Este incorect să luăm în considerare creierul fără legătură cu corpul. Îndepărtarea simptomelor și consecințelor stresului, medicina preventivă, autoajutorarea - toate acestea se referă la folosirea corectă a meditației.
Merită să reamintim și faptul că meditația, ca abordare lipsită de contextul ezoteric și religios, a fost folosită în medicină pentru tratamentul pacienților cu dureri severe.
După treisprezece ani de practicare a meditației, biologul John Kabat-Zinn a dovedit că aceasta este un instrument puternic, care poate ajuta oamenii să facă față stresului, anxietății, durerii și bolilor. În cursul experimentului, nivelul durerii a pacienţilor a scăzut cu 50%. Ca urmare, meditația continuă să fie folosită în diferite zone de diferite persoane, confirmând capacitatea creierului de a se schimba ca răspuns la această experiență.
Cinci moduri de a rămâne sănătos fără exerciții fizice
Meditația afectează răspunsul organismului la stres și la efectele stresului. Nivelul de cortizol din organism scade, sistemul nervos parasimpatic este activat, reactivitatea amigdalei scade și legătura acesteia cu cortexul prefrontal se îmbunătățește.
Ca urmare, reacția noastră la stres devine mai puțin intensă și prelungită, autoreglementarea se îmbunătățește, iar organismul este restructurat. Concentrarea asupra semnificațiilor și valorilor, pe care meditația le cultivă, schimbă natura răspunsului fiziologic la stres. Drept urmare, stresul nu ne distruge sănătatea, ci o întărește.
Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate
Meditația îmbunătățește atenția și memoria și, ca urmare, crește eficacitatea oricărei activități. Acest lucru se întâmplă, printre altele, prin îmbunătățirea atenției selective, adică a capacității de a evidenția lucrurile importante.
Este important să înțelegi că gestionarea atenției este cea care îți permite să obții mai multe efecte pozitive.
1. Meditația te motivează să-ți îmbunătățești calitatea vieții.
2. Meditația îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular, normalizează tensiunea arterială, reduce riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.
3. Meditația întărește sistemul imunitar.
4. Meditația normalizează nivelurilor hormonale. Glanda pineală produce mai multă melatonină, care este direct legată de procesul de îmbătrânire.
5. Meditația scade nivelul hormonilor de stres.
Cărțile de colorat, efecte asupra adulților. Ce se întâmplă în creierul tău atunci când colorezi
6. Meditația îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și respirator.
6. Meditația reduce dependența de obiceiurile proaste, crește nivelul de conștientizare a corpului. De foarte multe ori, obiceiurile proaste sunt asociate cu mecanismele cu care funcționează meditația.
7. Meditația încetinește îmbătrânirea. Este incredibil, dar adevărat! Există un semn prin care putem determina vârsta biologică la nivel celular. Poate că ai auzit de telomeri, structurile terminale ale ADN-ului. Recent, s-a constatat că unii oameni au telomeri mai lungi și sunt nepotriviți pentru vârsta biologică, lucru văzut, adesea, la practicanții de meditație.
8. Meditația este un instrument eficient de autoajutorare. Cu o practică regulată, poate fi considerată o metodă a medicinii preventive.
Trebuie să începi să meditezi sub îndrumarea unui mentor cu experiență. Și doar după obținerea cunoștințelor și abilităților mentale inițiale, poți continua pe cont propriu, având acces la un expert la care poți apela. Doar cu o astfel de abordare vei putea simți efectele meditației.
Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Locul de muncă îți poate afecta grav sănătatea
9. Meditația îți permite să menții echilibrul, care este baza bunăstării și fericirii. Bunătatea și compasiunea, care sunt cultivate în practica meditației, acceptarea sentimentelor cuiva, reducerea anxietății prin observarea corpului și respirația conștientă te ajută să găsești soluții la toate problemele.
În cele din urmă, iată o practică pentru dezvoltarea concentrării și a conștientizării corpului. Aceasta este o „scanare corporală”. Vei avea nevoie de aproximativ 20 de minute. Stai pe marginea unui scaun cu spatele drept. Eliberează tensiunea. Încearcă să observi senzațiile fizice din corp, deplasându-ți atenția de sus în jos. Fruntea, nasul, obrajii, buzele, bărbia, ceafa, urechile, coroana, gâtul și așa mai departe până ajungi la picioare, care trebuie să stea ferm pe podea. La final, îți vei simți tot corpul. Iată cum poți obține un „corp atent”, care îți va mulțumi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.