Metode terapeutice în chirurgia hepatică. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Metastazele prind o mare parte din ficat

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
metastaze hepatice - FOTO: Freepik@sanvong73
metastaze hepatice - FOTO: Freepik@sanvong73

Care este șansa de supraviețuire a pacienților cu metastaze hepatice și care sunt opțiunile de tratament. Asta ne-a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu. 

În tratamentul afecțiunilor hepatice grave, precum hepatocarcinomul sau metastazele hepatice, o metodă revoluționară se impune ca opțiune eficientă: rezecția în doi timpi. Această tehnică, descrisă de acad. prof. dr. Irinel Popescu în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, aduce un avans semnificativ în chirurgia hepatică și oferă noi speranțe pacienților cu afecțiuni severe ale ficatului.

În cazul în care ficatul este afectat de tumori care se extind pe o mare parte din organ, realizarea unei rezecții complete este adesea imposibilă. De exemplu, atunci când 75% din ficat este invadat de metastaze și doar 25% rămâne țesut hepatic sănătos, riscurile unei rezecții sunt prea mari.

Într-un prim timp al procedurii, se efectuează ligatura venei portale de pe partea dreaptă a ficatului, care este afectată de procesul metastatic. Această intervenție are ca efect stimularea unui proces de hipertrofie a segmentului sănătos al ficatului și atrofie a țesutului tumoral. În decurs de două sau trei luni, raportul dintre țesutul hepatic afectat și cel sănătos se modifică semnificativ, facilitând astfel o viitoare rezecție.

"În cazul interesării majore a ficatului de un proces tumoral, fie de hepatocarcinom, fie de metastaze, chirurgia are la dispoziție o metodă spectaculoasă și interesantă, și anume rezecția în doi timpi.

În variantă chirurgicală, în primul timp se ligaturează vena portă din partea dreaptă a ficatului, cea care este interesată de procesul metastatic și se așteaptă un proces de hipertrofie-atrofie.

Metastazele prind o mare parte din ficat, până la 75%. Plecăm de la 75% masă tumorală, 25% ficat normal. Nu se poate face rezecția. Omul nu supraviețuiește cu cei 25%. După ligatura de venă portă, cei 75%, devin 60%, cei 25% devin 40%.

În timpul 2 se poate face rezecția. Această schimbare a raportului între cele două segmente o poate face și radioembolizarea. În vena portă se introduce Itriu radioactiv, care realizează două lucruri, și anume iradierea internă a tumorii și supresia afluxului portal.

Vezi și: Noduli pulmonari, descoperiți în plămânii nefumătorilor. Medicii, semnal de alarmă legat de screening

Țesutul distrus se necrozează și fibrozează. Diferența este că în cazul ligaturii chirurgicale, procesul de atrofie-hipertrofie se petrece în două, maxim 3 luni, după care se oprește.

În cazul radioembolizării, aceste particule de Itriu continuă să își facă efectul pe termen lung și adaugă la procesul inițial alte procente de atrofie-hipertrofie. E un proces care se continuă", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Această abordare inovatoare, care combină metodele chirurgicale tradiționale cu tehnici moderne de iradiere, se dovedește a fi un pas important în extinderea opțiunilor terapeutice pentru pacienții cu afecțiuni hepatice severe, având potențialul de a îmbunătăți semnificativ prognoza și calitatea vieții acestora.

Vezi și: Analizele care îți arată că ai probleme cu inima. Pot identifica și riscul de infarct

Metastaze hepatice - FOTO: Freepik@ANNAimg

Metastazele hepatice, ce sunt

Metastazele hepatice pot să nu prezinte simptome inițial, deoarece ficatul este un organ mare care poate funcționa normal chiar și atunci când există cancer în el. Simptomele variază în funcție de numărul metastazelor și localizarea lor în ficat. Alte afecțiuni de sănătate pot provoca simptome asemănătoare cu cele ale metastazelor hepatice.

Consultați-vă medicul dacă aveți aceste simptome, mai ales dacă se agravează:

- Pierdere a apetitului

- Greață

- Oboseală

- Pierdere în greutate

- Febră

- Icter (piele și ochi galbeni) și urină de culoare închisă

- Mâncărimi ale pielii

- Disconfort sau durere în abdomen

- Umflarea abdomenului cauzată de acumularea de lichid (ascită)

- Umflarea gleznelor, potrivit Cancer.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel