Medicina defensivă, amenințare pentru pacient și sistem. Dr. Dorin Sarafoleanu: Atunci am trăit o medicină romantică. Frumusețea a fost că doctorul era accesibil la orice oră din zi

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medicina - Foto: Freepik @mkmult
Medicina - Foto: Freepik @mkmult

"Perioada tinereții mele aș numi-o medicină romantică. Pe vremea aceea, intuiția, inteligența, experiența și nu în ultimul rând empatia doctorului, începând de la medicul de țară și terminând cu marii profesori și academicieni erau esențiale în îngrijirea bolnavului".

Pornind de la o observație interesantă a jurnalistului Val Vâlcu, prof. dr. Dorin Sarafoleanu subliniază transformarea fundamentală a medicinei, de la abordarea "romantică" a trecutului la medicina bazată pe dovezi din prezent.

În trecut, intuiția, experiența și empatia doctorului erau esențiale, iar medicii erau dedicați în totalitate pacienților lor.

În prezent, spune medicul, tehnologia au redus necesitatea acestor calități, concentrandu-se pe ghiduri medicale și protooale pentru a asigura standardizarea și protecția juridică. Aceste ghiduri ajută medicii să urmeze calea corectă și să evite consecințele legale, adaptând practica medicală la cerințele contemporane.

"Cum s-a ajuns în România de la medicina eroică, de la acei maieștri care intrau și salvau pacientul într-un efort extraordinar, la medicina defensivă, care astăzi este o amenințare practic pentru pacient, pentru sistem. E o soluție la care sunt împinși medicii", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Întrebarea atinge esența fenomenului medical și al sistemelor de sănătate sub egida cărora lucrăm acum, nu numai în România, ci și-n alte țări. Perioada tinereții mele aș numi-o medicină romantică. 

Pe vremea aceea, intuiția, inteligența, experiența și nu în ultimul rând empatia doctorului, începând de la medicul de țară și terminând cu marii profesori și academicieni erau esențiale în îngrijirea bolnavului. 

Pot să vă dau și exemple chiar foarte interesante. Era o medicină care îndemna doctorul care făcea această profesie din vocație și din dorință, nu din alte interese, să lucreze practic non-stop. 

Frumusețea acestei medicini romantice este că doctorul era accesibil la orice oră din zi, conform spuselor lui Trousseau, despre care am învățat cu toții la endocrinologie - noi, doctorii, aparținem, de fapt, patrimoniului bolnavului. 

Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Tehnicizarea, industrializarea, au făcut ca să nu mai fie nevoie nici de intuiție, nici de experiență, pentru că aparatele au luat locul acestor însușiri. Și acum trăim epoca medicinii bazate pe dovezi. 

Medicina bazată pe dovezi lucrează foarte mult cu ghiduri pe care mai în glumă, mai în serios, le-aș numi cărți de bucate", a declarat prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Cele două calități ale ghidurilor medicale

"Dar luând partea serioasă a problemei, pot să vă spun că ghidul e foarte important de urmat, pentru că are două calități.

Una face dintr-un mediocru un medic plauzibil, fiindcă te îndeamnă spre calea cea bună și al doilea e te scapă de consecințe juridice dacă ai urmat ghidul.

Ghidul este întărit la rândul lui de protocoale. Există pentru fiecare boală, pentru fiecare lucru pe care îl faci bolnavului acel protocol care trebuie să-l raportezi, să-l scrii și să la sfârșitul conversației să fie înmânat bolnavului și reprezintă documentul care se duce la Casa de Sănătate ș.a.m.d.

Deci asta este medicina pe care noi o practicăm acum", a mai spus medicul Dorin Sarafoleanu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel