Memorie: de ce uiți unele lucruri și cum să le reții mai ușor

Angela Sabău |
Data publicării:
Activitatea creierului poate fi îmbunătățită la vârste mai înaintate
Activitatea creierului poate fi îmbunătățită la vârste mai înaintate

Memoria ne poate „trăda” la orice vârstă. Uitarea unor lucruri sau încercarea fără succes de a ni le aminti poate fi influențată de factori fără legătură cu un diagnostic.

Lapsus poate avea oricine și la orice vârstă și anumite pierderi de memorie nu trebuie să fie îngrijorătoare. Specialiștii spun că poate fi normal să uiți unele lucruri în timp, în special informațiile pe care nu le folosești în mod regulat. Acesta poate fi chiar modul în care creierul face loc noilor amintiri.

Iată câteva probleme comune de memorie și ce puteți face în legătură cu ele.

Dacă descoperiți că nu vă puteți aminti informațiile noi, este foarte probabil pentru că nu acordați suficientă atenție procesării și păstrării acestei informații. Pentru ca o amintire să se formeze, creierul trebuie să preia informația și apoi să o înregistreze, astfel încât să fie disponibil mai târziu. Dacă nu vă amintiți numele cuiva la o petrecere, de exemplu, s-ar putea să fie din cauza faptului că v-ați concentrat pe altceva când ați auzit numele lor.

Lipsa somnului poate afecta memoria

Se întâmplă oricui să nu-și amintească instant un lucru, dar să-i vină în minte ceva asemănător sau o altă amintire asociată cu lucrul căutat în memorie. În cele din urmă, cei mai mulți își amintesc acel lucru, dar trebuie reținut că meoria poate fi afectată de foarte mulți factori, de la lipsa somnului până la detresă emoțională sau chiar medicamente. Dincolo de soluționarea acestor probleme, pași simpli pot ajuta la o mai bună păstrare.

Cum să memorezi mai ușor

Când auziți informații noi, repetați-le cu voce tare și scrieți-le când este posibil pentru a le consolida. Încercați să le asociați cu ceva familiar. Dacă este prea mare volumul de informații ca să-l puteți memora, împărțiți informația în bucăți mai mici, care sunt mai ușor de reținut. Pentru persoanele care uită permanent, cheia este să alcătuiți liste. Nu este nimic în neregulă cu scrierea sarcinilor zilnice - atât timp cât îți amintești să duci lista cu tine și să o citești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel