Conform unei informări transmise de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, o pacientă în vârstă de 16 ani, elevă a unui liceu din Pitești, județul Argeș, cu suspiciune de meningită meningococică, a fost transferată în această dimineață de la Spitalul de Pediatrie Pitești, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr „Matei Balș" din București.
DSP Argeș a întreprins toate măsurile care se impun în astfel de situații, conform metodologiei stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică, anunță Ministerul Sănătății.
34 de colegi de-ai fetei, tratați preventiv
Astfel, au fost stabiliți contacții direcți și a fost administrată chimio - profilaxie pentru 34 de elevi, 10 cadre didactice și personal auxiliar, precum și pentru alți 2 contacți din familie.
De asemenea, în unitatea de învățământ au fost instituite măsuri de curățenie și dezinfecție.
Acesta este cel de-al patrulea caz înregistrat în ultima lună în România. Primele trei cazuri de meningită meningococică, din care, din păcate, unul s-a soldat cu deces, au fost tot la fete. Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat, EXCLUSIV, la Academia de Sănătate, de la DC News și DC Medical, care este riscul de declanșare a unei epidemii în România și, mai ales, cum ne putem proteja de această bacterie ucigătoare.
Cazuri întâmplătoare
„În momentul de față vorbim de cazuri întâmplătoare și nu putem vorbi de vreo epidemie, Doamne ferește! Lumea trebuie să înțeleagă că vorbim de cazuri întâmplătoare, ca dovadă că unul a fost în București, altul a fost la Vaslui, ca atare nu au nicio legătură între ele, o posibilă persoană care să fi transmis și uneia și celeilalte. Din păcate sunt forme deosebit de agresive de infecțiile date de meningococ, pentru că meningococul îmbracă două aspecte clinice. Un aspect clinic este cel de meningococemie, cu purpură și respectiv cu explozia pur și simplu a glandelor suprarenale, și cu deces care apare în decurs de câteva ore, și forma de determinare meningeală, în care evident pacientul are și timp să ajungă la spital, și are și timp să i se pună terapia care, la un moment dat, poate să fie terapie salvatoare", a arătat reputatul infecționist.
Cum apar astfel de cazuri și cum ne ferim de o astfel de infecție, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.