Medicina dentară în România, cât a evoluat în ultimele decenii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Norina Forna. Foto: DC Medical
Prof dr Norina Forna. Foto: DC Medical

Prof. dr. Norina Forna, decan al Facultății de Medicină Dentară din Iași, a fost invitată la Interviurile DC Medical unde a vorbit despre evoluția și starea Stomatologiei în România. Emisiune a fost transmisă pe canalele Facebook și Youtube ale DC Medical. 

Prof. dr. Norina Forna a vorbit,la Interviurile DC Medical, despre medicina dentară în România, făcând o comparație cu medicina dentară din țările europene, dar și despre evoluția acesteia din ultimele decenii. „Acum 30, 40 de ani lucrurile erau foarte simple și rudimentare. Se făcea tratamentul cariei, plombele, extracții dentare, o igienizare se practica, dar cu instrumentar agresiv asupra suportului dentar, care era traumatizantă pentru țesut”, a început ea.

„După extracție, protezarea era fie mobilă - plăcile - fie lucrări fixe - acele punți pentru spațiile reduse și de multe ori se extrapola cu extensii și se prelungea, se amâna aplicarea protezei mobile prin aplicarea acelei extensii, dar care erau total neavenite pentru patologia pacientului care este clară atunci când lipsesc dinții din zona laterală: nu putem să abordăm extensiile, deoarece periclităm inclusiv ceilalți dinți”, a mai explicat ea, referindu-se la metodele vechi de abordare a medicinei dentare.

Făcând o comparație și venind la vremuri mai actuale, invitata în emisiune a explicat cum se lucrează acum și cât de mult a evoluat medicina dentară. „Astăzi se vorbește despre cu totul alte lucruri: implanturi din materiale care nu mai au contraindicații”, a arătat ea, făcând trimitere la acel amalgam utilizat la plombe, care nu mai este permis în medicina dentară europeană. Ba, mai mult, este chiar recomandat ca pacienții, pe măsură ce ajung în cabinetele dentiștilor, să renunțe la ele și să le schimbe cu cele din materiale utilizate în prezent. De altfel, potrivit recomandărilor, o dată la cinci ani, plombele trebuie revizuite, a mai arătat medicul dentist.

Sistemele robotizate, utilizate peste tot

Vorbind despre medicina dentară actuală, ea a mai arătat: „Mai mult decât orice, putem planifica dinainte un profil al pacientului care se adresează esteticii complete dento-stomato-faciale (...) putem să gândim o schemă de tratament care să refacă țesuturile, să se reconstruiască, să știm ce cantități și ce materiale putem utiliza, care coparticipă la acest algoritm complet și toate aceste proceduri să se înlănțuie pe sistemele digitale pe care le avem la dispoziție, întrucât așa cum se știe este era digitală și peste tot le utilizăm: de la proiectarea aspectului dorit al pacientului și până la evaluarea lui și transpunerea practic în realitate a construcțiilor protezărilor și tot ce ține de acest subiect”, a mai explicat ea.

De altfel, a mai arătat medicul, sistemele robotizate sunt utilizate peste tot, iar în medicina dentară chiar înlocuiește unele materiale. „Fără sistemele de robotizare, fără aceste - inițial - simulări și apoi aplicații individuale nu putem concepe o tehnologie modernă, scoțând din uz materialele pe care noi le folosim în amprente (dentare, n.r.) și având la dispoziție amprentele optice. Scanăm arcada și mai departe imaginea este transmisă robotului care execută lucrarea”, a mai arătat ea.

Un astfel de robot există la Iași și este utilizat de studenți, pentru a învăța. De altfel, este printre puținele din Europa. „Am realizat prin proiecte europene dotarea respectivă, în cadrul Universității însemnând un mijloc foarte util studentului, de formare, de pregătire, de simualre asistată, robotizată și de precizie în abordarea acestor tehnologii”, a mai precizat ea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel