Medicina genomică, pas major în tratamentul individualizat. Dr. Simona Dima: Ajută la medicina personalizată. Tratăm țintit

Monika Baciu |
Data publicării:
medicina genomica - FOTO: Freepik
medicina genomica - FOTO: Freepik
medicina genomica - FOTO: Freepik
medicina genomica - FOTO: Freepik
  • medicina genomica - FOTO: Freepik
  • medicina genomica - FOTO: Freepik

Această analiză poate indica dacă ești predispus la cancer.

Vezi și: Modificarea celulelor imune, o nouă frontieră în tratamentele personalizate. Prof. dr. Alina Tănase: Ne așteptăm să devină standardul de tratament în bolile autoimune

Cercetarea medicală din România înregistrează un salt important datorită Centrului de Excelență în Medicina Translațională al Institutului Clinic Fundeni, un spațiu dedicat inovării și aplicării celor mai avansate tehnologii în practică clinică. Inaugurat în 2016, centrul îmbină cercetarea fundamentală cu medicina personalizată, transformând descoperirile de laborator în soluții concrete pentru diagnostic și tratament.

"Centrul de Excelență în Medicina Translațională reprezintă un centru în care în care sunt toate componentele de medicină translațională, de la descoperirile făcute în laborator, de exemplu dacă obținem biomarkeri pentru anumite boli putem fie să monitorizăm evoluția bolii folosind acei biomarkeri, adică să ne ducem spre clinică, de la basic research la medicina clinică, la studii clinice sau la monitorizarea pacienților.

Aici se efectuează cercetările pe mai multe afecțiuni, pe patologia pe care o avem la Institutul Clinic Fundeni. Secțiile pe care le avem își găsesc corespondent de cercetare. Avem o bio-bancă în care stocăm probele, avem echipamente de secvențiere, laboratoare dedicate acestor tehnologii noi.

Proiectul a fost câștigat în 2012, iar în martie 2016 a fost inaugurat. Sunt 8 ani în care am aplicat la alte proiecte, am dezvoltat infrastructura, am crescut echipele. Se fac cercetări moderne cu tehnologii moderne. Generăm organoizi. Organoizii sunt niște culturi 3D pe care evaluăm anumite medicamente, să vedem cum răspunde tumoarea la anumite tratamente.

Sunt cele mai moderne tipuri de culturi de celule, face analizele funcționale pe organoizi.

Cel mai nou proiect este proiectul ROGEN, este un proiect al Universității Carol Davila din București. Are 20 de parteneri și Institutul Clinic Fundeni va fi implicat pe partea de onco-genomică cu mai multe patologii, patologie digestivă, hematologică, neurologică, cu bolile rare, dar și în partea de populație prezumtiv sănătoasă, pentru că prin proiect se vor face analize pe 5000 de persoane prezumtiv sănătoase, se va secvenția întregul genom prin tehnici moderne de secvențiere. 

Trebuie să includem 800 de subiecți. O să fim centru de prelevare de biomarkere și facem bio-bancă pentru patologiile oncologice", a explicat dr. Simona Dima, coordonator al activității de cercetare - Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, 65 de ani de excelență în medicină. Prof. dr. Anca Coliță: Întotdeauna în slujba pacientului

Medicina genomică - FOTO: Freepik@vecstock

Ce vor afla cele 800 de persoane în urma analizelor efectuate

România, oferind soluții inovatoare pentru prevenirea și tratamentul unor afecțiuni complexe. Cu o finanțare dedicată, acest demers va contribui la consolidarea infrastructurii naționale de cercetare, facilitând accesul la tehnologii de vârf și accelerând progresul medicinei românești.

Un alt obiectiv major al proiectului este formarea unei generații de specialiști înalt calificați în domeniul genomicii. ROGEN va sprijini crearea unor hub-uri de cercetare dedicate tehnologiilor moderne, dezvoltarea unor clustere pentru stocarea datelor genomice, precum și identificarea markerilor genetici esențiali pentru diagnostic precoce, tratamente personalizate și implementarea unor strategii eficiente de prevenție. Aceste inițiative plasează proiectul în avangarda medicinei personalizate din România.

"O să facem analiza, o să știm ce variații au la nivelul genomului, vom determina epigenomul adică partea de metilare la nivelul ADN-ului și vor avea înreg genomul ținut în condiții securizate și anonimizate. Este un proiect de cercetare. Dacă vom vedea că există predispoziție la boală, prin medicii de genetică medicală vom face consiliere cu ei (subiecții -n.r.)", a explicat dr. Simona Dima, coordonator al activității de cercetare - Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă bei un digestiv. Dr. Cristian Pandrea: Există un rol pozitiv

Implicații pentru viitor

Medicina genomică promite să schimbe fundamental modul în care sunt tratate bolile, mai ales în domeniul oncologiei.

"Vor ajuta la medicina personalizată, pentru că vom știi cum să tratăm țintit un pacient. Dăm tot timpul exemplul cancerului de colon sau colorectal în care pacienții primeau același tratament, iar acum pentru că vedem ce mutații au primesc sau nu tratamentul. Este un tratament individualizat. Asta sperăm să aducă medicina genomică", a explicat dr. Simona Dima, coordonator al activității de cercetare - Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel