Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică în care moartea celulelor cerebrale cauzează pierderea memoriei și declinul cognitiv și este o afecțiune care afectează creierul.
Simptomele sunt ușoare la început și devin mai severe în timp. Este denumită după Dr. Alois Alzheimer, care a descris pentru prima dată această afecțiune în 1906.
Simptomele comune ale bolii Alzheimer includ pierderi de memorie, probleme de limbaj și comportament impulsiv sau imprevizibil.
Una dintre principalele caracteristici ale afecțiunii este prezența plăcilor și încurcăturilor în creier. O altă caracteristică este pierderea conexiunii dintre celulele nervoase, sau neuronii, din creier.
Aceste caracteristici înseamnă că informațiile nu pot trece cu ușurință între diferite zone ale creierului sau între creier și mușchi sau organe.
Pe măsură ce simptomele se agravează, oamenilor le este mai greu să își amintească evenimentele recente, să raționeze și să recunoască persoanele pe care le cunosc. În cele din urmă, o persoană cu boala Alzheimer poate avea nevoie de asistență permanentă.
Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, boala Alzheimer este a șasea cauză principală de deces în SUA. Cu toate acestea, alte estimări recente sugerează că ar putea fi a treia cauză principală de deces, imediat după bolile de inimă și cancer.
Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.
În țara noastră boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – G16 – care asigură accesul la terapie după un protocol care trebuie să respecte următorii pași: bolnavului i se stabilește tratamentul de către medic; medicul care a diagnosticat Demența Alzheimer, Demența vasculară sau mixtă va întocmi un referat de justificare a recomandării medicației specifice. Acest document, împreuna cu alte documente specificate de autoritatea publică vor fi depuse la comisia de aprobare a medicației gratuite. Dupa primirea aprobării, medicul va putea prescrie lunar medicația necesară fiecărui pacient. Medicația este decontată în proporție de 100% de către CNAS, potrivit ARPIM.
Medicamentul împotriva Alzheimer care a redus plăcile amiloide
Ei bine, primele date ale unui nou studiu la om pentru tratamentul de ultimă generație împotriva Alzheimer au arătat că acesta a redus nivelul plăcilor toxice de amiloid în creierul persoanelor aflate în stadiile incipiente ale bolii care le distruge mintea.
Cu cât doza mai mare de medicament cu anticorpi este mai mare, cu atât efectul este mai mare, au declarat reprezentanții companiei care au dezvoltat noul tratament.
Tratamentul, remternetug, a fost administrat prin perfuzie intravenoasă, dar are posibilitatea unei metode mai convenabile de administrare prin injecție subcutanată.
Producătorul de medicamente lansează un studiu de fază III al anticorpului experimental, dar a refuzat să comenteze ce doze vor fi selectate pentru studii mai mari, în etape ulterioare.
"Încă încercăm să explorăm o parte din aceste aspecte", a declarat Dawn Brooks, lider de dezvoltare globală a companiei farmaceutice, adăugând că obiectivul companiei este de a înțelege cum să echilibreze cel mai bine nivelul dozei și durata tratamentului cu siguranța, notează Reuters.
În cadrul unei conferințe medicale din Göteborg, Suedia, s-au prezentat date intermediare de la 41 de participanți la studiu. Acestea au arătat că eliminarea amiloidului a fost atinsă de 75% dintre cei 24 de pacienți care au primit remternetug la cele mai mari trei doze testate.
Cel mai frecvent efect secundar advers legat de tratament a fost un tip de umflătură cerebrală cunoscut sub numele de ARIA-E, care a fost observat la 10 participanți, iar un pacient a întrerupt tratamentul din cauza unui eveniment advers grav.
Compania este așteptată să anunțe înainte de sfârșitul lunii iunie rezultatele unui studiu de fază III conceput pentru a arăta impactul asupra cogniției al donanemab, un anticorp de reducere a amiloidului aflat mai departe în dezvoltare, care se administrează prin perfuzie intravenoasă.
Două medicamente pentru Alzheimer intravenos au fost aprobate de Food and Drug Administration din SUA în cadrul programului de examinare accelerată al agenției, pe baza dovezilor privind capacitatea lor de a elimina plăcile amiloide. Rezultatele studiului publicate anul trecut au arătat că, la pacienții cu Alzheimer în fază incipientă, Leqembi a redus rata declinului cognitiv cu 27% în comparație cu un placebo.
Brooks a declarat că împărtășirea datelor sale timpurii despre remternetug "consolidează angajamentul și investiția companiei în domeniul bolii Alzheimer ... Acest lucru nu va fi doar o singură dată și gata".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.