Medicii refuză să facă avort gratuit în spitalele de stat. La cabinetele private, situația e alta. Ana Măiță: Am câștigat bătăliile, dar am pierdut războiul. Este tragic, dar foarte adevărat

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
dreptul la avort foto:freepik@yanalya&
dreptul la avort foto:freepik@yanalya&

Care este realitatea avorturilor în spitalele de stat din România? Se poate să fie alta, însă, la cabinetele private. Ana Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru Mame” ne-a spus tragică constatare la care a ajuns. "Este o constatare extrem de gravă și de amară pentru noi, ca activiste în lupta pentru drepturile femeilor".

Dreptul la avort în România...o glumă făcută continuu de câteva decenii bune. Așa este văzută de către societatea românească - o glumă. Cum este posibil, însă, să mai fie percepută astfel?

Franța a devenit prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție - Ana Măiță: Este un precedent pentru cine are urechi să audă

Ana Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru Mame”, semnalează o realitate cruntă: cabinetele din România care fac avorturi gratuite pot fi numărate pe degetele de la o mână. De ce? Am putea spune că din considerente de obiecții de conștiință. De fapt, așa spun medicii. Realitatea, însă, este alta: la spitalele de stat, medicii refuză să facă avorturi gratuite, dar le fac la cabinetele lor private, contra cost. 

Realitatea despre dreptul la avort în spitalele de stat

Ana Măiță atrage atenția că, în lipsa accesului la avorturi sigure și legale în cadrul instituțiilor medicale publice, femeile sunt expuse la riscuri grave pentru sănătatea și siguranța lor. Este imperios necesar ca drepturile fundamentale ale femeilor să fie respectate, iar asigurarea accesului lor la servicii medicale sigure și legale pentru întreruperea sarcinii trebuie să fie o realitate.

”În România, nu cred că a existat an în care să nu avem cel puțin o tentativă de ordin legislativ care să atace, într-un fel sau altul, legea, privind accesul la întreruperea de sarcină la cerere. Diverși parlamentari, oameni de la diferite partide, dar, în general, partide conservatoare, ultranaționaliste, au încercat să ia româncelor acest drept, pe care l-au câștigat cu mare greutate și cu sacrificii teribile, cu o încărcătură politică absolut zdrobitoare. Aici vorbesc despre româncele care au trăit în timpul regimului comunist și care au avut de suferit din pricina decretului ceaușist. 

Dar în România, cu toate că asociațiile feministe, printre care se numără și Asociația Mame pentru Mame, au încercat să pareze de fiecare dată în Parlament astfel de inițiative, am reușit să protejăm cadrul legislativ, care permite româncelor să beneficieze de întrerupere de sarcină la cerere”, ne-a spus Ana Măiță.

”Am constatat că am pierdut, totuși, războiul”

Eforturile făcute de către unii oameni pentru a fi introdus dreptul la avort în Constituție sunt uriașe, realizate cu sudoare, purtând pe umeri greutatea dată de lacrimile de disperare ale femeilor care nu au posibilitatea de a face avort. Eforturile sunt atât de intense, încât Ana Măiță simte că este, de fapt un război, un război pe care constată că l-au pierdut. 

Numărul cabinetelor și spitalelor care efectuează avorturi gratuite este în scădere, iar mulți medici refuză să efectueze avorturi, invocând obiecțiile de conștiință. Ipocrizia acestei situații se arată prin medicii care refuză să ofere servicii de avort în cadrul instituțiilor medicale publice, dar care sunt dispuși să facă acest lucru în cadrul cabinetelor private, însă doar contra cost.

”Am constatat că am pierdut, totuși, războiul. Am câștigat bătăliile, dar am pierdut, totuși, războiul. Este o constatare extrem de gravă și de amară pentru noi, ca activiste în lupta pentru drepturile femeilor.

Când spun că am pierdut războiul mă gândesc la situația, de fapt, pe care am semnalat-o în mod repetat în timpul pandemiei și după pandemie: româncele nu mai au acces liber, neîngrădit la întreruperea de sarcină la cerere, în condiții de siguranță, într-o instituție medicală publică.

Cabinetele și spitalele care mai fac întreruperi de sarcini gratuite pot fi numărate pe degetele de la o mână, la nivel național. Motivul reprezintă obiecțiile de conștiință pe care medicii susțin că le au. Spitalele au obligația să găsească soluții prin care să le ofere aceste servicii femeilor, atunci când ele apelează la spital. Nu se întâmplă lucrul acesta.

În cursul investigațiilor, s-a constatat că dimineața, în cursul activității lor în calitate de angajați ai unui spital public refuzau să facă avorturi la cerere, invocând obiecțiile de conștiință. În partea a doua a zilei, când mergeau la cabinetul lor privat, făceau avorturi la cerere contra cost. Deci, obiecția de conștiință nu prea mai stătea în picioare. Este tragic, dar e foarte adevărat”, ne-a spus Ana Măiță, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel