Metastazele sunt tumori care se răspândesc în organism. Cancerul, boala necruțătoare care afectează un număr mare din populație, este o maladie a cărei cauză rămâne un mister uneori. Din păcate, tumorile nu rămân ancorate la locul unde a apărut, ci se răspândesc. Acest proces de diseminare a proceselor tumorale/neoplazice poartă denumirea de metastazare.
Ce sunt metastazele
Metastazele apare atunci când celulele canceroase scapă din țesutul inițial pentru a stabili noi tumori în altă parte, un fenomen care duce la majoritatea deceselor prin cancer. Oamenii de știință au bănuit că celulele canceroase, care apar inițial din cauza mutațiilor din interiorul celulelor normale, își câștigă capacitatea de călătorie în urma mutațiilor ulterioare.
Alin Țârlea, medic primar radioterapie, a explicat cum pot fi oprite metastazele.
”Metastazele reprezintă niște tumori secundare ale tumorii mamă care prin depășirea locului de formare se deplasează prin vasele de sânge și limfatice în alte țesuturi. Tumorile secundare se numesc metastaze. Dacă în trecut, procesul de metastazare reprezenta un capăt de drum pentru un pacient ocologic, acum există speranțe”, a explicat dr. Alin Țârlea, medic primar radioterapie la Digi 24.
Vezi și: Educația, efecte asupra sănătății. Patru ani de studii scad riscul de a dezvolta anumite boli
Cât de des apar metastazele
Termenii "cancer metastatic", "cancer avansat" și "cancer în stadiul 4" pot fi, de asemenea, utilizați pentru a descrie metastazele, dar acești termeni pot avea semnificații oarecum diferite. Termenul de cancer avansat poate fi, de asemenea, utilizat pentru a descrie cancerele mari care nu s-au răspândit în alte părți ale corpului. Dacă nu sunteți sigur, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să înțelegeți termenii pe care îi folosesc pentru a descrie cancerul pe care îl aveți.
”Depinde de tipul de cancer. Sunt cancere care metastazează foarte rapid și care se depistează foarte târziu, de exemplu cancerul de plămâni și depinde de locul de formare. Sunt cancere care se matastazează în organe vitale, fără de care nu se poate trăi și altele care metastazează în scheletul osos cu care putem să ducem o viață nu tocmai normală, dar nu ne afectează în mod direct supraviețuirea”, a mai precizat medicul.
Care este tratamentul metastazelor
Tratamentul metastazelor depinde de:
- Cancerul original și de unde a început
- Cât de mult s-a răspândit cancerul și unde se află
- Vârsta și starea de sănătate
”Când vorbim de tratamentul metastazelor, vorbim de un tratament paliativ. Ne preocupă durerea care apare în unele tipuri de metastaze, cum sunt cele osoase, sau sângerarea, compresia spinală a unor metastaze vertebrale. Atunci trebuie să intervenim cât mai rapid posibil să ducem la o ameliorare a simptomatologiei prin stăpânirea procesului metastatic dintr-o localizare și împiedicăm localizarea pe mai departe și a altor celule.
Radioterapia are un loc definit în anumite tipuri de metastaze. În general, toate metastazele osoase beneficiază de tratament radiologic și care poate să împiedice atât fracturile spontane date de fragilitatea oaselor metastatice, cât pot ameliora și simptomatologia de compresie spinală care înseamnă pareze, paralizii, pot ameliora unele sângerări cum sunt în cancerele de vezică urinară stadiul 4 și se pot adresa unor tumori mici și oligometastatice, adică până în 3 metastaze printr-o tehnică superioară pe care o avem la îndemână. Se numește stereotaxie, iradiere cu doze mari, volum limitat și daune minime adresate țesutului sănătos din jur”, a mai precizat dr. Alin Țârlea.
Care sunt simptomele comune ale metastazelor?
Cancerul care s-a răspândit nu poate provoca semne sau simptome. Dacă aveți semne sau simptome de metastază, tipul și severitatea depind de locul în care cancerul s-a răspândit, arată cancer.net.
Cancer care s-a răspândit la os. Semnele și simptomele pe care cancerul le-a răspândit la nivelul osului includ durerea, fracturile, problemele intestinale și ale vezicii urinare, slăbiciunea musculară și hipercalcemia, care este mai mult calciu în sânge decât în mod normal.
Cancer care s-a răspândit la creier. Semnele și simptomele ale cancerului care s-a răspândit la creier includ dureri de cap, convulsii, amețeli, slăbiciune musculară, probleme de echilibru, probleme de vedere, și greață. Cancerul care se răspândește la creier poate provoca, de asemenea, chimbările de personalitate, confuzia, judecata afectată, pierderile de memorie și comportamentul inadecvat din punct de vedere social.
Cancer care s-a răspândit la ficat. Semnele și simptomele pe care cancerul le-a răspândit la ficat includ pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră, icter (nivelurile ridicate de bilirubină determină pielea și albul ochilor să devină galbene), balonarea și umflarea picioarelor.
Cancer care s-a răspândit la plămâni. Semnele și simptomele pe care cancerul le-a răspândit la plămâni includ tusea, tusea cu sânge, durerile în piept, problemele de respirație și lichidul din jurul plămânilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.