Substanțele din izotopii folosiți în medicina nucleară nu afectează echilibrul organismului deoarece sunt în cantități infime, afirmă dr Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, medic primar Medicină Nucleară de la Spitalul Militar Central și de la Centrul Oncologic Sanador, ambele din București.
”Dozele sunt mici sunt controlabile și nu afectează sub nicio formă echilibrul organismului. Aceste investigații cu glucoză nu modifică în niciun fel glicemia. O poți face foarte bine și la un diabetic. Sigur, interferează și cu insulina - nu mai vezi ce trebuie să vezi dacă e glicemia prea mare, dar nu ca modificare de ceva. Ele n-au cum să modifice pentru că este o cantitate atât de mică încât nu interferează în nicio formă cu echilibrul organismului.
Acești izotopi sunt niște substanțe instabile și în momente în care vor ajunge pe o stare mai stabilă - ei pot face acest lucru cu emiterea unei cuante de radiație. Această radiație o poți detecta cu ajutorul unor echipamente; sunt niște detectori de radiație gamma; iar în funcție de izotopul folosit se folosește un anume aparat”, explică dr Raluca Mititelu.
Potrivit specialistei, tipul de aparat se alege în funcție de ceea ce se investighează, iar substanțele folosite în medicina nucleară și utilizarea lor sunt foarte bine reglementate. ”Nu poți să combine orice substanțe cu orice izotop”, adaugă dr Raluca Mititelu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.