Medicina personalizată are o definiție destul de largă, dar, în esență, este vorba despre utilizarea informațiilor genetice sau a altor biomarkerii pentru a lua decizii de tratament pentru pacienți.
Acestea ar putea include decizii cu privire la cine ar trebui să primească anumite tipuri de terapii sau doze specifice ale unei anumite terapii, sau cine ar trebui monitorizat mai atent deoarece este predispus la o anumită problemă de siguranță. Termenii genetică, farmacogenetică, medicină personalizată și farmacogenomică au fost utilizați în mod interschimbabil pentru a desemna studiul variațiilor genetice și influența acestora asupra modului în care oamenii răspund la medicamente.
Prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL, cum vede dezvoltarea imagisticii.
”În momentul în care există un rulaj mare, cu cazuri extrem de complexe care vin din toată țara, și, care cu ajutorul colegilor clinicieni ne sunt referiți pentru a face explorări imagistice la noi în centru, ideal este să existe o bază foarte solidă de imagistică și radiologie generală, dar pe segmente supraspecializate.
De exemplu, imagistica pancreatică, imagistica hepato-biliară, imagistica oncologică cum sunt la pacienții cu limfoame, mieloame. Pe toate aceste segmente de patologie ar trebui să existe doi-trei medici care sunt supraspecializați în această direcție, iar la ședințele multidisciplinare, cu suportul medicilor clinicieni, chirurgi, oncologi, medicilor de laborator care nu trebuie uitați pentru că anatomo-patologul este foarte important în cazul leziunilor incerte, ocupă un aspect 100% imagistic și la care se recurge cu ajutorul colegilor din departamentul de radiologie intervențională, cum sutn ecografiile țintite sub ghidaj ecografic, sub ghidaj CT.
Toate acestea trebuie integrate în contextul clinico-biologic al pacientului, în contextul antecedentelor și de comun acord cu medicul clinician, pe baza unui rezultat structurat, foarte bine pus la punct să se ia decizia particulară pentru fiecare caz în parte, așa numitul concept de medicină personalizată care să aducă beneficii și cea mai bună opțiune terapeutică pentru pacient”, a explicat prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL.
Vezi și: Cinci moduri de a rămâne sănătos fără exerciții fizice
Medicina personalizată, ce este
Medicina personalizată, denumită uneori medicină de precizie, reprezintă procesul de adaptare a deciziilor și intervențiilor medicale la fiecare persoană în parte. Este vorba despre renunțarea la abordarea de tip "o mărime universală" și, în schimb, de personalizarea tratamentelor pentru fiecare persoană în parte.
Imaginați-vă că primiți un tratament selectat cu grijă doar pentru dumneavoastră, un tratament care să minimizeze efectele secundare și să vă ofere cel mai bun rezultat posibil. Sau să primiți un diagnostic mai precis, bazat pe situația dumneavoastră unică, și chiar să puteți prezice și preveni apariția bolilor. Aceasta este ceea ce sperăm să realizăm cu ajutorul medicinei personalizate.
Medicina personalizată, cum funcționează
Suntem cu toții unici, iar constituția genetică a fiecăruia este ușor diferită. Există factori de risc comuni pentru bolile cardiace și circulatorii, cum ar fi vârsta, nivelul de colesterol, excesul de greutate și fumatul. Dar genele noastre influențează cât de mult contează acești factori de risc pentru fiecare persoană. Acest lucru înseamnă că unii oameni dezvoltă afecțiuni cardiace sau circulatorii, în timp ce alții nu, că aceeași boală va evolua diferit la persoane diferite și că oamenii reacționează diferit la aceleași tratamente.
Atunci când sunteți diagnosticat cu o boală, decizia privind tratamentul care vă este oferit se va baza pe rezultatele medii ale testelor efectuate pe un număr mare de persoane.
Medicina personalizată nu înseamnă doar prescrierea celor mai bune medicamente. Este vorba, de asemenea, de îmbunătățirea diagnosticului, de prezicerea probabilității ca o persoană să dezvolte o afecțiune și de împiedicarea agravării unei afecțiuni.
Pe măsură ce tehnologia avansează, oamenii de știință sunt capabili să analizeze o serie de date despre corpul nostru, inclusiv date genetice. Prin combinarea datelor genetice, clinice, privind medicamentele și stilul de viață, putem găsi factori comuni și cauze de variație, schimbând modul în care sunt gândite și tratate bolile, notează British Heart Foundation.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.