Proiectul MEDICARE a fost lansat azi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara. Proiectul este derulat în parteneriat cu Spitalul "Sveti Luka" din Smederevo (Serbia) și pentru instituţia academică timişoreană presupune extinderea actualului Centru de chirurgie laparoscopică şi microchirurgie "Pius Brînzeu", potrivit agerpres.ro.
Rectorul UMF Timişoara, Marius Raica, a declarat că realizarea noului centru este importantă întrucât clădirea existentă a fost ridicată în urmă cu foarte mulţi ani, din iniţiativa dr. Pius Brînzeu și a îndeplinit mai multe funcţii în ultima perioadă, fiind centru de training pentru studenţi, rezidenţi şi tineri specialişti.
"Nu este un proiect axat pe linie de sănătate, ci academică. Din acest motiv este important, pentru că va avea o altă bio-bază, alte posibilităţi de formare a studenţilor şi rezidenţilor, cu consecinţele de rigoare. Noi dorim creşterea calităţii actului medical, în care, de multe ori, suntem în suferinţă", a afirmat dr. Marius Raica.
Managerul de proiect, dr. Alexandru Nistor, a explicat că lucrează împreună cu colegii chirurgi în cadrul unui centru de chirurgie experimentală destinat medicilor chirurgi care doresc să se formeze în diverse tehnici.
"Ne dorim să extindem această facilitate a UMF, să construim două etaje noi, o infrastructură medicală nouă peste clădirea existentă, care vor fi şi dotate. Suntem în faza în care vom putea asigura doar partea de infrastructură şi minimum necesar, urmând ca pe viitor să ajungem la un nivel mai înalt. Ar fi nevoie să reuşim să coagulăm nucleul de colegi din chirurgie pentru ca fiecare dintre ei să aplice şi să atragă finanţare prin proiecte ulterioare, pentru ca acest centru să devină multidisciplinar, dotat pentru fiecare specialitate în parte. (...). Vor fi servicii de screening destinate detectării precoce a unor afecţiuni, respectiv ţintesc problemele urologice, ginecologice şi de diabet", a detaliat dr. Alexandru Nistor.
Beneficiari ai centrului de pe lângă UMF Timişoara sunt până în prezent sutele studenţi şi medici care trec câteva zile sau săptămâni pe aici pentru un stagiu de formare.
Proiectul MEDICARE este finanţat prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia şi implementat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara. Cele două instituţii partenere beneficiază de un buget de 1,173 milioane de euro, cu aport nerambursabil al UE de 997,215 mii de euro. Termenul de finalizare este iulie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.