Microbiomul, rol în optimizarea răspunsului la imunoterapie în melanom. Transplantul de materii fecale, analizat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
melanom - FOTO: Freepik@vecstock
melanom - FOTO: Freepik@vecstock

Această terapie poate spori răspunsul la tratamentele imunoterapice, oferind o nouă speranță pacienților oncologici.

Două strategii inovative sunt în prezent investigate pentru a explora modul în care manipularea microbiomului intestinal ar putea spori eficiența imunoterapiei la pacienții cu melanom. Aceste strategii au fost discutate la cel de-al 11-lea Congres Mondial de Melanom (WCM) și la cel de-al 21-lea Congres EADO 2025.

Microbiomul super donatorului

Prima strategie presupune crearea unui produs bioterapeutic viu care imită compoziția bacteriană a scaunului provenit de la un "super donator" — un pacient cu cancer care a obținut un răspuns complet la imunoterapie. Acest scaun ar putea fi administrat pacienților care nu au răspuns la tratament, pentru a-i ajuta să depășească rezistența la terapie.

Dr. Nadim Ajami, director executiv al cercetării științifice la MD Anderson Cancer Center, a explicat cum se face acest lucru.

"Prin reprogramarea strategică a microbiotei intestinale, putem transforma potențial pacienții care nu răspund în pacienți care răspund, amplificând beneficiile clinice ale imunoterapiilor care altfel nu ar reuși să valorifice întregul potențial al sistemului imunitar în combaterea cancerului", a spus dr. Nadim Ajami, potrivit Medscape.

Ideea de bază este că echilibrul bacterian din intestin influențează activarea sau suprimarea celulelor T în microambientul tumoral. Optimizarea acestor răspunsuri ale celulelor T ar putea ajuta pacienții să depășească rezistența sau să obțină rezultate mai bune cu imunoterapia.

Microbiomul, rol în optimizarea răspunsului la imunoterapie în melanom. Transplantul de materii fecale, analizat - FOTO: Freepik@Alessandro_Grandini

Transplant de microbiotă fecală

Primele studii clinice au arătat că transplantul de microbiota fecală (FMT) ar putea îmbunătăți răspunsul pacienților cu melanom la imunoterapie. Într-un studiu din 2021 publicat în Science, 15 pacienți cu melanom metastatic refractar la imunoterapie au primit un transplant de fecale.

Dintre aceștia, 6 pacienți au prezentat un răspuns la pembrolizumab — un răspuns complet, două răspunsuri parțiale și trei pacienți au avut boala stabilă timp de un an.

Totuși, Dr. Ajami subliniază că, deși studiile FMT au oferit informații valoroase, acestea sunt dificile de standardizat și aproape imposibil de scalat clinic. Pentru a rezolva această problemă, echipa sa, în colaborare cu Kanvas Bio, a dezvoltat un agent bioterapeutic viu care conține un consorțiu bacterian menit să optimizeze microbiomul intestinal al pacienților cu melanom.

Consorțiul bacterian specific utilizat în acest tratament a fost derivat din microbiomul intestinal al unui super donator — un supraviețuitor de cancer colorectal care a avut un răspuns complet la imunoterapie. Microbiomul donatorului a fost profilat extensiv folosind o platformă de imagistică de înaltă rezoluție filogenetică. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să reproducă efectele bacteriene benefice într-un produs terapeutic standardizat.

"Transformăm o procedură dependentă de donator și variabilă într-un tratament standardizat care poate fi fabricat fiabil, dozată cu precizie și integrat în practica clinică", a spus Dr. Ajami.

Succes în fazele preclinice

Datele preclinice din cercetările echipei sale au demonstrat că agentul bioterapeutic viu a obținut răspunsuri antitumorale similare cu cele ale transplantului original de fecale de la super donator într-un model pe șoareci cu melanom sensibil la imunoterapie.

Bioterapeuticul poate fi administrat potențial pe cale orală sub formă de pastile, eliberându-și conținutul doar în intestinul gros, deși livrarea prin colonoscopie este și ea o opțiune.

Dr. Ajami și echipa sa sunt în discuții cu Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru consultarea pre-Investigational New Drug privind acest tratament promițător.

Fibrele alimentare sporesc răspunsul la imunoterapie

Pe lângă cercetările asupra bioterapeuticului, echipa Dr. Ajami a explorat dacă o dietă bogată în fibre poate îmbunătăți răspunsul pacienților cu melanom la imunoterapie. Într-un prim studiu faza 1, pacienților li s-a oferit o dietă îmbogățită cu fibre timp de 6-10 săptămâni, demonstrând siguranța și fezabilitatea intervenției.

Pe baza acestui studiu, un trial faza 2, randomizat, dublu-orb, controlat, a inclus 45 de pacienți cu melanom care au început tratamentul cu imunoterapie de primă linie. Intervenția a presupus creșterea aportului de fibre la 50g/zi pentru grupul cu dietă bogată în fibre, în timp ce grupul cu dietă săracă în fibre a consumat doar 20g/zi.

Dintre cei 20 de pacienți evaluați până acum, 77% (10 din 13) din grupul cu dietă bogată în fibre au răspuns la imunoterapie, comparativ cu doar 29% (2 din 7) din grupul de control. Deși populația trialului este mică, Dr. Ajami este încurajat de rezultatele preliminare.

Provocări

Dr. Thomas Gajewski, medic oncolog la Universitatea din Chicago, susține ideea prescrierii dietelor bogate în fibre pacienților, afirmând că nu există niciun pericol în acest sens. Totuși, Dr. Andrew Birnie, consultant dermatolog în Marea Britanie, a ridicat îngrijorări cu privire la implementarea unei astfel de diete.

Dr. Ajami a recunoscut că consumul de fibre a scăzut semnificativ după încheierea perioadei de alimentație controlată în ambele faze ale studiilor. Cu toate acestea, el a subliniat că scopul studiilor nu a fost modificarea comportamentului, ci înțelegerea modului în care o dietă bogată în fibre poate influența răspunsul la imunoterapie.

Cercetările asupra potențialului microbiomului de a influența tratamentele împotriva cancerului sunt încă în stadii incipiente, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare. Munca continuă să exploreze atât abordările cu bioterapeutic viu, cât și intervențiile dietetice, cu speranța că aceste strategii vor ajuta pacienții cu melanom care nu răspund la imunoterapiile actuale.

Cercetările Dr. Ajami beneficiază de colaborări și acorduri de licențiere cu Kanvas Bioscience și SNIPR BIOME, iar el este numit inventator în mai multe aplicații de brevete legate de detectarea microbilor și de modularea microbiomului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel