În spitalele din România se practică îngrămădeala și cozile, iar asta este valabil în toate marile spitale din fiecare oraș.
Georgiana Mănăilă este un medic român stabilit în Elveția. După un rezidențiat în Franța, Georgiana Mănăilă a vorbit deschis despre diferențele dintre sistemul medical românesc și cel din Elveția.
Mai mult, mesajul transmis de ea ar trebui să fie ascultat de autoritățile României din domeniul medical, dar și de cadrele medicale și tinerii care vor să ajungă medici.
Întrebată dacă și în spitalale în care lucrează ea, în Elveția, sunt la fel de mulți pacienți pe cap de medic, Georgiana Mănăilă a spus că: "poate nu așa, pentru că spitalele care au capacitatea de a lua și de a trata un pacient cu o patologie mai complexă decât o durere de cap, sunt mai bine distribuite și mai omogen".
"Adică nu sunt un centru mare cum e de exemplu în București, unde se duc toți pentru că în altă parte nu ai unde sau în altă parte nu se fac nu știu ce investigații. Aici toate lucrurile sunt mult mai omogen distribuite și atunci nu se ajunge să se supraaglomereze un spital pentru că nu are de ce. Adică nu sunt atât de mulți locuitori în jur încât să supraaglomereze camera de gardă.
Plus că medicii de familie sunt mult mai prezenți. Adică nu vin pacienți la camera de gardă direct, am și o durere de burtă sau am și o durere de cap. Hai la camera de gardă.
Ei sună medicul de familie, ei țin legătura foarte aproape cu medicul de familie, medicul de familie ni-l trimite nouă. Deci eu, de exemplu, ca și gastroenterolog, ca și specialist pe organ, eu primesc mai mult cereri, dacă nu aproape exclusiv, cereri din partea medicului de familie: Am pacientu-X care se plânge de aia și aia, l-am investigat, l-am trimis la neurolog și nu am găsit nimic. Și uitați, eu cred că ar trebui să i se facă o endoscopie sau ecografie și vi-l trimit vouă ca să decideți ca și specialiști de organul respectiv.
Și aici noi ne uităm pe cerere și zicem da, dar nu e de colonoscopie, e de consult și programăm la consult sau da, e de endoscopie și de colonoscopie și vedem după.
Aici în Elveția, medicii de familie sunt un punct foarte important de sprijin. Deci nu vorbești direct cu pacientul, vorbești cu medicul de familie, plus că el integrează toate informațiile despre pacient.
Eu după ce i-am făcut endoscopia, îi spun pacientului vezi că ți-am găsit asta, asta, dar rezultatele i le trimit la medicul de familie și atunci el va lua legătura cu pacientul și va spune uitați, a ieșit asta la biopsie, ar trebui să facem...", a declarat Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, în emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica.
"În Elveția eu dictez rezultatele unei secretare. Fac investigația, dictez rezultatul și am terminat. Eu nu stau să văd: stai că n-a mers nu știu ce, stai, că sistemul, stai că foaia"
"Plus că lipsește foarte mult partea administrativă. Deci în România trebuia să te ocupi calcule, poziționări în pagină. Aici e o secretară!
Eu, de exemplu, dictez rezultatele pur și simplu, le secretară, le scrie mi le trimite înapoi și eu mă uit peste ele să văd dacă ideea e corectă", a mai spus medicul.
Medicul Georgiana Mănăilă a subliniat că nu este normal ca în România, ca medic, să te ocupi de tot și să nu mai pui accent pe actul medical la capacitate maximă.
"Eu vorbesc cu el și zic bună ziua, uitați, știu că aveți asta, asta, asta... mai e ceva ce vreți să îmi spuneți? Fac investigația, dictez rezultatul și am terminat. Eu nu stau să văd: stai că n-a mers nu știu ce, stai, că sistemul, stai că foaia. De lucrurile astea se ocupă secretara", a conchis medicul Georgiana Mănăilă.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.