Medicamentul care reduce inflamația. Previne AVC-ul și scade riscul de deces din cauza problemelor cardiace

Monika Baciu |
Data publicării:
semaglutida - FOTO: Freepik@katemangostar
semaglutida - FOTO: Freepik@katemangostar

Acest medicament reduce semnificativ markerul inflamator proteina C-reativă de mare sensibilitate.

Un nou studiu despre medicamentul anti-obezitate semaglutida arată că acesta poate reduce semnificativ inflamația în organism, indiferent dacă pacienții pierd mult în greutate sau nu.

Cercetarea, prezentată la un important congres medical, a implicat peste 17.600 de persoane supraponderale sau obeze cu probleme cardiace. Rezultatele au arătat că semaglutida a redus nivelurile unei proteine inflamatorii, numită CRP de mare sensibilitate, cu 38% în comparație cu un placebo.

Efect și în cazul celor care au pierdut puțin în greutate

Chiar și pacienții care au pierdut foarte puțin în greutate au beneficiat de această reducere a inflamației. Medicamentul a demonstrat, de asemenea, o reducere semnificativă a riscului de evenimente cardiovasculare majore. Aceste descoperiri sugerează că semaglutida nu doar ajută la pierderea în greutate, dar poate avea și efecte benefice importante asupra sănătății cardiovasculare prin reducerea inflamației.

Cei tratați cu semaglutidă au înregistrat o reducere cu 38% a nivelurilor de hs-CRP în comparație cu cei care au primit placebo, indiferent de indicele de masă corporală inițial, utilizarea de statine, nivelurile de colesterol și alte măsuri.

"Scăderea în greutate a fost asociată cu o reducere mai mare a hs-CRP în ambele grupuri de tratament", a spus Jorge Plutzky, MD, director de cardiologie preventivă la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts, dar "cu o reducere mai mare a hs-CRP la cei care au primit semaglutida".

Medicamentul a "redus semnificativ nivelurile de hs-CRP încă de la început," a adăugat el, "înainte de o scădere majoră în greutate și la cei care nu au pierdut cantități semnificative de greutate".

Reducerile au ajuns la aproximativ 12% la 4 săptămâni și în jur de 20% la 8 săptămâni, într-o perioadă în care scăderea în greutate "era încă destul de modestă," de 2% și respectiv 3% din greutatea corporală. Chiar și la pacienții care au obținut o scădere în greutate de mai puțin de 2% din greutatea corporală, semaglutida a fost asociat cu o reducere a nivelurilor de hs-CRP, potrivit Medscape.

Vezi și: Revoluția tutunului, abordare inovatoare la țigările clasice. Mihai Bundoi: Este o dovadă de responsabilitate socială

Semaglutida - FOTO: Freepik

Reduce evenimentele cardiovasculare

În studiul SELECT, semaglutida a dus și la o reducere consistentă de aproximativ 20% față de placebo în evenimente cardiovasculare majore adverse, cum ar fi mortalitatea cardiovasculară, infarctul miocardic nonfatal sau accidentul vascular cerebral nonfatal. Dar Naveed Sattar, MD, PhD, profesor de medicină cardiometabolică la Universitatea din Glasgow, Scoția, Regatul Unit, a declarat într-un interviu că greutatea corporală "este probabil factorul principal" care influențează nivelurile de hs-CRP în populație, explicând între 20% și 30% din variație.

Sattar a subliniat și faptul că concluzia cercetătorilor că reducerile de hs-CRP văzute în SELECT au avut loc înainte de o scădere majoră în greutate este contestată de "modelul de reducere a hs-CRP și scădere în greutate, care este aproape identic". 

Vezi și: Afecțiunea comună care poate duce la demență. Este cel mai important factor

El a mai adăugat într-un editorial recent că medicamentul pare să aibă și un efect direct asupra vaselor de sânge și inimii, ceea ce poate duce la îmbunătățiri în inflamația sistemică. Prin urmare, a concluzionat el, orice afirmație că semaglutida este cu adevărat antiinflamator este, în acest moment, "speculație".

Plutzky a subliniat că "inflamația cronică sistemică este implicată ca mecanism potențial și țintă terapeutică în ateroscleroză și evenimente cardiovasculare majore adverse, precum și în obezitate," iar nivelurile de hs-CRP sunt "un biomarker stabilit al inflamației și s-a demonstrat că prezice riscul cardiovascular".

Cu toate acestea, relația dintre hs-CRP de mare sensibilitate, răspunsurile la agonistii receptorilor GLP-1 cum este semaglutida și rezultatele cardiovasculare în obezitate "rămâne încă neînțeleasă complet", a concluzionat Plutzky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel