Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Un expert de la Universitatea Harvard a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile potențiale ale antihistaminicelor, medicamente de uz comun pentru combaterea alergiilor, asociate cu un risc crescut de demență. Dr. Anthony L. Komaroff, medic de familie și editor al Harvard Health Letter, a explicat într-un articol publicat pe site-ul universității că studiile sugerează faptul că antihistaminicele ar putea bloca o substanță chimică protectoare din creier, care ar putea preveni apariția bolii Alzheimer, potrivit Daily Mail.
Cum funcționează antihistaminicele și ce riscuri presupun
Antihistaminicele, un tip de medicamente anticolinergice, sunt utilizate pentru a trata simptomele alergiilor, cum ar fi strănutul, tusea și mâncărimea ochilor. Acestea acționează prin inhibarea unei substanțe chimice esențiale din creier, numită acetilcolină. Nivelurile scăzute ale acestei substanțe sunt legate de dezvoltarea demenței.
Dr. Komaroff subliniază că, deși acest risc este încă teoretic, el a început să fie mai precaut înainte de a lua astfel de medicamente, cântărind beneficiile lor în fața posibilelor riscuri pe termen lung.
Studii care sugerează un risc crescut de demență
Mai multe studii recente au sugerat o legătură între consumul de antihistaminice și apariția demenței. De exemplu, un studiu din 2015 care a urmărit starea de sănătate a creierului a peste 3.400 de participanți cu vârsta de peste 65 de ani a arătat că dozele mai mari de medicamente anticolinergice au fost corelate cu o incidență mai mare a demenței.
Un alt studiu din 2024 publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a confirmat această asociere, pe baza unei analize a datelor din baza de date națională a asigurărilor de sănătate din Taiwan, care a inclus mai mult de 700.000 de pacienți cu febră alergică recentă.
Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
Antihistaminice - FOTO: Freepik
Riscuri similare și cu alte medicamente anticolinergice
Antihistaminicele nu sunt singurele medicamente anticolinergice care pot crește riscul de demență. Alte medicamente, precum cele pentru somn, tratamentele pentru incontinența urinară, pentru greață, tensiune musculară sau Parkinson, au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de demență.
Un studiu realizat în Marea Britanie pe un eșantion de un milion de persoane a arătat că utilizarea acestor medicamente este legată de o creștere cu 18% a riscului de a dezvolta demență.
Ce ar trebui să facă persoanele care folosesc antihistaminice
În contextul apropierii sezonului de febră alergică din Marea Britanie, care începe la sfârșitul lunii martie și durează până în septembrie, Dr. Komaroff recomandă celor care suferă de alergii să ia în considerare alternative la antihistaminicele tradiționale.
De asemenea, el sugerează ca utilizatorii să opteze pentru doze minime de medicamente și să se consulte cu medicii lor pentru a evalua riscurile și beneficiile în fiecare caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.