Microbiom intestinal: de ce este important pentru sănătatea generală

Angela Sabău |
Data publicării:
Stilul de viața sănătos. Foto: Pixabay
Stilul de viața sănătos. Foto: Pixabay

Dacă sunteți uimit să aflați diferitele moduri în care un microbiom digestiv sănătos vă afectează sănătatea generală, un nou studiu vă va intriga.

O echipă de cercetare europeană a descoperit că un intestin cu niveluri echilibrate de microbiotă este legat de scăderea tensiunii arteriale.

Într-un studiu publicat luna trecută în revista Hypertension, un grup de cercetători în biologie, epidemiologie și sănătate publică din Germania și Irlanda de Nord spun că au fost primii care au evaluat o legătură interesantă. Ei au folosit un eșantion de 904 de participanți din Germania pentru a înțelege în ce măsură compoziția microbiomului intestinal este legată de scăderea tensiunii arteriale, conștienți de dovezile trecute că atât intestinul, cât și tensiunea arterială sunt afectate de consumul de alimente care conțin flavonoide.

Flavonoidele sunt compuși găsiți în multe alimente naturale care conțin antioxidanți, cum ar fi merele, perele, strugurii, fructele de pădure, ciocolata, ceaiul și vinul. WebMD observă că s-a descoperit că flavonoidele ajută la prevenirea unor boli precum cancerul, boala Alzheimer, diabetul și bolile de inimă.

În studiul actual, cercetătorii au analizat aportul participanților de fructe de pădure, mere, pere și vin roșu pentru a concluziona că „factorii microbieni au explicat 15,2% asocierea dintre alimentele bogate în flavonoide și scăderea [tensiunii arteriale sistolice] relevante clinic”. (Tensiunea arterială sistolică este măsura presiunii în artere atunci când inima pompează sângele.)

Aedín Cassidy, coautor al studiului și director pentru cercetare interdisciplinară la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la Universitatea Queen's din Belfast, a declarat pentru Verywell Health: „Ceea ce mâncăm joacă un rol esențial în modelarea microbiomului nostru intestinal... Spre deosebire de multe altele. constituenții alimentari, flavonoidele sunt metabolizate predominant în intestin.”

Cassidy a explicat, de asemenea, că știința a descoperit și alte beneficii sistemice ale unui intestin sănătos, citând un studiu din 2017 care a descoperit o legătură între un intestin nesănătos și risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel