Afecțiunile dureroase sunt considerate principalele cauze de invaliditate la nivel mondial. În ciuda acestui fapt, eficacitatea tratamentelor variază de la o persoană la alta, mai mult, de la un sex la altul, dovedit fiind faptul că analgezicele au efecte diferite la bărbați și femei. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care medicina personalizată a durerii este un domeniu emergent care are ca scop producerea de tratamente sigure și eficiente, adaptate la nevoile individuale, notează Medical News Today.
La nivel mondial, aproximativ 1,71 miliarde de persoane trăiesc cu o afecțiune legată de durere sau de afecțiuni musculo-scheletice. Printre acestea se numără durerile lombare, osteoartrita și fibromialgia.
Aceste afecțiuni sunt legate de măsuri mai proaste de sănătate mintală și de bunăstare, precum și de creșterea absenteismului la locul de muncă și de pierderi de productivitate.
Opțiunile de tratament pentru durere depind de gravitate. Formele mai ușoare de durere pot fi tratate cu medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (MAIN), inclusiv aspirina și ibuprofenul.
Dacă aceste medicamente nu reușesc să ofere ușurare, medicii pot prescrie relaxante musculare, cum ar fi diazepamul, MAIN, cum ar fi celecoxibul, sau tratamente cu steroizi, cum ar fi dexametazona. În afară de acestea, medicii pot oferi, de asemenea, opioide, inclusiv codeină, fentanil și oxicodonă, pentru utilizare pe termen scurt.
Deși fiecare dintre aceste medicamente este utilizat pe scară largă pentru ameliorarea durerii, efectele lor variate și profilurile de siguranță au inspirat atât pacienții, cât și cercetătorii să caute opțiuni de tratament mai personalizate.
De ce este importantă personalizarea
”Tratamentele noastre disponibile în prezent pentru gestionarea durerii sunt, în esență, de tip 'one-size-fits-all'. Pentru majoritatea durerilor, le tratăm cu MAIN sau cu opioide”, a declarat pentru Medical News Today Dr. Cynthia Renn, profesor de durere și știință translațională a simptomelor la Universitatea din Maryland. ”Nu au existat descoperiri analgezice cu adevărat transformatoare de la identificarea opioidelor”, a mai spus aceasta.
”MAIN și opioidele funcționează cu mai multă sau mai puțină eficacitate pentru a trata durerea de diferite origini. Știm că abordarea unică nu funcționează pentru toată lumea, având în vedere că două persoane cu aparent aceeași leziune suferă de durere în mod diferit; unele se vor recupera rapid cu dureri minime, în timp ce altele vor continua să dezvolte dureri cronice”, a subliniat medicul.
Întrebat de ce unele analgezice pot funcționa la unii și nu la alții, Dr. Kevin Boehnke, cercetător în cadrul Departamentului de anesteziologie și al Centrului de cercetare a durerii cronice și a oboselii de la Universitatea din Michigan, a explicat că există doi factori cheie.
Primul, a precizat el, este ”genetica și metabolismul”. El a explicat: ”Oamenii metabolizează medicamentele la rate diferite. Aceeași doză a aceluiași medicament ar putea dura mai mult și avea efecte mai puternice la persoana A, un metabolizator lent, față de persoana B, un metabolizator rapid. Aceste diferențe metabolice s-ar putea datora unor diferențe genetice, unele persoane putând avea predispoziții genetice către un metabolism mai rapid sau mai lent al anumitor medicamente.”
După aceasta, el a remarcat că diferitele tipuri de durere necesită tratamente diferite din cauza mecanismelor de bază diferite. Durerea, a spus el, se prezintă în trei direcții:
- durerea nociceptivă - cauzată de leziuni tisulare sau inflamații, cum ar fi o arsură sau un os rupt;
- durerea neuropatică - cauzată de leziuni nervoase, impingement sau inflamație, cum ar fi sciatica sau sindromul tunelului carpian;
- durerea nociplastică, care nu poate fi observată prin imagistică, dar cercetătorii cred că poate fi cauzată de o disfuncție a sistemului nervos central. Se caracterizează prin durere generalizată în tot corpul și include afecțiuni precum fibromialgia.
”În general, aceste 'arome' de durere pot apărea izolat sau pot apărea împreună, iar diferitele tipuri de durere răspund diferit la tratamente. De exemplu, MAIN sunt adesea utile pentru durerea nociceptivă, dar nu ajută prea mult în cazul durerii nociceptive”, a adăugat Dr. Boehnke.
România, în topul consumului de antibiotice. Medic: Vor determina complicații cerebrale
Nanomedicina pentru salvare
Dr. Renn a explicat că ”scopul medicamentelor personalizate împotriva durerii este de a descoperi compuși care acționează în mod specific pentru pacienții individuali sau pentru grupuri mici de pacienți care au un profil genetic similar și care vor răspunde la compusul (compușii) specific(i)”.
Mai mult, cheia pentru acest lucru, a menționat ea, este identificarea biomarkerilor care determină cele mai bune regimuri de gestionare a durerii pentru anumiți pacienți și descoperirea de noi analgezice și strategii terapeutice pe baza profilului genetic al unei persoane.
Analgezicele, mai puțin eficiente la femei. Cine este responsabil cu rezistența la durere
Organismele bărbaților și femeilor sunt diferite din punct de vedere fiziologic în mai multe privințe - de la nivelurile hormonale la procesele moleculare.
Chiar dacă pot simți niveluri similare de durere, procesele biologice subiacente diferite înseamnă că același tratament poate să nu funcționeze la fel pentru amândoi, notează Medical News Today.
De altfel, cercetătorii investighează de ceva vreme dacă bărbații și femeile răspund diferit la medicamentele pentru durere. Un studiu foarte mic din 1996, de exemplu, a constatat că femeile au reacționat mai mult decât bărbații după ce au primit medicamentul opiaceu pentazocină pentru dureri postoperatorii.
Mult mai recent, o revizuire din 2021 a remarcat că, deși dovezile sunt amestecate, unele studii au constatat că ibuprofenul tinde să reducă durerea la bărbați mai mult decât la femei.
De asemenea, a raportat un studiu care a constatat că prednisonul, un tip de corticosteroid, a fost asociat cu mai multe efecte adverse intolerabile la participanții de sex feminin și că aceștia au fost mai puțin dispuși să accepte o creștere a dozei. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Un vaccin specific împotriva Omicron ar putea "creşte şi extinde" protecţia, anunță EMA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.