Mersul, semn al anumitor boli. Poate indica demență sau accident vascular cerebral. Cum ne schimbăm postura odată cu vârsta

Monika Baciu |
Data publicării:
mersul - FOTO: Freepick@rawpixel.com
mersul - FOTO: [email protected]

Mersul poate spune multe despre sănătatea noastră. Felul în care pășim și postura corpului pot fi un indicator al stării de sănătate.

Mersul într-un anumit fel poate arăta dacă suferim de anxietate. Studenții de la Universitatea Clarkson au realizat o serie de cercetări legate despre mers. Cercetătorii au vrut să vadă dacă un computer poate spune dacă o persoană este anxioasă sau nu, pe baza mersului.

Multe studii publicate anterior au raportat că sentimentele de anxietate pot afecta mersul și echilibrul unei persoane. Prin urmare, acest grup a fost interesat să folosească învățarea automată pentru a determina dacă ar putea identifica participanții care erau anxioși pe baza echilibrului lor și a modului în merg, arată Tech Xplore.

Probleme de echilibru

Participanții au avut de completat un chestionar pentru a-și măsura sentimentele de anxietate. Apoi fiecare a trebuit să finalizeze un test de echilibru și o plimbare de două minute în timp ce purta senzori. Pe baza acestor date, echipa a determinat că tinerii care raportează că sunt anxioși merg într-un mod care este foarte asemănător cu adulții în vârstă cărora le este frică să nu cadă.

Cercetătorii au descoperit că adulții tineri și anxioși scanează constant după amenințări dintr-o parte în alta în timp ce merg pe jos și au probleme cu schimbarea direcției de mers. Cercetătorii au mai raportat că persoanele anxioase au un echilibru mai prost decât cele care nu sunt anxioase.

Vezi și: Ptoza renală, deplasarea rinichilor. Circa 20% din femei sunt afectate. Cum se manifestă boala

Stilul de mers, diagnostic pentru anxietate

Atunci când cercetătorii au încercat să vadă dacă pot identifica indivizii care erau anxioși în studiul lor, au descoperit că cea mai bună metodă de identificare a persoanelor anxioși este mersul pe jos. Echipa a identificat cu succes persoanele care erau anxioase cu o acuratețe de 75%, ceea ce este în conformitate cu celelalte două studii care au fost publicate anterior pe acest subiect.

Pe baza constatărilor lor, cercetătorii cred că dacă vor putea colecta date despre mai multe persoane, modelele lor ar putea fi mai precise. Ali și echipa sa de cercetare completează în prezent colectarea de date pentru un studiu mai amplu pentru a vedea dacă pot obține rezultate mai bune.

Mersul se schimbă odată cu vârsta

Modul în care mergi este unic. Toată lumea merge puțin diferit, iar stilul tău de mers pe jos se schimbă pe măsură ce îmbătrânești.

Pe măsură ce îmbătrânești, poți merge mai încet și mai precaut decât înainte. Dar dacă observi că tu sau o persoană dragă aveți probleme în a vă deplasa, vă lasă picioarele, s-ar putea să aveți și alte probleme.

"În timp ce mușchii tăi controlează modul în care mergi, creierul tău este ceea ce funcționează în spatele scenei. Creierul tău este responsabil atât pentru mișcările tale, cât și pentru echilibrul tău. Ca urmare, bolile care afectează creierul, cum ar fi bolile vasculare, hidrocefalia cu presiune normală, scleroza multiplă și boala Parkinson, pot face dificil mersul pe jos", a declarat neurologul Glen Finney, MD, director de neurologie comportamentală la Geisinger.

Modul în care mergeți poate da semne de avertizare timpurie a acestor boli. Dacă medicii observă ceva anormal cu privire la modul în care mergeți, ei pot efectua teste pentru a ajuta la diagnosticarea acestor tulburări înainte de apariția altor simptome.

Vezi și: Testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer. Leca, explicație. Cum știi dacă ai probleme vizibile de memorie: Ia o foaie de hârtie și un creion

Boli vasculare cerebrale

Uitarea cheilor mașinii este obișnuită. Uitarea numelui unei persoane dragi poate fi un rezultat al bolii Alzheimer sau a doua cauză principală a demenței: demența vasculară.

Alzheimer este o afecţiune care îţi afectează memoria şi capacitatea de a gândi, dar bolile vasculare pot provoca schimbări în multe sarcini diferite pe care creierul le îndeplineşte, în special mersul pe jos.

Boală vasculară este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din creier de la probleme cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, glicemia ridicată și fumatul.

"Bolile vasculare din creier pot determina oamenii să meargă încet și cu prudență", a declarat dr. Finney, directorul Programului de memorie și cunoaștere Geisinger.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, urgența medicală ignorată. Semnul piciorului umflat și pericolul zborului cu avionul: Pacientul vine și află că are și cancer

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală în care sistemul imunitar atacă mielina, stratul de acoperire care protejează celulele nervoase ale organismului. Acest lucru provoacă daune și cicatrici pe nervii din creier și coloana vertebrală, care pot interfera cu capacitatea creierului de a trimite mesaje pe tot corpul.

În plus față de probleme de echilibrare, unele alte semne timpurii de schelorei multiple sunt furnicături, amorțeală și probleme de vedere. Dacă observați oricare dintre aceste probleme, mergeți la medic.

Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare neurologică care provoacă probleme de mișcare, cum ar fi tremorul, care de obicei începe într-o mână și se mișcă pe tot corpul. Pe măsură ce progresează, Parkinson poate provoca dificultăți de mers pe jos și de echilibru. Mulți oameni care au Parkinson dezvoltă o postură cocoșată și un mers greoi.

"În timp ce cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează boala Parkinson, există opțiuni de tratament și chirurgie disponibile. Aceste tratamente nu încetinesc progresia bolii, dar ele ajută la ameliorarea simptomelor", a declarat dr. Nathanson.

Modul în care mergeți poate fi un indicator al faptului dacă aveți boala. Dacă observați că mișcările sunt lente, brațele nu se rotesc atunci când mergeți sau că aveți dificultăți în a vă echilibra, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel