Celulele B care luptă împotriva infecțiilor păstrează o memorie mai bună a proteinei de vârf (spike) de coronavirus la pacienții de la Spitalul Universitar care se recuperează din cazuri mai puțin severe de COVID-19 decât la cei care se recuperează după o infecție COVID-19 severă, arată un nou studiu. Descoperirile oamenilor de știință de la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea Texas din San Antonio au fost publicate în jurnalul PLOS ONE (link direct studiu).
Dr Evelien Bunnik, autorul corespondent al lucrării, a spus că rezultatele sugerează diferențe subtile în calitatea răspunsului imunitar bazate pe severitatea COVID-19. Dr. Bunnik este profesor asistent de microbiologie, imunologie și genetică moleculară la Centrul de științe aale sănătății, denumit și UT Health San Antonio.
Studiul s-a concentrat pe celulele B de memorie care reacționează împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2. Probele de sânge au fost analizate la o lună după debutul simptomelor și la cinci luni după debut. După o lună, o proporție semnificativă de celule B specifice spike au fost active.
Cu toate acestea, probele de la opt indivizi care s-au recuperat de la o boală mai puțin severă au arătat o expresie crescută a markerilor asociați cu memoria durabilă a celulelor B în comparație cu persoanele care s-au recuperat după forma de boală severă, au scris autorii. Markerii includ T-bet și FcRL5.
Celulele B T-bet-pozitive, specifice spike-ului aproape au dispărut din probele de sânge la cinci luni după debutul simptomelor, au remarcat autorii. În general, un răspuns mai disfuncțional al celulelor B este observat în cazurile severe de boală, au scris ei.
Cazurile non-grave au fost definite ca acelea la care nu a fost nevoie de oxigen suplimentar sau ventilație invazivă, în timp ce cazurile severe au necesitat ventilație mecanică invazivă sau oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO).
„Definiția bolii severe a fost făcută pe baza nevoii de ventilație mecanică sau ECMO, deoarece aceasta distinge cei mai critici pacienți, care sunt cel mai probabil să dezvolte răspunsuri imune afectate”, a spus autorul principal al studiului, dr Thomas Patterson, profesor și șef al Secției de boli infecțioase la UT Health San Antonio.
Participanții la studiu au fost înrolați în studiile clinice Adaptive COVID-19 Treatment Trial (ACTT)-1 sau ACTT-2. Eșantioanele proveneau de la pacienți din clinicile University Health și din UT Health San Antonio COVID-19 Repository.
„Procentul crescut de celule B asociate cu imunitatea de lungă durată la pacienții cu COVID-19 non-severi poate avea consecințe asupra imunității pe termen lung împotriva reinfectării cu SARS-CoV-2 sau asupra severității bolii rezultate”, au scris autorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.