Asemănător unui miriapod, robotul este fabricat din silicon și se deplasează cu ușurință în orice mediu din corpul uman (sânge, mucus, țesut) datorită sutelor de piciorușe ce seamănă cu firele de păr.
Testele de laborator au arătat că robotul produce cu 40% mai puţină fricţiune decât un robot fără membre. În cadrul testelor, robotul şi-a demonstrat capacitatea de a transporta o încărcătură de 100 de ori mai grea decât el, putere comparată cu cea a unei furnici, cea mai puternică vietate din natură. Forța acestui mini-robot constă tocmai în capacitatea mare de adaptabilitate și maleabilitate. Cercetările anterioare pe roboţi asemănători cu omizile au propus ca pacienţii să înghită dispozitivul sau să fie introdus printr-o cavitate a corpului.
Obiectivul robotului: administrarea țintită a medicamentelor. De exemplu, în cazul unei tumori canceroase, dispozitivul este ghidat astfel încât să elibereze tratamentul chiar la nivelul celulelor canceroase, fără a agresa țesuturile sănătoase din jur. Având dimensiuni de sub un milimetru, robotul poate fi utilizat în regiuni ale corpului greu de accesat.
Robotul este fabricat dintr-un silicon, numit polidimetilsiloxan, în care au fost introduse particule magnetice ce vor ajuta la manevrarea de la distanţă a dispozitivului.
„Atât materialul, cât şi structura, împunătăţesc capacităţile hidrofobe ale robotului", a declarat principalul creator al dispozitivului, Wang Zuankai.
Deocamdată, robotul minuscul a fost testat doar în laborator, rămâne a fi studiat și în interiorul unui organism viu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.