Psihologia și medicina se întâlnesc într-un efort comun pentru a trata tulburările digestive funcționale, precum sindromul de intestin iritabil (SII). Într-o prezentare recentă la Zilele Francofone de Hepatologie, Gastroenterologie și Oncologie Digestivă din 2024, s-au dezvăluit abordările eficiente, precum hipnoza, meditația de conștientizare și terapia cognitiv-comportamentală (CBT).
Cu medicamentele adesea dovedindu-se ineficiente în aceste cazuri, aceste terapii comportamentale oferă o alternativă promițătoare. Dincolo de doar gestionarea simptomelor, aceste terapii vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Abordări psihologice pentru calmarea tulburărilor digestive funcționale
În timp ce medicamentele sunt adesea ineficiente în această indicație, terapiile comportamentale oferă o opțiune interesantă.
"Este important să informăm pacienții despre tratamentele alternative și să-i îndrumăm către cele cu cea mai bună dovadă de eficacitate," a subliniat Pauline Jouët, MD, PhD, de la departamentul de hepatologie-gastroenterologie al Spitalului Louis Mourier din Colombes, Franța, în timpul prezentării sale, potrivit Medscape.
Cum poți ameliora tulburările digestive cu ajutorul hipnozei
Printre tulburările digestive funcționale, SII este cea mai frecventă. Din cauza hipersensibilității colonului, cu sau fără tulburare a motilității intestinale, se manifestă prin dureri abdominale, constipație, diaree sau balonare. Această tulburare, care poate evolua episodic, afectează adesea semnificativ calitatea vieții pacientului.
Prima terapie comportamentală care a dat rezultate promițătoare în această indicație este hipnoza. Această abordare poate ajuta la normalizarea sensibilității viscerale și pare să afecteze contracțiile intestinale, a spus Jouët.
"Are, de asemenea, un efect asupra activărilor cerebrale anormale în răspuns la stimularea rectală dureroasă", a mai spus Jouët.
Hipnoza, atunci când este adaptată pentru a se concentra pe sistemul digestiv, este acum recomandată pentru această indicație.
"Pacientul este adus într-o stare specifică de conștiință între trezire și somn, ceea ce crește receptivitatea la sugestie pentru a facilita schimbările terapeutice psihologice și fiziologice", a mai precizat medicul.
Beneficiile sale au fost demonstrate într-un studiu britanic care a inclus peste 1000 de pacienți cu SII refractar la tratamentul medical. După 3 luni de sesiuni săptămânale de hipnoză, 76% dintre pacienți au experimentat îmbunătățiri ale simptomelor, inclusiv o reducere semnificativă a durerii și balonării.
Hipnoza, efecte pozitive asupra pacienților
Hipnoza, efect asupra tulburărilor digestive - FOTO: Freepik
Acești pacienți au raportat, de asemenea, o îmbunătățire a calității vieții. În plus față de promovarea unor mișcări intestinale mai bune, studiul arată că hipnoza poate avea un efect benefic și asupra anxietății și tulburărilor de somn. Aceste efecte pot fi menținute pe termen lung prin practica autohipnozei, după cum sugerează și alte studii.
În plus față de SII, hipnoza s-a dovedit eficientă și în gestionarea dispepsiei, o tulburare digestivă caracterizată prin dureri cronice și disconfort gastric. Un studiu randomizat mic a raportat o reducție mai mare a simptomelor la pacienții tratați cu hipnoză în comparație cu cei tratați cu medicamente.
Tratamentul cu hipnoză poate fi efectuat în sesiuni individuale sau de grup, fie în persoană, fie la distanță prin videoconferință. Practicantul trebuie să fie instruit în această abordare. Sesiunile durează între 30 și 60 de minute și costă aproximativ 50 de euro.
Studiile au evaluat efectul a 6-12 sesiuni cu o frecvență de 1-2 săptămâni. Având în vedere costul și numărul limitat de practicanți instruiți, "este recomandabil să se facă câteva sesiuni inițiale pentru a verifica îmbunătățirile și apoi să se încurajeze pacienții să practice autohipnoza pentru a încerca să reproducă senzația de bine," a spus Jouët.
Pentru a ajuta pacienții să găsească un specialist instruit în aceste tulburări, Asociația Pacienților cu Sindrom de Intestin Iritabil oferă acces la rețeaua sa de practicanți de hipnoză prin intermediul site-ului său web, a adăugat ea. Acest site poate oferi acces la sesiuni individuale sau de grup (în persoană sau prin video).
CBT pentru anxietate
O altă terapie recomandată este CBT, care a arătat rezultate bune în gestionarea anxietății și stresului declanșat de simptomele SII.
"Ideea este de a corecta reacțiile inadecvate care apar în răspuns la stres," a spus Jouët.
Condus de un psiholog, psihiatru sau chiar un gastroenterolog specializat în domeniu, sesiunile își propun să explice pacientului impactul anxietății asupra simptomelor și să ofere instrumente pentru a controla stresul, în special în timpul episoadelor dureroase.
Un studiu recent japonez a demonstrat beneficiile CBT în peste 100 de pacienți cu SII moderat până la sever refractar la tratamentul medical. Au fost randomizați să primească, în plus față de tratamentul standard, sesiuni săptămânale de CBT de 90 de minute timp de 10 săptămâni sau să fie plasați pe o listă de așteptare (care a funcționat ca o condiție de control).
La 13 săptămâni, pacienții care au primit CBT au avut o scădere a Scorului de Severitate a Simptomelor SII de 115,8 puncte în comparație cu 29,7 puncte în grupul de control. Scorul calității vieții a fost redus cu 20,1 puncte în grupul CBT și 0,2 puncte în grupul de control. Beneficiile au fost menținute la 27 de săptămâni.
O meta-analiză a nouă studii controlate randomizate care implicau 610 pacienți a confirmat eficacitatea sesiunilor de CBT în gestionarea SII. Rezultatele arată o reducere cu 40% a simptomelor în comparație cu grupul de control (riscul relativ = 0,60). Potrivit analizei, "patru pacienți trebuie tratați cu CBT pentru a obține o îmbunătățire semnificativă la un pacient," a spus Jouët.
Vezi și: Substanța care te poate îmbolnăvi pe viață. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Are consecințe enorme
Ce este meditația de conștientizare
Meditația de conștientizare s-a dovedit, de asemenea, eficientă în această indicație.
"Practica meditației implică concentrarea pe momentul prezent și luarea unei distanțe de senzațiile și gândurile proprii," a spus Jouët.
Scopul este de a implementa strategii de adaptare la simptome pentru a atenua efectele acestora. Sesiunile își propun, de asemenea, să ofere pacienților instrumente pentru a stabili o practică regulată de meditație. Un studiu recent a raportat o reducere a simptomelor legate de boală în 76% dintre pacienții cu SII după 6 luni de sesiuni zilnice de meditație.
Consistând în opt sesiuni de grup de 2 ore pe săptămână combinate cu practica individuală zilnică, cursul de meditație Reducerea Stresului Bazată pe Conștientizare rămâne costisitor. Pentru a evita cheltuielile aproape de 500 de euro, practicantul recomandă îndrumarea pacienților către aplicații mobile mai ieftine sau chiar gratuite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.