Menopauza este o etapă firească în existența unei femei, ea putând să vină mai devreme sau mai târziu. Menopauza înseamănă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor feminini, estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii. Ce este important să reținem este faptul menopauza nu trebuie considerată o boală, în ciuda faptului că se prezintă cu o serie de simptome asociate.
Un studiu, publicat în European Heart Journal, a asociat menopauza timpurie, înainte de 40 de ani cu un risc ridicat de boli cardiace. Vârsta medie de apariție a menopauzei este în jur de 52 de ani, dar medicii dau ca fiind ”normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani. Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi, mulți dintre aceștia se pierd până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație, astfel, cu cât menstruația a debutat la o vârstă mai mică, cu atât sunt șanse mai mari ca menopauză să se instaleze mai devreme.
Menopauza prematură, risc crescut de boli cardiace
Potrivit studiului, efectuat pe 1,4 milioane de femei, s-a constatat că dacă vârsta la menopauză este mai mică, există un risc mai mare de apariție a insuficienței cardiace și a fibrilației atriale.
”Femeile cu menopauză prematură ar trebui să fie conștiente de faptul că ar putea fi mai susceptibile de a dezvolta insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială decât colegele lor.
Aceasta poate fi o motivație bună pentru a îmbunătăți obiceiurile de viață cunoscute ca fiind legate de bolile de inimă, cum ar fi renunțarea la fumat și exercițiile fizice”, a declarat dr. Ga Eun Nam de la Korea University College of Medicine, autorul studiului, potrivit unui comunicat publicat de Escardio.
Vezi și: Reguli alimentare la menopauză. La ce trebuie să fim atente după 50 de ani
La femei, bolile cardiovasculare apar de obicei cu până la 10 ani mai târziu decât la bărbați. Femeile aflate la premenopauză beneficiază de efectul protector al estrogenului asupra sistemului cardiovascular. Astfel, încetarea menstruație - deci intrarea la menopauză - și scăderea ulterioară a nivelului de estrogeni poate face ca femeile să fie mai vulnerabile la bolile cardiovasculare.
Studii anterioare au arătat legătura dintre menopauza prematură (înainte de 40 de ani) și menopauza precoce (înainte de 45 de ani) cu bolile cardiovasculare în general, însă acest studiu a examinat asocierile dintre menopauza prematură, vârsta la menopauză și insuficiența cardiacă și fibrilația atrială.
Datele au fost obținute din Sistemul național coreean de asigurări de sănătate (NHIS), care oferă screening de sănătate cel puțin o dată la doi ani și include 97% din populație.
Menopauza prematură, cauze și simptome
Simptomele menopauzei premature sunt adesea aceleași cu cele pe care le au femeile ce trec prin menopauza ”la termen” și pot include:
- menstruații neregulate sau lipsa menstruației
- menstruații mai dureroase sau mai puțin dureroase decât de obicei
- bufeuri
- simptome vasomotorii, un semn că ovarele produc mai puțin estrogen.
Pe lângă simptomele menționate, unele femei pot experimenta:
- uscăciune vaginală
- iritabilitatea vezicii urinare și incontinență
- modificări emoționale, precum iritabilitatea, schimbarea stării de dispoziție, depresie ușoară
- uscăciunea pielii, a ochilor sau a gurii
- insomnie
- scăderea apetitului sexual.
Menopauza prematură, diagnosticare
Pentru diagnosticarea menopauzei premature, este necesară o examinare fizică, dar și efectuarea unor teste de sânge pentru a fi excluse sarcina sau bolile tiroidiene. De asemenea, medicul poate solicita realizarea unui test pentru a măsura nivelul de estradiol, o formă de estrogen, care indică reducerea activității hormonale. Nivelul care indică faptul că sunteți la menopauză este de sub 30.
Un alt test care poate fi de ajutor în diagnosticare este cel care măsoară hormonul de stimulare al foliculilor (FSH). Dacă nivelul acestui test este ridicat, acesta este semnul că sunteți la menopauză.
Menopauza, predispoziție genetică. Medic: Pentru fertilitate este important să se țină cont de acest factor
Menopauza este o etapă naturală din viața femeii, însă aceasta poate fi determinată și de o serie de factori, printre care inclusiv cel genetic.
Dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie a explicat ce este menopauza, când apare, dar și cum să o gestionăm.
”Menopauza apare în medie în jurul vârstei de 50-52 de ani. Se apreciază că începe să devină din ce în ce mai precoce, avem și cazuri de menopauză precoce, la femei tinere, înainte de vârsta de 45-45 de ani.
Menopauza apare pentru că nu mai avem foliculi. Femeile se nasc cu număr limitat de foliculi, cu ovocite în interiorul foliculilor, care vor scădea treptat, cu fiecare menstruație, cu fiecare lună, de la începerea menarhei, adică sângerarea menstruală. Această rezervă ovariană ne ajunge până la vârsta de menopauză, iar în momentul în care nu vom mai avea foliculi, deci secreție de hormoni feminini - estrogen și progesteron - va apărea menopauza”, a explicat dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie, la Antena 3. Citește mai departe AICI.
Vezi și: MENOPAUZA la femeia modernă. Vârsta NORMALĂ la care se instalează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.