Microbiomul sănătos se vede și pe piele. Medic: Ridurile și microbiomul sunt mână-n mână

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
microbiomul sanatos. FOTO: Freepik @kroshka__nastya
microbiomul sanatos. FOTO: Freepik @kroshka__nastya

Microbiomul echilibrat și sănătos se vede pe tot corpul. Ce alimente probiotice și prebiotice trebuie consumate pentru a avea o floră intestinală bună.

Microbiomul sau microbiota este flora microbiană alcătuită din microorganisme simbotice și include 1000-1500 de specii bacteriene. Calitatea microbiomului este influențată de o serie de factori, motiv pentru care este important să acordăm atenție atât emoțiilor pe care le avem, cât și dietei zilnice.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism, a afirmat că microbiomul poate fi considerat un organ, iar fericirea și starea noastră de bine se află în strânsă legătură cu un microbiom echilibrat și sănătos. 

”Există niște entități în interiorul nostru care ne pot influența emoțiile și anume microbiomul intestinal. Microbiomul este aproape un organ, rezidă în intestinele noastre și este format din bacterii, virusuri, ciuperci, chiar și paraziți care trăiesc în bună prietenie. Au foarte multe gene, informația genetică de acolo este mai mare decât din genele noastre, practic suntem mai mult bacterii decât oameni.

Microbiota este totalitatea bacteriilor, sunt multe specii de bacterii, sunt trilioane de bacterii și microbiomul echilibrat și sănătos este cu cât sunt mai multe specii acolo și cu cât sunt într-un număr mai mare”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână

Microbiomul, influențat de tipul de naștere

Microbiomul se formează după naștere, dar este influențat de tipul nașterii, prin cezariană sau natural. ”Se spune că tipul de naștere influențează ce tip de microbiom vom avea. Deși sunt dovezi că și din uter, în funcție de dieta mamei, și de alți factori încnjurători se formează un anumit tip de microbiom.

Nașterea pe cale naturală aduce multe bacterii pentru bebeluș, apoi prin hrănirea la sân, însă după aceea, tot ce ne înconjoară, tot ce facem ne influențează speciile de bacterii. Stilul de viață, somnul, stresul, medicamentele,toate au influență asupa acestor bacterii, însă și dieta este esențială.

Microbiomul poate varia de la o zi la alta, de la o lună la alta, este unic pentru fiecare om și după ce s-a făcut la nivel mondial proiectul genomului uman, acum se face maparea microbiomului uman. Atât de important este definit, cum spuneam în ultima vreme, ca un organ, și importanța sa este pentru toate sistemele și organele noastre: pentru modul în care simțim, pentru imunitatea noastră, care în măsură de 80% pleacă din intestine.

Dacă vrem să avem un microbiom echilibrat, adică speciile patogene să fie jos și speciile prietenoase să fie sus, bine crescute, și să existe o conlucrare bună între ele, trebuie să hrănim speciile bune de bacterii.

Toate sunt importante, și consumul de probiotice, adică de bacterii din suplimente, la momentele cheie, dar și consumul de probiotice din mâncare este foarte important”, a mai spus medicul.

vezi și: Enterocolita, cauze, simptome, tratament. Ce trebuie să mănânci dacă ai enterocolită

Alimentele bogate în probiotice și prebiotice

Chefirul și murăturile sunt printre cele mai bune alimente bogate în probiotice. ”În general în orice este fermentat există probiotice. Spre exemplu, în măsline, în oțet, în parmezan găsim probiotice, mai multe și mai diverse decât într-o pastilă”; a explicat nutriționistul.

O altă categorie de alimente este formată din cea care constituie ”hrana” bacteriilor, ”tu însămânțezi cu aceste probiotice intestinul, dar trebuie să și hrănești populația de acolo, și atunci avem prebiotice, alimente bogate în prebiotice”, a mai spus dr. Pleșea.

Aceasta a exemplificat categoria alimentelor bogate în prebiotice.

”Grapefruitul și în general toate fructele și legumele conțin fibre, însă sunt anumite specii de fibre și de componente din vegetale care hrănesc foarte bine microbii și anume: inulina, gumele, pectinele.

Practic, fermentează fibrele acelea și din fermentare se nasc anumiți compuși, acizii grași cu lanț scurt, care vor hrăni intestinul, care vor duce la funcții metabolice, mai departe, care vor comunica cu creierul pentru că există axa intestin-creier, axa intestin-piele, axa intestin-plămân, descoperită acum, la Covid.

Tot ce vine de la intestin are impact și se oglindește peste tot și atunci o să hrănesc cu aceste prebiotice. Merele, perele sunt foarte importante, bananele verzi sunt bogate în prebiotice.

Și o clasă extraordinar de importantă și de mirositoare, de care noi ne ferim din păcate, ceapa și usturoiul. Antibioticul natural, dar omoară doar speciile patogene, nu și pe cele benefice, și în general, cu cât mănânci mai multe alimente care te balonează, cu atât ai un microbiom mai bun.

Adică varza, ceapa, prazul, usturoiul, și chiar dacă ne balonăm, acest lucru este bine, nu trebuie să ne sperie, pentru că așa ne hrănim microbiomul și vom fi cu imunitate mai bună, cu o greutate mai bună, cu o piele mai frumoasă și nu poți vorbi de anti-ageing fără să ai un microbiom echilibrat. Ridurile și microbiomul sunt mână-n mână”, a mai spus nutriționistul.

Microbiomul și suplimentele

Pe lângă alimentele bogate în probiotice și prebiotice, specialistul în nutriție susține că și suplimentele pot veni în sprijinul echilibrării microbiomului intestinal, cu condiția ca acestea să fie recomandate de un medic, nu luate la întâmplare.

”Ca să îți reechilibrezi un microbiom stricat de zahăr, de antibiotice, de stres, trebuie întâi să cureți, să dai la o parte tot ce este rău și inclusiv să omori din speciile patogene, poți face asta cu un antimicrobian vegetal, adică să dai un anumit supliment, și în funcție de harta microbiomului tău, care se face la analize, apoi repari universul de acolo și pereții intestinali, sunt alte suplimente de reparare, apoi reinoculezi cu bacterii bune, din mâncare și dintr-un alt supliment, și apoi menții ce ai făcut bun, adică ai grijă de populația de acolo”, a mai spus medicul.

Vezi și: 5 efecte surprinzătoare ale consumului de prebiotice. Printre ele, reglarea glicemiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel