Metabolismul lipidelor: de ce ne îngrășăm pe măsură ce îmbătrânim

Angela Sabău |
Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Metabolismul lipidelor încetinește pe măsură ce îmbătrânim. Asta duce la îngrășare, astfel că e nevoie de unele schimbări alimentare la anumite vârste.

Odată cu înaintarea în vârstă, foarte multe persoane încep să aibă probleme în menținerea unei greutăți normale.

Un nou studiu efectuat la Karolinska Institutet din Suedia a descoperit de ce luăm în greutate pe măsură ce îmbătrânim: Metabolismul lipidic în țesutul adipos scade în timpul îmbătrânirii și facilitează creșterea în greutate, chiar dacă nu mâncăm mai mult sau nu facem mai puțin exerciții fizice decât înainte. Studiul este publicat în revista Nature Medicine.

Oamenii de știință au studiat celulele grase la 54 de bărbați și femei pe o perioadă medie de 13 ani. În acea perioadă, toți subiecții, indiferent dacă au câștigat sau au pierdut în greutate, au arătat scăderi ale metabolismului lipidelor din țesutul adipos, adică viteza cu care lipidele (sau grăsimile) din celulele grase sunt eliminate. Cei care nu au compensat asta consumând mai puține calorii au câștigat în medie cu 20% în greutate, potrivit studiului realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia și Universitatea Lyon din Franța.

Metabolismul lipidelor, independent de alți faactori

Cercetătorii au examinat, de asemenea, metabolismul lipidelor la 41 de femei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și modul în care rata metabolismului lipidelor le-a afectat capacitatea de a menține greutatea de la patru la șapte ani după operație. Rezultatul a arătat că doar cei care aveau o rată scăzută înainte de operație au reușit să-și crească metabolismul lipidelor și să-și mențină pierderea în greutate.

„Rezultatele indică pentru prima dată că procesele din țesutul nostru adipos reglează schimbările în greutatea corporală în timpul îmbătrânirii, într-un mod care este independent de alți factori”, spune Peter Arner, profesor la Departamentul de Medicină din Huddinge la Karolinska Institutet și unul dintre principalii autori ai studiului. "Acest lucru ar putea deschide noi modalități de a trata obezitatea."

Studiile anterioare au arătat că o modalitate de a accelera metabolismul lipidelor din țesutul adipos este prin mai mult exercițiu fizic. Această nouă cercetare susține această noțiune și indică în continuare că rezultatul pe termen lung al operației de pierdere în greutate s-ar îmbunătăți dacă este combinat cu o activitate fizică crescută.

„Obezitatea și bolile legate de obezitate au devenit o problemă globală”, spune Kirsty Spalding, cercetător senior la Departamentul de Biologie celulară și moleculară din Karolinska Institutet și un alt dintre principalii autori ai studiului. „Înțelegerea dinamicii lipidelor și a ceea ce reglementează dimensiunea masei de grăsime la om nu a fost niciodată mai relevantă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel