Metodă, gluten. Dacă pentru unii dietele fără gluten sunt un trend, pentru cei ce suferă de boala celiacă, evitarea glutenului e o necesitate.
Cercetătorii de la American Chemical Society au dezvoltat o metodă de detectare a proteinelor din secară, care i-ar ajuta pe producătorii de alimente să îndeplinească cerințele de reglementare pentru cererile „fără gluten" privind produsele alimentare.
Deși există abordări bazate pe spectrometrie de masă care detectează proteinele de gluten specifice grâului și orzului, cercetătorii americani au vrut să identifice glutenul și alte proteine dintr-un bob de secară, mai puțin studiat.
Ca să-și dezvolta metoda, au luat 20 de soiuri de secară din 12 țări diferite, le-au măcinat și tratat cu o soluție care extrage selectiv proteinele de gluten. Cu ajutorul spectrometriei de masă au identificat și cuantificat peptide sau fragmente de proteine din fiecare probă, potrivit sciencedaily.
Autorii studiului au identificat șase peptide la toate soiurile de secară, dar nu la alte boabe. Le-au regăsit și în mai multe făinuri comerciale analizate, cereale pentru micul dejun și gustări. Au detectat cele șase peptide de secară în toate alimentele care conțineau secară ca ingredient marcat. Au descoperit că un eșantion de făină de grâu a fost contaminat cu aproximativ 2% secară, iar un eșantion de cereale pentru micul dejun conținea urme de secară care nu apăreau pe lista ingredientelor.
Cercetătorii spun că markerii peptidici specifici secarei îi vor completa pe cei deja dezvoltați pentru grâu și orz.
Studiul a fost publicat în Journal of Proteome Research. Îl găsiți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.