Memorie îmbunătățită după o lună de abstinență la canabis

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

După o lună de abstinență la canabis, adolescenții și adulții tineri dependenți de acest drog au înregistrat o memorie îmbunătățită, este concluzia unui studiu publicat în Jurnalul de Psihiatrie Clinică al americanilor.

,,Acei tineri, care au renunțat să fumeze marijuana timp de o lună, au reușit să gândească și să învețe mai bine după aceea, chiar dacă ei erau deja utilizatori ușori de canabis, comparativ cu tinerii adulți care au continuat să folosească drogul. Primii au prezentat o îmbunătățire modestă, dar sigură a capacității lor de a învăța", a declarat cercetătorul principal al studiului dr. Randi Schuster, directorul Spitalului General din Massachusetts.

Potrivit medicului, majoritatea acestor îmbunătățiri se întâmplă în mod surprinzător destul de repede, în prima săptămână de abstinență. Pentru studiul său, Schuster și colegii ei le-a cerut tinerilor să renunțe la canabis timp de o lună. Așadar, din cei 88 de utilizatori de marijuana, cu vârste între 16 și 25 de ani, incluși în studiu, două treimi au urmat o perioadă de abstinență. Testele de urină au arătat că 9 din 10 participanți au urmat promisiunea de a nu mai folosi drogul pe perioada de studiu. Participanții nu erau toți utilizatori ,,grei”, dar foloseau în mod regulat marijuana.

O dată pe săptămână, tinerii au participat la jocuri computerizate, care le-au testat atenția și memoria, pentru a vedea dacă oprirea folosirii drogului ar contribui la îmbunătățirea funcției creierului. Testele pe computer au arătat că memoria - în special abilitatea de a învăța și de a reține informații noi – s-a îmbunătățit numai la cei care au oprit consumul de canabis. Îmbunătățirea s-a produs în mare parte în prima săptămână și s-a menținut toată luna. Studiul a arătat doar o asociere între renunțarea la canabis și capacitatea de învățare mai bună, nu o relație directă cauză-efect.

 Rezultatele studiului demonstrează faptul că adolescenții trebuie să fie ținuți departe de utilizarea acestui drog, preocupare din ce în ce mai mare a americanilor pe măsură ce marijuana de agrement devine legală în mai multe state din SUA, informează Medicalxpress.com.

Maturarea părților critice ale creierului apare în adolescență, iar utilizarea regulată a canabisului în acești ani poate provoca mai mult rău decât utilizarea ulterioară. Un sondaj din 2016, citat de cercetătorii studiului, a scos la iveală faptul că aproape 14% dintre elevii de liceu folosiseră canabis cu o lună în urmă. Mai mult, sondajul a arătat că utilizarea zilnică se dublează între clasele a VIII-a și a XII-a.

Detalii legate de studiu găsiți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel