei și bărbați nu dorm cât trebuie

Microplantele, beneficii pentru sănătate

Consumul de legume este legat de un risc mai mic de multe boli. Acest lucru se datorează probabil cantităților mari de vitamine, minerale și compuși benefici ai plantelor pe care le conțin.

Microplantele conțin cantități similare și adesea mai mare de aceste substanțe nutritive decât verdeața matură. Ca atare, ele pot reduce în mod similar riscul următoarelor boli:

- Bolile de inimă: Microplantele sunt o sursă bogată de polifenoli, o clasă de antioxidanți legați de un risc mai mic de boli de inimă. Studiile la animale arată că microplantele pot reduce trigliceridele și nivelurile "rele" de colesterol LDL .

- Boala Alzheimer: Alimentele bogate în antioxidanți, inclusiv cele care conțin cantități mari de polifenoli, pot fi legate de un risc mai mic de boală Alzheimer.

- Diabet: Antioxidanții pot ajuta la reducerea tipului de stres care poate împiedică zahărul să intre în mod corespunzător în celule. 

- Anumite tipuri de cancer: Fructele și legumele bogate în antioxidanți, în special cele bogate în polifenoli, pot reduce riscul diferitelor tipuri de cancer. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel