Dieta, în special cea pentru slăbit, poate să însemne o serie de restricții alimentare, iar pe termen lung se poate ajunge la un sentiment de frustrare, motiv pentru care unii vor încerca să mai trișeze, mai ales la final de săptămână, crezând că puțină mâncare nesănătoasă nu face rău.
Un studiu recent, realizat de Universitatea New Soth Wales (UNSW) din Australia, a sugerat că modelul de dietă ”curată” intercalată cu mese ”înșelătoare” de junk-food ar putea să ducă și la o creștere în greutate, deci invers față de așteptările unei diete, dar și sp afecteze funcția creierului și sănătatea intestinală la rozătoare, notează Science Alert.
Ce spune studiul
Astfel, rozătoarele care au mâncat în general hrană sănătoasă, dar ocazional au consumat și alimente bogate în zahăr și grăsimi, produse specifice dietei occidentale, au prezentat o deteriorare cognitivă semnificativă, în special în testele de memorie spațială, și modificări negative ale bacteriilor intestinale.
”Credem că acest tip de lucrare este esențial pentru a ne face să ne gândim la menținerea sănătății creierului nostru până la o vârstă înaintată”, a explicat cercetătorul în neuroștiințe Margaret Morris de la UNSW.
De asemenea, studiul extinde cercetările anterioare ale membrilor echipei, care au descoperit o asociere între o dietă săracă și afectarea memoriei spațiale pe termen lung, oferind noi informații despre efectele ”ciclului alimentar”.
Compromisul pe care îl facem între alimentația sănătoasă și cea de tip fast-food are însă un cost ce nu trebuie neglijat, atrag atenția cercetătorii.
Astfel, în fiecare dintre cele 3 experimente diferite realizate de oamenii de știință australieni, un grup de control sănătos de 12 șobolani a fost hrănit cu mâncarea standard pentru aceștia și a fost comparat cu 3 grupuri experimentale, de 12 rozătoare, care au fost hrănite uneori cu alimente procesate, bogate în zahăr și grăsimi.
Înainte și după fiecare ciclu alimentar, cercetătorii au testat memoria pe termen scurt al rozătoarelor, precum și microbiota intestinală a acestora. De asemenea, rozătoarele au fost cântărite înainte și după fiecare tip de masă, sănătoasă sau mai puțin sănătoasă.
Rezultatele au indicat faptul că șobolanii care au mâncat prost pentru o perioadă lungă de timp au avut un microbiom intestinal mai puțin divers, cu mai multe bacterii legate de obezitate și mai puține tulpini de bacterii bune legate de controlul greutății.
Mai mult decât atât, cu o expunere mai îndelungată la o dietă nesănătoasă, aceste schimbări s-au înrăutățit.
Situații similare au fost și în ceea ce privește deficiența cognitivă. Astfel, aceasta a devenit mai severă în rândul șobolanilor care au avut o dietă nesănătoasă mai multe zile, aceștia obținând rezultate mai slabe la testele de memorie care necesitau reamintirea poziției obiectelor.
”Analizele noastre au indicat că nivelurile a două bacterii se corelau cu gradul de afectare a memoriei.
Acest lucru sugerează o legătură între efectele ciclului alimentar asupra cogniției și microbiota”, spune Mike Kendig, cercetător medical la UNSW.
Mesele ”înșelătoare”, kilograme în plus
De altfel, dieta bogată în produse procesate, cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, duce la o creștere a masei corporale, după cum au indicat rezultatele studiului.
Totodată, mai spun cercetătorii, ”la oameni știm că o dietă care crește inflamația pare să fie mai puțin benefică pentru funcția creierului nostru.
Iar în trecut, am arătat la șobolnai că aceste deficite cognitive se corelează cu inflamația din creier”, a adăugat Morris.
Aceste rezultate se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care leagă sănătatea intestinală de și dieta de sănătatea creierului, știută fiind existența axei stomac-creier.
”Știm că intestinul este foarte legat de creierul nostru. Modificările microbiomului ca răspuns la dieta noastră ar putea avea un impact asupra creierului și comportamentul nostru”, mai spune Morris.
Dieta antiinflamatoare
Dieta mediteraneeană a fost desemnată, pentru al șaselea an la rând, cea mai sănătoasă dintre diete. Având un conținut bogat de alimente cu proprietăți antiinflamatoare, această dietă este indicată atât pentru controlul glicemiei și scăderea riscului de diabet de tip 2, cât și pentru sănătatea creierului și a inimii, pentru acestea din urmă fiind creată dieta MIND, care este combinația dintre dieta mediteraneeană și dieta DASH, recomandată pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Pentru a vă bucura de beneficiile dietei mediteraneene trebuie să țineți cont atât de alimentele permise în aceasta, dar și de moderația porțiilor, acest fapt fiind de altfel și cel care vine în sprijinul persoanelor cu diabet.
- umpleți-vă farfuria cu o gamă largă de alimente
- consumați zilnic fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente
- mâncați fructe de mare și pește cel puțin de două ori pe săptămână
- păsările de curte, ouăle, brânza și iaurtul sunt bune, dar cu moderație
- carnea roșie și dulciurile sunt cel mai bine rezervate ca răsfățuri ocazionale
- un pahar ocazional de vin roșu este acceptabil, potrivit US News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.