Aproximativ 38 de miliarde de bacterii care locuiesc în intestine îndeplinesc multe sarcini importante. Cunoscuți sub numele de microbiota intestinală, acești microbi ajută la digestia alimentelor, metabolizează medicamentele și protejează de organismele infecțioase.
În multe privințe, microbiota intestinală - care cântărește aproximativ o jumătate de kilogram în total - funcționează oarecum ca un organ distinct din corpul tău. La fel cum aveți un genom unic, aveți și un microbiom intestinal unic, format din aproximativ opt milioane de gene care controlează microbiota. Oamenii de știință încă învață modul în care compoziția și diversitatea microbiomului intestinal influențează sănătatea sistemului cardiovascular.
Conexiunea cu colesterolul
O descoperire recentă implică un grup de bacterii intestinale care pot descompune colesterolul din intestine. De la începutul anilor 1900, oamenii de știință știau că bacteriile intestinale pot transforma colesterolul într-un compus numit coprostanol, dar nu știau ce specii o fac. Astfel, cercetătorii au analizat probe de scaun de la 3.079 de persoane pentru a le caracteriza microbiomii intestinali și apoi au secvențiat aproape șase milioane de gene microbiene.
Au descoperit că persoanele cu o genă pe care au numit-o IsmA în microbiomul lor au eliminat cu 75% mai puțin colesterol în fecale decât persoanele care nu poartă acea genă bacteriană. Prezența acestei gene (care produce enzime care metabolizează colesterolul) a fost, de asemenea, legată de un nivel mai scăzut de colesterol din sânge la participanți. Constatările, publicate anul trecut în revista Cell Host and Microbe, ar putea ajuta la explicarea de ce unii oameni pot consuma mai mult colesterol în dietele lor, cu un efect relativ mic asupra nivelului de colesterol din sânge.
„Constatările oferă mai mult sprijin conceptului conform căruia modificarea microbiomului ar putea avea un efect terapeutic”, spune co-autorul studiului, Dr. Stanley Shaw, cardiolog la Brigham and Women's Hospital și decan asociat pentru educație executivă la Harvard Medical School. „Dar o terapie bazată pe microbiomi pentru bolile de inimă este încă la ani distanță”, avertizează el.
În teorie, ar putea ajuta la introducerea directă a enzimelor metabolizatoare ale colesterolului în intestin sau la creșterea populației acelor bacterii care scad colesterolul prin dietă, probiotice sau altă metodă. „Dar încă este un mister cum să aflăm cea mai bună abordare, deoarece nu putem prezice în mod fiabil dacă bacteriile nou introduse colonizează efectiv intestinul”, notează dr. Shaw.
Diferențe de microbiota
Microbiomul pare să influențeze factori suplimentari asociați cu sănătatea inimii, inclusiv greutatea corporală, tensiunea arterială, diabetul și inflamația. De exemplu, persoanele care sunt subțiri în mod natural au o microbiotă intestinală diferită de cele care sunt supraponderale, posibil pentru că anumite bacterii extrag mai multe calorii din unele alimente decât alte bacterii. La fel, persoanele cu tensiune arterială crescută par să aibă o microbiotă mai puțin diversă (adică mai puține specii) decât persoanele cu tensiune arterială normală.
Dar problema cu aceste observații este o veche enigmă, asemănătoare cu „oul sau găina”. "Există diferențe în microbiota care cauzează problema sănătății sau sunt în schimb o reacție sau o compensare din partea corpului ca răspuns la problemă?" spune doctorul Shaw.
„Ceea ce este interesant în ceea ce privește microbiomul este că acesta pare să servească drept intermediar pentru unii dintre factorii stilului de viață care au un efect favorabil asupra sănătății cardiovasculare”, spune dr. Shaw. „Luați, de exemplu, fibre dietetice. Dietele bogate în fibre par să reducă riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu până la 30%. O parte din acest beneficiu poate apărea din capacitatea fibrelor de a ajuta la eliminarea colesterolului din organism. Dar pot exista și alți factori.”
În intestin, fibrele sunt descompuse de bacteriile din colon pentru a forma acizi grași cu lanț scurt. Acești compuși interacționează cu receptori specifici ai celulelor care reglează tensiunea arterială, afectează hormonii implicați în diabet și diminuează inflamația - toate acestea influențând sănătatea cardiovasculară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.