O fetiță de 7 ani din Reșița a fost internată la Spitalul de Copii "Louis Țurcanu" din Timișoara, fiind diagnosticată cu meningită. În urma acestui caz, autoritățile locale au anunțat că se vor lua măsuri în unitatea de învățământ la care învață eleva, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Caraș-Severin a decis suspendarea cursurilor în două clase.
Copila primește îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Louis Țurcanu" din Timișoara, iar autoritățile au fost informate telefonic de către medicii din Timișoara despre situația medicală a acesteia. Până la primirea oficială a rezultatelor analizelor, DSP a implementat măsuri preventive în județul Caraș-Severin.
"La recomandarea DSP, se efectuează împreună cu responsabilii primăriei acţiuni de dezinfectare, iar mâine (vineri, 4 aprilie) vor fi oprite cursurile pentru două clase. În acelaşi timp, în urma instrucţiunilor DSP, medicul şcolar identifică persoanele considerate contacţi, care vor face chimioprofilaxie. Contacţii mai îndepărtaţi vor fi urmăriţi clinic, tot de către medicul şcolar", a transmis DSP Caraş-Severin, joi, într-un comunicat de presă.
Meningita, ce este
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat pentru DC Medical, care sunt principalele semne ale meningitei.
"Sunt trei semne care sunt foarte ușor de reținut și care pot orienta diagnosticul, permițând pacientului să ajungă la timp la spital: dureri de cap, febră și vărsături.
În momentul în care un adult sau un copil prezintă aceste simptome, trebuie să se adreseze de urgență medicului infecționist.
Un caz particular îl reprezintă copiii, deoarece aceștia nu se pot plânge de dureri de cap. Un copil cu meningită devine agitat, refuză alimentația și varsă. Acestea sunt semne specifice în cazul copiilor.
Dacă ne referim strict la meningita meningococică, apare o erupție caracterizată prin pete roșii-violacee. Apariția acestor pete, împreună cu simptomele menționate anterior, impune internarea rapidă în spital pentru investigații de laborator.
Diagnosticul se pune prin puncția lombară, care permite prelevarea lichidului cefalorahidian. Analiza acestuia determină dacă este vorba despre o meningită virală sau bacteriană și, dacă se identifică agentul patogen, tratamentul poate fi început cât mai rapid și eficient", a explicat Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Meningita, evoluție rapidă
Meningita este o afecțiune severă, care poate evolua rapid și impune un diagnostic și un tratament prompt.
"Evoluția depinde de gravitatea infecției și de starea generală a pacientului. La extremele de vârstă (copii mici sau vârstnici) sau la pacienții cu afecțiuni care determină imunodepresie (cum ar fi diabetul), boala poate avea o evoluție mai severă. Întârzierea diagnosticului agravează situația, iar lipsa unui tratament adecvat poate duce la deces", a explicat Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Meningita: cauze, diagnostic tratament. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut - FOTO: Freepik@peoplecreations
Meningita, tratament
Tratamentul meningitei depinde de cauza bolii, fiind esențială diferențierea între forma virală și cea bacteriană.
"Tratamentul meningitelor bacteriene, inclusiv al meningitei meningococice, constă în administrarea de antibiotice. În cazul meningitelor virale, tratamentul este, în general, simptomatic, cu excepția meningitei herpetice, care necesită tratament antiviral specific.
Dacă boala este diagnosticată și tratată la timp, rata de supraviețuire este mare. Cazurile grave apar atunci când diagnosticul este întârziat, în special la sugari, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Unii părinți confundă simptomele meningitei cu o toxiinfecție alimentară și așteaptă prea mult înainte de a merge la medic, ceea ce poate duce la complicații severe. Este esențial ca, în cazul unor simptome suspecte, mai ales la copii, să se acceseze rapid serviciile medicale pentru un diagnostic cert și tratament adecvat", a mai explicat Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Meningita, prevenție
"Există vaccinuri împotriva unor bacterii care pot provoca meningită, cum ar fi:
- Vaccinul antimeningococic
- Vaccinul antipneumococic
Aceste bacterii pot cauza nu doar meningite, ci și alte infecții severe, cum ar fi septicemia. Există și vaccinuri care protejează împotriva unor virusuri ce pot cauza meningită, cum ar fi:
- Vaccinul împotriva virusului varicelo-zosterian
- Vaccinul antigripal
- Vaccinul antirujeolic.
Unele dintre aceste vaccinuri sunt disponibile gratuit prin programele Ministerului Sănătății și sunt recomandate pentru prevenirea unor infecții grave",a explicat Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Meningita, cât de contagioasă este
Meningita poate fi extrem de contagioasă, în special în formele cauzate de bacterii precum meningococul.
"Meningita meningococică este foarte contagioasă, deoarece bacteria se transmite pe cale aeriană. În colectivități, cum ar fi școlile sau grădinițele, dacă un copil este diagnosticat cu meningită meningococică, ceilalți copii din grupă/clasă primesc un antibiotic profilactic pentru prevenție", a mai explicat Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.