Medicamentul care poate opri gonoreea rezistentă

gonoree - Foto: Freepik AI
gonoree - Foto: Freepik AI

Pastila care ar putea revoluționa tratamentul gonoreei! Un nou antibiotic testat pe 628 de pacienți s-a dovedit eficient împotriva tulpinilor rezistente. Doar un comprimat care ar putea schimba totul. Descoperă ce spun experții și de ce toată lumea vorbește despre gepotidacină!

Un studiu clinic realizat pe 628 de pacienţi a demonstrat că un nou tip de antibiotic ar putea fi eficient şi sigur împotriva gonoreei, o boală cu transmitere sexuală care, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la complicaţii grave. Acesta ar putea fi primul antibiotic nou care se dovedeşte eficient împotriva gonoreei după anii 1990, relatează luni agenţia EFE şi CNN, potrivit Agerpres.

Gepotidacina, un antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor tractului urinar ar putea fi, conform rezultatelor studiului, un nou tratament pentru gonoree. Acesta ar putea proteja împotriva ameninţării gonoreei rezistente la medicamente şi ar putea îmbunătăţi tratamentul pacienţilor.

Aceasta este concluzia unui studiu randomizat controlat de faza a 3-a, publicat luni în jurnalul ştiinţific The Lancet şi prezentat la conferinţa Societăţii europene de microbiologie clinică şi boli infecţioase de la Viena.

În spatele cercetării se află, printre alţii, oameni de ştiinţă de la Spitalele Universitare din Birmingham (Marea Britanie) şi de la universităţile americane din Atlanta şi Louisiana, dar şi GSK.

Cazurile de gonoree rezistentă la medicamente au crescut rapid în ultimii ani, reducând opţiunile de tratament. De aceea, există o nevoie urgentă de tratamente pentru gonoree, împotriva căreia nu există antibiotice noi disponibile din anii 1990, potrivit unui comunicat al jurnalului ştiinţific.

Studiul, realizat pe 628 de pacienţi, a comparat un potenţial nou tratament pentru gonoreea necomplicată (gepotidacină, comprimat oral) cu tratamentul standard actual (ceftriaxonă, o injecţie, şi azitromicină, comprimat) şi a constatat că noul comprimat s-a dovedit la fel de eficient ca şi tratamentul standard actual.

Mai exact, rezultatele au demonstrat o rată de succes microbiologic de 92,6% la grupul căruia i-a fost administrată gepotidacină - care inhibă replicarea ADN-ului bacterian - şi de 91,2% la grupul cu ceftriaxonă plus azitromicină.

"Gepotidacina s-a dovedit a fi ne-inferioară ceftriaxonei plus azitromicină pentru gonoreea urogenitală cauzată de N. gonorrhoeae, fără a prezenta noi probleme de siguranţă, oferind o nouă opţiune de tratament oral pentru gonoreea urogenitală necomplicată", au scris autorii studiului.

În plus, noua pastilă a fost eficientă împotriva tulpinilor de bacterii gonoreice rezistente la antibioticele existente.

Nu au fost observate efecte secundare grave sau severe asociate tratamentului.

Potrivit autorilor studiului, noul tratament ar putea reprezenta un instrument important în combaterea dezvoltării tulpinilor de gonoree care devin rezistente la tratamentul standard.

În plus, deoarece tratamentul nu mai necesită injecţii ar putea îmbunătăţi experienţa pacienţilor şi ar reduce resursele de asistenţă medicală necesare, au subliniat oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, cercetătorii au atras atenţia că studiul s-a concentrat în primul rând pe gonoreea urogenitală şi că majoritatea grupului de studiu era reprezentată de bărbaţi albi.

Prin urmare, au notat ei, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina impactul noului tratament asupra gonoreei care afectează alte zone ale corpului. În plus, este necesar să fie realizate studii şi pe femei, adolescenţi şi persoane din alte categorii de populaţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel