Melanomul ar putea fi întârziat cu ajutorul unei peptide. Testele pe șoareci au rezultate promițătoare. Cercetătorii brazilieni au dezvoltat acum o peptidă care pare să încetinească creșterea și răspândirea melanomului, îmbunătățind ratele de supraviețuire ale șoarecilor de testare.
Cancerul de piele, cel mai frecvent
Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer și, deși melanomul este responsabil doar pentru aproximativ un procent din aceste cazuri, provoacă majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele. Asta pentru că este deosebit de predispus la metastazare.
”Studiile anterioare au legat o proteină numită PLP2 de termenele limită ale melanomului – s-a constatat că supraexpresia îi crește metastazele, blocând-o în același timp inhibată creșterea și răspândirea. În noul studiu, cercetătorii au dezvoltat o peptidă numită Rb4, care este derivată din PLP2, și au testat cât de bine a funcționat împotriva melanomului.
În testele pe celulele melanomului cultivate în laborator, cei tratați cu Rb4 au încetat să se reproducă și au format clustere. Se pare că acționează direct asupra tumorilor, crescând expresia a două molecule care sunt asociate cu leziuni tisulare și, în cele din urmă, inducând necroza, un tip de moarte celulară care apare din lipsa fluxului sanguin către țesut”, arată studiul publicat în Nature.
Vezi și: Lămâile, efect nebănuit asupra dinților. Cum afectează acidul lămâilor dantura
Evoluție întârziată
În alte teste, echipa a injectat șoareci cu celule melanom, apoi a urmat-o cu o serie de cinci injecții cu Rb4 pe parcursul a 10 zile.
”Creșterea tumorii a fost întârziată cu până la 40 de zile la șoarecii tratați și a redus semnificativ numărul de noduli metastatici găsiți în plămânii animalelor. Tratamentul a crescut, de asemenea, supraviețuirea în grup cu mai mult de 25 la sută”, mai arată studiul.
Cercetătorii observă, de asemenea, că nu s-au observat efecte secundare la șoarecii tratați. Cu rezultatele văzute, echipa sugerează că peptida Rb4 ar putea deveni un tratament promițător pentru cancer cu dezvoltare ulterioară, care se desfășoară la compania braziliană de biotehnologie ReceptaBio.
Ce sunt peptidele
Peptidele există în piele şi ca organismul le produce în mod natural. Peptidele sunt molecule de proteine alcătuite din aminoacizi, care formează procesele interne şi care au rol în organizarea acestora. Astfel, celulele „evaluează” starea generală a epidermei, trimiţând apoi comenzile necesare.
Unul dintre rolurile peptidelor este acela de a estompa ridurile şi de a oferi pielii un aspect întinerit, stimulând producţia de colagen. În acelaşi timp, cu cât nivelul de colagen este mai mare, cu atât pielea îmbătrâneşte mai greu. De asemenea, peptidele au un rol important în sporirea elasticităţii şi a fermităţii pielii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.