Conform unui proiect de Hotărâre pentru aprobarea noului Contract-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, analizat de Economica.net, medicii de familie din România, care sunt în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, ar urma să fie plătiți în primul trimestru al anului 2025 în funcţie de realizarea indicatorilor de performanţă pentru activitatea desfăşurată în cursul anului 2024, pe lângă plata per capita şi per serviciu.
Articolul 15 din proiectul de Hotărâre pentru aprobarea noului Contract-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, presupune:
(1) Modalităţile de plată a furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară sunt:
a) tarif pe persoană asigurată – per capita;
b) tarif pe serviciu medical.
c) plata pe performanţă.
(4) Plata în funcţie de performanţă se realizează anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare a indicatorilor de performanţă, pentru activitatea realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024.
(5) Plata în funcție de performanţă se acordă medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate
Astfel, Guvernul propune o nouă modalitate de plată a furnizorilor de servicii medicale din asistenţa medicală primară, pe lângă cele existente: tarif pe persoană asigurată – per capita şi tarif per serviciu medical. Aceşti furnizori vor putea fi plătiţi şi în funcţie de performanţă.
În plus, conform sursei citate, plata în funcție de performanţă s-ar face anual.
Sandra Alexiu, despre acest proiect pentru medicii de familie: "Plata la Sfântul Asteaptă"
Sandra Alexiu - Foto: Facebook Sandra Alexiu
"Casa de Asigurări s-a gândit și s-a răzgândit și a pus în transparență decizională cea mai tare idee din toate câte s-au întâlnit până acum și pe care or fi văzut-o în reclama aia la o bancă, pe care mi-o arată televiziunile printre zecile de suplimente care i-au făcut docenți pe pacientii noștri.
Mă refer la plata la Sfântul Asteaptă.
După cum se vede în articol, medicii de familie vor PUTEA fi plătiți per performanță, pentru chestii din anul 2024 abia în anul 2025.
E ca un fel de "nu sunați, ies eu din când în când".
Sigur, asta înseamnă că și asistentele noastre vor fi plătite imediat după Sfântul Așteaptă, după ce primim banii, taxele la Bugetul de stat vor avea și ele un răgaz de un an, curentul electric, deșeurile, apa, canalul plus restul de 160 de taxe și impozite așișderea, dar cel mai important dintre toate este că taxa de evaluare pe care o plătim Casei Nationale pentru că ne îngăduie să uploadăm niște documente pe site din doi în doi ani va fi plătită tot la Sfântul Așteaptă, după ce vom fi fost plătiți pentru performanța de a fi rămas în sistemul sanitar românesc", a scris Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, pe pagina sa de Facebook.
Cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!
Medicina de familie de află într-un mare impas. Rezultatele la ultimele examene de Rezidențiat arată dezinteresul total al noilor generații pentru această specializare, iar neîncrederea pacienților adâncește și mai mult gaura din acest domeniu.
La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de Rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.
Cât câștigă un medic de familie - VEZI AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.