Menopauza, întârziată cu un medicament folosit pentru tratarea cancerului. Este considerat elixirul tinereții

Monika Baciu |
Data publicării:
menopauza - FOTO: Freepik@josemiguelsangar
menopauza - FOTO: Freepik@josemiguelsangar

Menopauza ar putea fi întârziată cu un medicament utilizat pentru tratarea cancerului. Este considerat elixirul tinereții.

Menopauza ar putea fi amânată cu câțiva ani cu ajutorul unui medicament folosit pentru a trata cancerul. Un medicament pentru cancer poate inversa vârsta ovarelor femeilor și le poate prelungi anii de procreare.  Rapamicina, un medicament folosit în mod obișnuit împotriva cancerului, ar putea inversa îmbătrânirea ovarelor. Un nou studiu al Universității Columbia examinează aceste efecte. Dacă are succes, medicamentul ar putea întârzia menopauza.

Rapamicina, ce este

Rapamicina, cunoscută și sub numele de sirolimus, este o pastilă care se administrează o dată pe săptămână și care suprimă sistemul imunitar, fiind utilizată pentru a trata cancerul și pentru a preveni respingerea de organe după transplanturi sau intervenții chirurgicale cu stent cardiac. Acesta a fost recunoscut ca fiind un geroprotector, sau un medicament care poate întârzia sau inversa îmbătrânirea.

În ultimii ani, a fost desemnat ca un potențial medicament pentru longevitate, după ce studii promițătoare efectuate pe șoareci au arătat că ar putea crește durata totală de viață.

De exemplu, o analiză din 2021 din revista GeroScience a examinat efectele rapamicinei asupra șoarecilor. Cercetătorii au constatat că rapamicina a crescut durata de viață a șoarecilor masculi și femele în peste 90% din cazuri.

“Acest medicament țintește biologia fundamentală a îmbătrânirii prelungind astfel sănătatea și durata de viață la modelele animale. Pe termen lung, ar putea ajuta femeile să trăiască mai sănătos și mai mult timp”, a declarat dr. Yousin Suh, profesor de genetică la Universitatea Columbia, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Pancreatita alcoolică, influențată de sezon. Consumul de alcool din perioada sărbătorilor, factor favorizant

Efect asupra schimbărilor hormonale

Dr. Suh și Dr. Zev Williams, cercetător la Universitatea Columbia, sunt în fruntea studiului, numit Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment (VIBRANT), pentru a testa dacă rapamicina poate avea sau nu aceleași proprietăți de longevitate asupra ovarelor unei femei.

Participantele la studiu sunt femei care au încercat și nu au reușit să rămână însărcinate, fie pe cale naturală, fie prin proceduri de fertilitate, cum ar fi FIV.

“Suntem interesați de îmbătrânirea reproductivă la femei, și anume îmbătrânirea ovariană, deoarece ovarul este primul organ care îmbătrânește în corpul uman”, a declarat Dr. Suh.

Acest proces de îmbătrânire este brusc, a spus Dr. Suh. În momentul în care o femeie are 30 de ani, ovarele sale sunt deja în declin rapid. Această îmbătrânire ajunge în cele din urmă la menopauză, care începe în medie la vârsta de 51 de ani în SUA.

“Avem foarte puține informații cu privire la motivul pentru care ovarele îmbătrânesc atât de repede în comparație cu alte organe”, a declarat Dr. Suh.

Scopul studiului VIBRANT este de a încetini acest proces.

Vezi și: Foametea, "al treilea cavaler al Apocalipsei". Miron Bogdan, mesaj pentru cei care văd sfârșitul lumii: Nimeni nu o să mă creadă. Oamenii erau cuprinși de groază

Rapamicina, standardul de aur

“Rapamicina este unul dintre standardele de aur ale geroprotectorilor, așa că a fost foarte clar pentru noi că ovarul poate fi țintit de rapamicină și, astfel, poate întârzia îmbătrânirea ovarelor, inclusiv menopauza și declinul fertilității legate de vârstă”, a spus Dr. Suh.

Deși cercetările sunt încă la început, dacă vor avea succes, acest lucru ar putea fi un factor de schimbare pentru femeile din SUA care au copii mai târziu pentru a-și prioritiza cariera.

Centrul Național pentru Statistici de Sănătate arată că majoritatea femeilor au în medie 1,3 copii. În perioada 2015-2019, doar 56,7% dintre femei au avut un copil înainte de vârsta de 49 de ani.

De asemenea, tot mai multe femei și-au congelat ovulele de la pandemia COVID-19. Un studiu din 2021 a constatat o creștere de 44% a pacientelor care au urmărit înghețarea ovulelor în termen de 90 de zile de la consultarea inițială. 

Vezi și: Vaccinul pe bază de ARN mesager împotriva cancerului de piele. Reduce decesele cu 50%

Rapamicina ar putea întârzia menopauza

Rapamicina ar putea, de asemenea, să întârzie menopauza. Deși cele mai multe femei ajung la menopauză la vârsta de 50 de ani, una din 20 de femei atinge acest punct până la 45 de ani.

Procesul este precedat de câțiva ani de perimenopauză, care durează în medie între doi și opt ani și este urmat de până la 14 ani de postmenopauză.

Menopauza vine cu o serie de simptome neplăcute, de la inconfortabile la debilitante.

Acestea includ modificări ale ciclului menstrual, bufeuri, transpirații nocturne, creștere în greutate, scăderea apetitului sexual, depresie, atac de cord și accident vascular cerebral.

Femeile care trec prin menopauză la o vârstă mai timpurie sunt, de asemenea, supuse unui risc mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, osteoporoză și chiar demență.

Un studiu, de exemplu, a constatat că femeile cu bufeuri legate de menopauză și episoade depresive au fost mai predispuse să prezinte slăbiciuni cognitive asociate cu demența.

Cercetările sugerează că menopauza accelerează îmbătrânirea, iar cu cât o femeie începe mai devreme să treacă prin ea, cu atât îmbătrânește mai repede.

Vezi și: În câte ore se digeră carnea și cât timp trebuie să avem între mese. Alin Popescu: E greu în România să spui asta, dar trebuie să înțeleagă toți

Scopul Rapamicinei este de a păstra cât mai multe ovule sănătoase.  Spre deosebire de înghețarea ovulelor, care presupune supraproducția de ovule pentru a le stoca în afara corpului pentru o perioadă ulterioară, medicamentul acționează pentru a păstra aceste ovule în interiorul corpului.

Acest lucru ar permite ovarelor să funcționeze mai mult ca unele mai tinere și mai sănătoase. Ovarele sănătoase controlează eliberarea de ovule cu ajutorul unei enzime numite mTOR, sau ținta rapamicinei la mamifere.

Reglarea eliberării de ovule ar putea încetini în siguranță îmbătrânirea reproductivă, prelungind perioada de timp în care o femeie este fertilă. Acest lucru înseamnă că ea ar putea avea copii la o vârstă mai înaintată și ar putea întârzia apariția menopauzei.

Cu toate acestea, o cantitate prea mare de mTOR ar putea opri complet ovulația. 

Vezi și: Ce să faci în caz de enterocolită. Dorobăț: Am uitat ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri

La începutul și la sfârșitul perioadei de trei luni a proiectului, cercetătorii vor măsura nivelul de hormon anti-mullerian pe care îl are fiecare femeie. Acesta este un indicator cheie al sănătății reproductive. Acesta corespunde cantității de ovule pe care fiecare femeie le are în rezervă, ceea ce reprezintă un marker al fertilității.

Dr. Suh a declarat că este încă prea devreme pentru a spune dacă aceasta ar putea fi cheia pentru încetinirea îmbătrânirii ovarelor. Cu toate acestea, ea este încântată să afle răspunsul.

“Când voi părăsi Pământul, dacă aș putea ajuta oamenii, în special femeile, aș fi foarte, foarte fericită. Pentru asta ar merita să trăiesc”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel