Medicamentul, de 10 ori mai ieftin și mai bun decât spitalizarea. Val Vâlcu, remarcă: Pastila asta te trata în 5 zile și evitai 7 zile de spitalizare. Costa 100 în loc de 1.000 lei

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamentul - Foto: Freepick @Wiroj Sidhisoradej
Medicamentul - Foto: Freepick @Wiroj Sidhisoradej

Tratamentul medicamentos ajunge de multe ori să fie de 10 ori mai ieftin și mai eficient decât spitalizarea. Cum se face balanța între aceste costuri? "În România, ne lovim de un e obstacol. Noi nu știm câți pacienți avem pentru o boală, deci ne cu atât mai greu să cuantificăm ce înseamnă cu adevărat nevoile pacienților".

Ioana Bianchi, expert în politici farmaceutice în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali De Medicamente (ARPIM), ne-a vorbit despre politica medicamentului, despre costurile medicamentelor și cine face prețul, dar și cum se face balanța între costurile medicamentelor și costurile spitalizării.

"În cazul diabetului știu că stăm bine, accesul e total, e gratuit", a spus Val Vâlcu.

"Din păcate, se respectă întârzierea, atât pentru medicamentele care sunt în contracte cost-volum, cât și pentru medicamentele care nu au nevoie de aceste contracte cost-volum. Vă vorbeam de cele 100 de puncte, medicamentele care nu au nevoie de contractele cost-volum obțin 80 de puncte sau peste și asta se cheamă rambursare necondiționată. Deci statul plătește prețul integral al medicamentului.

În diabet, cred că 90-95% din medicamentele pentru diabet sunt rambursate necondiționat în România", a declarat Ioana Bianchi, expert în politici farmaceutice în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali De Medicamente (ARPIM), în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în sănătate".

"Pentru că ele obțin acele puncte și ce este important de înțeles este că acel număr de puncte nu se poate obține doar pe baza celor trei rapoarte rambursării într-un număr de state, ci trebuie demonstrată și o economie pe care o aduce noul medicament față de ceea ce este deja accesibil", a mai spus Ioana Bianchi.

Tratamentul medicamentos, de 10 ori mai ieftin decât spitalizarea. Cum se face balanța între aceste costuri. Val Vâlcu, exemplu

 

"Aici e o mare problemă dacă ne gândim la costul total al bolii, concedii medicale, incapacitate, presiune în familie să ducă cineva să-l îngrijească, scăderea productivității sau chiar transformarea pacientului în pensionat medical. Dacă eviți treburile astea ar părea derizoriu costul medicamentului raportat la toate aceste necazuri", a subliniat Val Vâlcu.

"Da, numai că în România este evaluat costul noului medicament față de un medicament care există deja pe pe piață", a continuat Ioana Bianchi.

"De exemplu, acum sunt 25 de ani a venit prima cefalosporină. Era o pastilă, hai să nu-i spunem numele, poate nici nu mai există. Deci a fost prima. Ea înlocuia, pentru o pneumonie franca lobară, tratamentul injectabil la 4h, la 6h.

Deci nevoia să fie internat sau să vină o asistentă din 6 în 6h, în loc de 1 săptămână, în 5 zile se rezolva. De la prima pastilă se ameliorau simptomele, nu trebuia să mai iei antitermice. Deci evitai 7 zile de spitalizare sau plata unei asistente, cu cinci pastile câte erau în cutia respectivă. Oricum, în 5 zile tratamentul rezolva.

Sigur, costa mult mai mult. Dacă 1 flacon cu penicilină, ser fiziologic, costa câțiva lei, poate costa 100, dar 7 zile de spitalizare costau 1.000 lei, să zicem, la vremea aia, deci de 10 ori mai mult. Cum punem în balanță aceste costuri?", a declarat Val Vâlcu.

"Din păcate, statul român nu le pune în balanță, pentru că aceste costuri, pe care le-ați punctat foarte bine, nu sunt luate în considerare când se face acea comparație de costuri", spune Ioana Bianchi.

"Unul poate e salvator de viață, vindecă... cancerul sunt la 5 ani fără recidivă". Cum se compară costurile

 

"Dar și față de rezultate, că unul poate e salvator de viață, vindecă... cancerul sunt la 5 ani fără recidivă. Celălalt ameliora unul din trei cazuri. Cum se compară costurile?", a remarcat Val Vâlcu.

"Este o întrebare foarte, foarte bună și o întrebare pe care o punem și noi autorităților, încercând în același timp să le propunem soluții. La momentul de față, această comparație de costuri nu ia în considerare nimic din ce ați spus.

Sunt trei actori: Comisia Europeană propune, Parlamentul Europen și Consiliul Uniunii Europene analizează, modifică, dialoghează și adoptă într-un final. Deci, Comisia Europeană propune mai mai multe lucruri. Propune ca în timp de 2 ani, după aprobarea la nivel european, medicamentele inovatoare să fie lansate pe piață în cantități suficiente pentru toți cetățenii europeni.

Teoretic, în cantități suficiente, ar trebui să se refere la nevoile pacienților, dar vedeți, aici, în România, ne lovim de un e obstacol. Noi nu știm câți pacienți avem pentru o boală, deci ne cu atât mai greu să cuantificăm ce înseamnă cu adevărat nevoile pacienților.

Iar lansare pe piață, în viziunea Comisiei Europene înseamnă ca medicamentul să aibă preț. Am văzut însă că în România, faptul că medicamentul are preț, nu rezolvă pentru foarte mulți pacienți accesul, dacă medicamentul nu este compensat total sau parțial de statul român, degeaba are preț.

Și aici este o discuție între industrie și între autoritățile europene", ne-a mai spus expertul ARPIM.

"Uniunea Europeană va impune să fie adusă în depozit o cantitate suficientă, dar asta nu înseamnă că pacienții își vor permite acel medicament"

 

"Adică Uniunea Europeană va impune să fie adusă în depozit o cantitate suficientă, dar asta nu înseamnă că pacienții își vor permite acel medicament și rămâi cu pastila în depozit", a spus Val Vâlcu.

"Da, este un risc, așa cum bine știți, cutia în depozit are și ea un cost logistic și pe de altă parte se mai pune problema că nu toate medicamentele care sunt aprobate la nivel european sunt rambursate într-un anumit stat. Nici măcar Germania, care rambursează cea mai mare proporție de medicamente. Deci 9 din 10 medicamente sunt rambursate în Germania nu și le permite pe toate există care nu era nou.

Altă prevedere se referă la prevederi mai stricte legate de procesul de producție.

Deci dacă până acum există așa numite bune practici de producție, care se aplicau doar la medicament, de data asta ele se vor aplica și la substanța activă.

Substanța activă este practic acel miez care face ca medicamentul să aibă efect.

Se aplică pentru toate substanțele active. Până acum nu se mergea la acest nivel de detaliu, adică nu se mergea până la producerea substanței active. Aceste practici de producție se aplicau doar la producerea medicamentului în totalitate", a conchis Ioana Bianchi.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel