Metformina, medicamentul care are un efect doar la femei. De ce bărbații nu au aceleași beneficii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Metformina pare să aibă efectul de regenerare a celulelor neuronale doar la femei, datorită prezenței unor hormoni feminini. 

Hormonii diferiți la femele față de masculi a dus mereu la părerea că animalele de sex feminin trebuie evitate în cercetări, pe motiv că hormonii lor fluctuanți ar putea împiedica sau deforma rezultatele testelor.

Acum, un nou studiu realizat de oamenii de știință din Toronto arată că un hormon sexual feminin joacă un rol esențial în favorozarea reparației creierului și deschide ușa dezvoltării unor tratamente mai eficiente.

O echipă de cercetători condusă de Cindi Morshead, profesor la Centrul Donnelly pentru Cercetări Celulare și Biomoleculare, a descoperit că metformina, un medicament prescris pe scară largă pentru tratarea diabetului, favorizează remedierea creierului feminin adult și este dependentă de hormonul sexual estradiol.

Descoperirile lor sunt descrise într-un studiu publicat în revista Science Advances.

Cercetarea se bazează pe un studiu anterior, în colaborare cu un grup de la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto, care a căutat să găsească tratament pentru leziuni cerebrale din copilărie. Ei au descoperit că metformina prescrisă pe scară largă poate induce reparația creierului și îmbunătăți funcția motorie la șoarecii nou-născuți care au avut un accident vascular cerebral. Metformina funcționează prin activarea celulelor stem din creier, care se poate reînnoi și poate da naștere la diferite tipuri de celule ale creierului pentru a le înlocui pe cele deteriorate.

Deoarece lezarea creierului în viața timpurie poate duce la probleme cognitive pe tot parcursul vieții, cercetătorii au dorit acum să afle dacă metformina a favorizat și recuperarea cognitivă.

„Puteți repara o stricăciune în creierul cuiva, dar dacă nu funcționează mai bine, este irelevant pentru ei”, spune Morshead.

Celulele stem neuronale, activate de metformină

Studenta absolventă Rebecca Ruddy a indus un accident vascular cerebral la șoarecii nou-născuți, urmată de un tratament zilnic cu metformină, înainte ca animalele să fie testate pentru capacitatea de învățare și memori.

Spre încântarea cercetătorilor, metformina a fost capabilă să activeze celulele stem neuronale din creier și să favorizeze recuperarea cognitivă. Dar datele au scos la iveală ceva neașteptat. Metformina nu a afectat toate animalele în mod egal. A funcționat doar la femelele adulte.

„Când ne-am uitat prima dată la date, nu am văzut beneficiile tratamentului cu metformină”, spune Morshead. „Atunci am observat că femelele adulte tind să se descurce mai bine decât masculii”.

O privire mai atentă a relevat faptul că metformina a activat selectiv celulele stem neuronale feminine adulte, fără a avea niciun efect asupra bărbaților. Acest lucru s-a dovedit că neste datorat estradiolului, hormonul sexual feminin, care îmbunătățește cumva capacitatea celulelor stem de a răspunde la metformină. În schimb, testosteronul hormonal masculin pare să inhibe acest proces. Când la șoarecii de sex feminin le-au fost îndepărtate ovarele și nu mai aveau hormonul sexual feminin, celulele stem nu au răspuns la tratamentul cu metformină.

Studiile efectuate doar pe masculi, posibil să fie inexacte 

Descoperirile vin într-un moment în care oamenii de știință iau în calcul existența părtinirilor de date care este înclinată împotriva femelelor, din cauza utilizării predominante a animalelor de sex masculin în cercetare.

Cercetările efectuate pe animale aduc informații utile pentru studiile umane, însă părtinirea sexuală se crede că a dus la studii clinice eșuate, diagnosticare greșită și terapii necorespunzătoare pentru femei, după cum s-a arătat într-un articol recent din Science.

Procesele umane privind repunerea metforminei ca medicament pentru repararea creierului sunt în desfășurare, cu un mic studiu efectuat la spitalul SickKids din Toronto, testându-l la copiii care au suferit leziuni cerebrale, condus de colaboratorii Morsehad, Donald Mabbot și dr. Eric Bouffet, directorii SickKids' Neuroscience and Mental Health and Brain Tumour.

Deși actuala cohortă a pacienților este prea mică pentru a detecta orice efecte sexuale, planul este de a crește numărul de pacienți pentru a vedea dacă sexul afectează și rezultatul tratamentului la oameni, a spus Morshead.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel