Microbiomul, influențat diferit de alimente similare. Cum afectează sănătatea

Angela Sabău |
Data publicării:
Microbiologie Credit: The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain)
Microbiologie Credit: The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain)

Microbiomul (bacteriile intestinale) poate fi influențat diferit de alimente similare. Specialiștii spun că microbiomul este legat de o gamă largă de afecțiuni.

Alimentele cu etichete nutriționale similare pot avea efecte foarte diferite asupra microorganismelor intestinale, constată un nou studiu, publicat în revista Cell Host & Microbe. Cercetătorii au analizat dietele și probele participanților pe parcursul a 17 zile pentru a examina discrepanțele dintre modul în care diferitele alimente influențează microbiomul intestinal, chiar și atunci când par a fi similare din punct de vedere nutrițional.

Un microbiom uman sanatos cuprinde o mare varietate de bacterii diverse, iar comunitatea științifică a fost interesată să vadă importanța microbiomului intestinal în menținerea sănătății, dar și modul în care poate cauza boli.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat un total de 34 de participanți pe care i-au instruit să înregistreze tot ce au mâncat timp de 17 zile. Echipa a colectat probe de scaun zilnic.

Pentru a descoperi modul în care microbiomul fiecărui participant s-a schimbat în fiecare zi ca răspuns la alimentele pe care le-au mâncat, cercetătorii au efectuat secvențierea metagenomică pe probele de scaun. Acest lucru le-a permis, de asemenea, să observe ce efectele au modificările microbiotei asupra enzimelor și funcțiilor metabolice.

Substanțele nutritive modifică microbiomul intestinal

Înainte de începerea cercetării, autorii studiului au crezut că ar putea, nu numai să identifice legăturile dintre anumiți nutrienți alimentari și tulpinile specifice de microbi, ci și să determine de ce microbiomul diferă în rândul indivizilor. Cu toate acestea, au descoperit că alimentele care au un profil nutrițional comparabil, nu au avut în mod necesar un efect similar asupra microbiotei.

Autorul principal Dan Knights, care lucrează în cadrul Departamentului de Informatică și Inginerie și al Institutului de BioTehnologie de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis, notează că aceste constatări au prezentat o provocare diferită. "A trebuit să ne dăm peste cap și să gândim o nouă abordare pentru măsurarea și compararea diferitelor alimente", explică el.

Cercetătorii au dezvoltat, apoi, o ierarhie structurată a alimentelor, care le-a permis să identifice produsele alimentare înrudite.

Ei au descoperit că alimentele înrudite, de exemplu, spanacul cu frunze verzi și varza kale, au avut un efect comparabil asupra microbiomei, în timp ce alimentele care nu erau strâns legate, dar aveau profiluri nutriționale foarte asemănătoare au efect diferit.

Microbiomul intestinului influențează sănătatea generală

Cercetările viitoare ar putea ajuta la identificarea modalităților de a schimba în mod activ microbiota unor pacienți, pentru a determina o schimbare pozitivă a stării de sănătate, dar, după cum a aflat acest grup de cercetători, nu este pur și simplu o chestiune de potrivire a profilului nutrițional al unui produs alimentar.

„Microbiomul a fost legat de o gamă largă de afecțiui umane, incluzand tulburări metabolice, boli autoimune și infecții, astfel încât există o motivație puternică de a manipula microbiomul cu dieta ca o modalitate de a influența sănătatea", spune Knights.

"Acest studiu sugerează că este mai complicat decât o simplă analiză a componentelor dietetice, cum ar fi fibrele și zahărul. Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte de a înțelege cum gama completă de nutrienți din produsele alimentare afectează modul în care microbiomele răspund la ceea ce mâncăm."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel