Medicamentul pentru tuse, "campion" la efecte toxice: Vă rog să vă mai gândiți înainte sa-l luați. Provoacă vărsături, halucinații, tahicardie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamentul pentru tuse - FOTO: Freepik
medicamentul pentru tuse - FOTO: Freepik

Medicamentul pentru tuse poate avea reacții adverse grave. Medicii trag un semnal de alarmă.

Medicamentul pentru tuse vă poate face să vă simțiți mai rău. Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește Dextrometorfanul, un antitusiv central. 

Medicamentul pentru tuse și viroze

Virozele încep să fie prezente. Schimbările meteorologice au și ele o influență. Astfel, crește numărul pacienților care se prezintă la medic cu simptome ale unor viroze. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra reacțiilor pe care le poate avea medicamentul pentru tuse. 

”Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai...Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive. Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.

Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite...Revin.

Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente! Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent  ca fiind unul din "campionii" efectelor adverse/toxice în SUA.

Vezi și: Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale. MESAJ PRACTIC - nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles...), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău. Oricând puteți solicita o a doua opinie”, a explicat medicul pediatru, Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. 

Abuzul de medicamente, nociv

Unele dintre cele mai frecvent abuzate medicamente prescrise sunt analgezice - în special, opioide. Aceste medicamente de durere, în doze mari pot provoca, de asemenea, o senzație euforică ridicat și efecte secundare periculoase. Medicii prescriu de obicei morfină pentru dureri severe și codeină pentru dureri mai ușoare sau tuse, potrivit WEB:MD.

Atunci când sunt prescrise, stimulente cum ar fi amfetaminele Adderall, Adderall XR, Dextroamphetamine, și Mydasis pot ajuta persoanele cu ADHD. Acestea pot provoca dependență. Dozele mari pot provoca o creștere periculoasă a temperaturii corpului, bătăi neregulate ale inimii și chiar stop cardiac, mai notează WEB:MD.

Vezi și: Tusea fumătorului, cauze și tratament. Se poate ajunge la incontinență urinară

Tusea, mecanismul de protecție al corpului. Când devine o problemă

Tusea trece într-o perioadă de 3-4 săptămâni, însă când aceasta persistă mai mult timp devine o problemă medicală. Tusea este un act voluntar sau involuntar care curăță tractul gâtului de particulele străine, microbi, iritanți, fluide și mucus. Tusea este o expulzare rapidă a aerului din plămâni.

Tusea se poate face în mod deliberat sau ca parte a unui reflex. Deși tusea poate fi un semn al unei boli grave, mai des, se va clarifica singură fără a fi nevoie de asistență medicală.

Tusea, cauze

Dr. Bogdan Popescu, medic ORL a explicat ce este tusea și când devine aceasta o problemă medicală. Mai mulți factori pot contribui la declanșarea tusei. 

”Tusea este un mecanism de protecție al căilor respiratorii. Tusea seacă este diferită de tusea productivă prin faptul că nu expectorăm absolut nimic. Tusea seacă ne îngrijorează atunci când durează mai mult de 6-8 săptămâni, deci aceea este tusea cronică. Există cauze banale de apariție a tusei seci, care este pe o perioadă limitată de timp, cum sunt virozele de sezon.

Un grad de deshidratare, poate să genereze tuse seacă, la fel cum sunt și diverse alte boli. Deci, ar trebui să ne îngrijorăm în momentul în care tusea seacă durează mai mult de 6-8 săptămâni”, a precizat medicul la Antena 3.

Vezi și: Strănutul și sughițul, de ce apar. Codruț Sarafoleanu: Sunt deseori ignorate, dar sunt extrem de deranjate pentru pacienți. Avem o paletă foarte largă de alte circumstanțe, inclusiv, emoționale

Tusea seacă, cauze

Majoritatea tusei este cauzată de virusuri și se limpezește fără tratament. În cele mai multe cazuri, infecția este în tractul respirator superior și afectează gâtul. O tuse persistentă (care durează mai mult de 8 săptămâni) este cunoscută și sub numele de "tuse cronică". Aceasta poate fi cauzată de o boală.

Poate fi vorba despre: 

- gripă

- răceală

- laringită

"Tusea seacă poate să fie generată de afecțiuni ale diverselor organe. Nasul și sinusurile paranazale pot să dea tuse seacă prin faptul că sunt secreții care se scurg în spatele gâtului și atunci declanșează reflexul de tuse.

Inflamațiile de la nivelul gâtului, cavității bucale, faringe, laringe, iarăși în cadrul virozelor, pot să declanșeze tuse seacă. Problemele de stomac, acel reflux acid gastroesofagian în care acidul ajunge în gât și lirită, generează tuse seacă. Problemele pulmonare de tipul astmului, de tipul alergiilor, inclusiv de tipul cancerelor la nivelul plămânilor, pot să genereze tuse seacă, coroborat cu alte simptome”, a mai subliniat dr. Bogdan Popescu. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel