Medicina de familie este deficitară în mai 30 de județe. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, la data de 30 septembrie 2022, la nivel național erau 118 localități fără medic de familie.
VEZI AICI LISTA CU LOCALITĂȚILE UNDE NU EXISTĂ MEDIC DE FAMILIE
În județul Hunedoara se înregistrează cel mai mare deficit în rândul medicilor de familie. 15 localități nu beneficiază de asistență medicală primară. Pe locul doi se situează județul Teleorman, unde 11 localități nu au medic de familie.
Ce venituri au medicii de familie
Potrivit reglementărilor în vigoare, medicul de familie nou-venit într-o localitate beneficiază lunar, în baza convenției de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de maximum 6 luni, de un venit care este format din:
- o sumă reprezentând plata per capita pentru o listă echilibrată de 800 de asigurați, calculată prin înmulțirea numărului de puncte per capita cu valoarea garantată pentru un punct per capita, stabilite prin norme; numărul de puncte per capita aferent listei echilibrate de asigurați, prevăzut îăn norme se ajustează în raport cu gradul profesional și cu condițiile în care se desfășoară activitatea.
- o sumă necesară pentru cheltuielile de administrare și funcționare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuieli de personal aferent personalului angajat, cheltuieli cu medicamentele și materialele sanitare pentru trusa de urgență, calculată prin înmulțirea sumei stabilite potrivit lit. a) cu 1,5.
În plus, pentru medicul de familie nou-venit într-o localitate din mediul rural se adaugă un spor de 50%.
Medicii de familie, esențiali
”Medicina de familie practicată prin medicii de familie reprezintă esența unui sistem de îngrijiri de sănătate complex. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca statul român, prin puterea legiuitoare și autoritățile/instituțiile cu atribuții în materie, să ofere medicilor de familie posibilitatea exercitării profesiei în condiții corespunzătoare, în scopul prevenirii, depistării timpurie sau vindecării problemelor de sănătate specifice populației”, notează Ministerul Sănătății.
Îmbătrânirea medicilor
Ministrul a precizat că una din probleme este legată și de îmbătrânirea medicilor, iar specialiștii tineri nu sunt atrași de condițiile din mediul rural. Astfel, se încearcă găsirea unor soluții.
”Una dintre probleme era legată şi de îmbătrânirea medicilor de familie. În curând vor ieşi la pensie sau unii sunt deja la vârsta pensionării şi mai profesează încă. Să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale să facă mult mai multe.
Dotarea este una dintre ele. Sigur că trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să poată să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări.
Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară sau cât mai aproape de pacienți și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a precizat, anul trecut, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.