Memoria vizuală și capacitatea de a dezvolta noi abilități

DCMedical Team |
Data publicării:

Memoria vizuală este utilă în viața de zi cu zi.

În anumite domenii, a avea o memorie vizuală bună este o calitate care aduce cu siguranță beneficii. Până la urmă, memoria vizuală este una dintre cele mai fascinante și esențiale funcții cognitive ale creierului uman.

Cel mai adesea, folosim memoria vizuală pentru a recunoaște fețele oamenilor, pentru a ne aminti imagini complexe sau peisaje pe care le-am văzut la un moment dat. Acestea sunt doar cele mai întâlnite exemple, căci modul în care se folosește memoria vizuală diferă de la un om la altul.

Spre exemplu, pictorii care vor să reproducă o anumită operă de artă pe care au văzut-o la un moment dat într-un muzeu apelează cu siguranță la memoria vizuală. La fel se întâmplă și în rândul pasionaților de jocuri de cărți, fie că vorbim despre blackjack sau poker. La blackjack, memoria vizuală este importantă pentru cei care încearcă să numere cărțile și nu numai.

La poker, unde ai nevoie de o atenție distributivă semnificativă, memoria vizuală este și ea esențială. Să spunem că ești pasionat de Texas Holdem. Vorbim despre o versiune în care abilitățile au rolul cel mai important, astfel că memoria vizuală este necesară. E bine să fii în permanență atent la cărțile de pe masă și să încerci să anticipezi, iar memoria vizuală te va ajuta cu siguranță.

Ce este memoria vizuală?

Youtube video image

Ce este, însă, memoria vizuală? Ea reprezintă capacitatea noastră de a păstra, procesa și reproduce anumite informații vizuale. Este o formă specifică de memorie senzorială prin intermediul căreia reținem și recunoaștem stimuli vizuali, fie că ne referim la obiecte, forme, culori sau scene complexe. Memoria vizuală ne permite să stocăm aceste informații pentru o utilizare ulterioară, însă nu trebuie confundată cu percepția vizuală. Aceasta din urmă este procesul inițial prin care creierul interpretează informațiile vizuale.

Memoria vizuală poate fi împărțită în mai multe categorii, după cum urmează:

- Memoria vizuală senzorială (iconică)

- Memoria vizuală pe termen scurt

- Memoria vizuală pe termen lung

Memoria vizuală senzorială, cunoscută și sub denumirea de memorie iconică, reprezintă prima etapă. Ea se referă la reținerea temporară a informațiilor văzute imediat după ce au fost percepute. Informațiile de acest gen sunt stocate pentru o perioadă foarte scurtă, estimată între 250 și 500 de milisecunde.

Ca exemplu, dacă vezi o imagine pentru un moment scurt și închizi ochii, tot ce îți rămâne în minte pentru o fracțiune de secundă face parte din memoria iconică. Pentru a face o paralelă, putem face referire la o expresie întâlnită în limbajul popular: „îți intră pe o ureche și îți iese pe alta.” Cam așa este și cazul imaginilor stocate pe o perioadă scurtă, dispar la fel de repede.

Memoria vizuală pe termen scurt are legătură cu capacitatea de a reține informații vizuale pentru o perioadă mai mare decât cea senzorială, însă este, totuși, limitată. Stocarea se face pentru câteva secunde sau minute. Un exemplu bun în acest caz este transcrierea unui număr de telefon. Dacă îl citești cu atenție, s-ar putea să-l notezi pe telefon după ce l-ai văzut afișat undeva dintr-o singură încercare. Dar câteva minute mai târziu, șansele să-l mai ții minte sunt destul de mici, aproape de zero.

În schimb, memoria vizuală pe termen lung ne oferă capacitatea de a stoca informații vizuale pentru perioade extinse de timp, de la zile până la ani. La ea apelăm cel mai des. Prin intermediul ei ne amintim fețele oamenilor, scene vizuale complexe din trecut, peisaje pe care le-am văzut. De exemplu, recunoști o persoană pe stradă pe care nu ai mai văzut-o de mulți ani. Pentru a o recunoaște, creierul nostru apelează la memoria vizuală pe termen lung.

Memoria vizuală, indiferent de forma ei, este influențată de mai mulți factori. Cel mai important este, de departe, atenția. Cu cât suntem mai atenți în momentul în care dorim să "stocăm" o anumită imagine, cu atât creierul nostru are șanse să rețină acea informație pentru un timp mai îndelungat. Dacă studiem cu atenție un obiect, ne vom aminti mai multe detalii despre el. Desigur, și repetiția joacă un rol important.

Dacă vedem des obiectul respectiv, va deveni ceva obișnuit pentru creier să stocheze detalii și să ni le reamintească. Un alt aspect important sunt asocierile. Creierul funcționează eficient atunci când asociază informații noi cu cele deja existente. Astfel, dacă obiectul pe care îl privim are legătură cu ceva despre care avem deja informații, șansele de a acumula cât mai multe detalii cresc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel