Informațiile despre bugetele alocate publicate în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate i-au nemulțumit pe medicii de familie din întreaga țară.
Medicii de familie și cei din Ambulator vor avea veniturile diminuate cu circa 30 de procente. În plus creșterea salariului minim pe economie a determinat creșterea salariilor asistentelor și a personalului auxiliar, iar bugetul actual prezentat de CNAS nu mai poate asigura aceste creșteri salariale.
Toate acestea corelate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor de aproximativ 50%.
"Îmi pare rău că a trebuit să ne vedem în condiții de război. Credeam că nu o să mai trăiesc să văd lucrul acesta, suntem de mai bine de 20 de ani în astfel de condiții și speram să nu mai vină ziua în care să discutăm despre proteste. Am mai trecut o dată prin stabilirea punctului, cu aproximativ 40% și s-a întâmplat tot de sărbători.
Discutăm de un alt moment în care această scădere a valorii de punct vine după trei luni în care veniturile noastre au fost furnizate parțial. Pentru octombrie, am primit la jumătate. În ceea ce am calculat pentru noiembrie, am primit 40%. Abia acum primim ce rămâne pentru noiembrie și abia acum am făcut facturile pentru decembrie și nu știm când le vom primi.
Factura respectivă nu este un venit al medicului. Este un venit al cabinetului din care întreținem un cabinet, ceea ce înseamnă medici, asistente, registratori, contabili, femei de serviciu, etc. E ca o familie care trebuie întreținută și care nu va mai putea fi întreținută pentru că venitul acesta scade brusc.
După ce anul trecut veniturile ne-au crescut și am crescut salariile angajaților noștri, acum ce să facem? Să le scădem salariile din nou? Să ne întoarcem unde ne-am întors?
Nu discutăm doar de scăderea veniturilor pe ultimele luni, ci pe scăderea veniturilor complete și pe facturi care nu se decontează în condițiile în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a acceptat niciodată să plătească penalități de întârziere sub contract, așa cum nouă ne sunt impuse", a precizat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București.
Controale încrucișate la medicii de familie
"Mai vorbim și de controale declanșate peste noapte, pentru că începând de ieri s-au trimis echipe încrucișate. Colegii din Maramureș sunt controlați de echipele de la Satu Mare și la ora actuală și la București se desfășoară controale inopinate. Un control inopinat înseamnă că vine cineva dacă ești la program.
Nu putem să dăm afară pacienții. Suntem în epidemie de gripă, suntem cu extrem de multe infecții respiratorii și trebuie să testăm și să facem tot felul de lucruri. Stăm peste program. Peste toate acestea vine echipa de control ca să vadă dacă ești la program. Este o lipsă de respect totală, în primul rând față de pacienți, în care oamenii au rămas fără asistență medicală, pentru că echipa de la CASMB ne-a trimis acasă.
Ceea ce se întâmplă este absolut de neînțeles și ne transformă din niște oameni care aveam un dialog normal și firesc în niște oameni care suntem pe picior de luptă", a mai precizat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.