Microbiomul intestinal: ce afecțiuni poate provoca dezechilibrul lui, explică dr. Sanda Crețoiu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal

Dr. Sanda Crețoiu a explicat la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, ce boli poate să determine dezechilibrul microbiomului intestinal.

Microbiomul intestinal este mai important decât îți imaginează majoritatea dintre noi, iar rolul acestuia în starea de sănătate este incredibil de mare. Astfel, o perturbare a cestuia, un dezechilibru al florei intestinale este asociată cu afecțiuni precum sindromul metabolic sau ceea ce este cunoscut drept „intestinul permeabil”.
Dr. Sanda Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară și director medical la Clinica NutriScience, a explicat la Academia de Sănătate de ce, acest microbiom, poate avea un rol atât de important în sănătatea noastră.
„Acest microbiom este schimbător, în legătură directă cu regiunea geografică, deci dacă călătorim într-o altă țară el va fi influențat de acest curs.
Pe parcursul vieții, microbiomul se stabilizează în jurul vârstei de trei ani și predomină, ca bacterii, în fiecare etapă a vieții noastre alte tulpini, dar prin bacterii benefice înțelegem grupurile Lactobacillus, Bacteroides și Firmicutes, fiecare având rolul său în homeostazia intestinală, în special a intestinului gros.
Aceste bacterii pe care le-am menționat sunt responsabile de producerea de acetat butirat și propionat, care sun acizi grași cu lanț scurt, foarte importanți pentru menținerea integrității epiteliului intestinal și, de asemenea, s-a constatat că o perturbare a acestor produși rezultați prin metabolizarea fibrelor de către bacteriile menționate conduc la diferite perturbări. Spre exemplu, dacă acetatul este crescut, și acesta este produs prin fermentarea fibrelor de către bacteriile anaerobe, apare sindromul metabolic.
Dacă avem o cantitate normală de acid butilic, care este produs de către genurile Firmicutes, vom avea o stare bine a celulei epiteliale intestinale și este cunoscut faptul că dacă celulele intestinale care sunt unite între ele, medical numite enterocite, prin joncțiuni, se desfac produșii toxici care există în mod normal în urma metabolizării diferitelor substanțe în intestinul gros trec în sânge și aici vorbim despre acel intestin permeabil”, a explicat ea.

Mai multe detalii puteți găsi în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel