Menstruația este, din păcate, un subiect tabu pentru multe dintre femeile din România.
Invitat în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV, dr. Cătălin Haiduc, medic primar obstretică-ginecologie, a vorbit despre ”miturile și adevărurile” legate de menstruație. Mai mult, precizează medicul, referindu-se la durerile menstruale, acestea pot fi patologice.
”Durerile sunt foarte subiective și fiecare persoană persoană percepe durerea într-un anume fel. Menstruațiile dureroase sunt frecvente, dar menstruațiile foarte dureroase pot fi patologice și de aceea, pacientele care au dureri semnificative în timpul menstruației este bine să ceară părerea unui ginecolog”, a explicat medicul.
Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni
Mituri sau adevăruri
”Fluxul menstrual sau sângerarea ar putea să scadă, în niciun caz felul în care pacienta simte durerea în această perioadă”, a demontat medicul mitul privind oprirea menstruației la intrarea în apă rece. Mai mult, acesta a subliniat că nu este recomandat să se intre în apă rece în timpul menstruației.
Mai abundent la dușul cu apă fierbinte. ”Este doar parțial un mit, căci poate să fie mai abundent în acel moment, dar dușul cald poate să scadă durerea menstruală. Deci ar putea fi un factor benefic pentru scăderea durerilor”, a explicat medicul.
Nu se poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. ”Teoretic este aproape imposibil să rămână gravidă o femeie în timpul menstruației, însă calendarul nu este metoda contraceptivă cea mai potrivită și de aceea ar trebui să țină cont de alte lucruri decât de perioada ciclului menstrual”, a spus dr. Haiduc, subliniind că deși sunt rare, astfel de cazuri există.
Vremea influențează starea la menstruție. ”Sincer, nu am citit niciun studiu pe această temă, așa că nu aș putea să vă spun. Nu avem date suficiente”, a răspuns medicul.
Nu ar trebui să face sport în timpul menstruație. ”Este un mit. Sport putem face în aceeași măsură trebuie ca femeia să își asculte corpul foarte clar. Este evident că perioada menstruală nu este o perioadă în care femeia poate să facă performanță, de aceea sportul pe care îl face în această perioadă trebuie să fie unul relativ ușor.
Este un ritm biologic care o împiedică să facă performanță, dincolo de faptul că este o perioadă cu o sângerare activă, care presupune o anumită anemie, dar ritmul său biologic o face să fie la un nivel mai redus”, a mai spus medicul.
Prima menstruație la 11-12 ani. ”Într-adevăr, apar între 11 și 12 ani, în general, există paciente la care poate să întârzie, suntem însă într-o perioadă în care maturizarea sexuală a fetelor este mult mai rapidă și există posibilitatea să apară începând cu 10 ani.
Pubertatea precoce, declanșată de autism. Medic: Trebuie constant evaluați endocrinologic
Cei din jur își pot da seama de ”perioadă”. ”În mare parte nu. Există femei cu menstruații abundente și dureroase, care le scot efectiv din ritmul zilnic și atunci este evident că anturajul apropiat poate să își dea seama de acest lucru, dar în mod obișnuit nu își dau seama.
După cum știm, există sindromul premenstrual, există clar modificări ale stării de spirit, deseori înainte de menstruație, dar ele se estompează odată cu venirea menstruației”, a demontat mitul potrivit căruia ”se vede” că femeia este în acea perioadă a lunii.
După ce naștem nu mai avem dureri la menstruație. ”Sarcina și nașterea modifică într-o oarecare măsură caracteristicile ciclului menstrual, dar se poate întâmpla să fie și în sens invers, în sensul că o pacientă care a avut dureri menstruale înainte naștere să nu mai aibă, dar poate să fie și invers, astfel că o pacientă care nu a avut dureri să aibă. Bine-înțeles, nu pe perioada alăptării, în care ar trebui să nu existe menstruație”, a mai spus dr. Haiduc.
Caracteristicile ciclului menstrual în funcție de vârstă
Ele sunt foarte diferite, iar acest lucru este foarte important de știut. ”Multe dintre mamele fetelor adolescente sunt îngrijorate de faptul că ciclurile menstruale nu sunt foarte regulate.
E clar că de la debutul menstruațiilor și până în jurul vârstei de 16 ani, ciclurile menstruale nu sunt foarte regulate și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Dacă ele totuși sunt foarte rare, atunci ar fi bine ca mama să ceară un consul medical pentru fiica ei.
Între 18 și 40 de ani, ciclurile at trebui să fie regulate, dar nu ar trebui să fie foarte dureroase și nu ar trebui să ne îngrijorăm dacă în una din luni sau poate chiar două luni pe an ciclul nu apare fix la data la care îl așteptăm.
După 40 de ani există mai multe modificări ale ciclului menstrual, în sensul că el poate să devină mai neregulat, să fie mai mult sau mai puțin abundent, femeile din această grupă de vârstă sunt destul de atente cu aceste lucruri și în general cer sfatul medicului când sesizează modificări ale ciclului”, a mai spus ginecologul.
Care sunt semnele că trebuie ajuns la medic
”Menstruațiile care sunt foarte dureroase sau care sunt asociate cu simptome care o scot pe femeie din viața și din rutina zilnică, cel puțin o zi pe lună ar trebui să ceară sfatul medicului”, a precizat dr. Haiducu, care ar fi semnele ce trebuie să le trimită pe femei la un consult. ”Cum spuneam, în prima perioadă a vieții, ciclurile menstruale sunt în general dureroase și mai puțin regulate.
Atunci când după vârsta de 18 ani ciclurile sunt în continuare neregularte sau sunt asociate cu simptome semnificative este clar că trebuie cerut sfatul unui medic ginecoloc”, a concluiionat dr. Cătălin Haiduc.
Vezi și: Ar trebui să aibă România concediu menstrual PLĂTIT pentru femei? Românii, răspunsuri fulminante
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.