Medicamentele prescrise frecvent pentru hipertensiune arterială, efecte secundare neașteptate

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiune arteriala - FOTO: Freepik@julia-buz
hipertensiune arteriala - FOTO: Freepik@julia-buz

Medicamentele prescrise frecvent pentru hipertensiune arterială au efecte secundare neașteptate.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, iar hipertensiunea arterială, o afecțiune care afectează mai mult de 1 miliard de persoane, reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

Majoritatea celor diagnosticați cu hipertensiune sunt tratați cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACEIs) și/sau blocanți ai receptorilor angiotensinei (ARBs), care acționează asupra căii renină-angiotensină (RAS). Cu toate acestea, hipertensiunea rămâne necontrolată la majoritatea pacienților, ceea ce sugerează că sunt necesare tratamente mai accesibile și eficiente.

Descoperiri surprinzătoare în cercetarea recentă

Un studiu publicat în Hypertension Research de către cercetătorii de la Școala de Medicină Dentară și Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania a explorat beneficiile adăugării de ACE2 oral – un enzimă care, în formă injectabilă, a demonstrat efecte pozitive în tratamentele pentru bolile metabolice asociate RAS.

"Această enzimă [ACE2] reglează și hipertensiunea și bolile cardiace. Totuși, nimeni nu a studiat până acum relația dintre aceste medicamente și ACE2", spune Henry Daniell, co-autor al studiului și profesor la Școala de Medicină Dentară din Penn, potrivit Medical Xpress.

Medicamentele prescrise frecvent pentru hipertensiune arterială, efecte secundare neașteptate - FOTO: Freepik@abdulwasay1097

Cum funcționează ACE2 și rolul său în tratament

Calea RAS reglează tensiunea arterială prin eliberarea de renină atunci când presiunea arterială scade. Renina convertește angiotensinogenul în angiotensină I, care este apoi transformată de ACE în angiotensină II, un vasoconstrictor.

Inhibitorii ACE și ARB acționează asupra diferitelor etape ale acestui proces: inhibitorii ACE împiedică formarea angiotensinei II, în timp ce ARBs blochează legătura acesteia cu receptorii săi. ACE2 reduce nivelurile de angiotensină II, transformând-o în angiotensină 1-7 (Ang1-7), care promovează vasodilatarea și reduce tensiunea arterială.

Rezultate surprinzătoare în studiul pe câini

Daniell și colegii săi au folosit un sistem pe bază de plante pentru a administra ACE2 oral câinilor cu hipertensiune, tratați anterior cu ACEIs și/sau ARBs.

"Deși acești câini aveau hipertensiune și beneficiau de tratamente standard, rezultatele au fost neașteptate.

Primul șoc a fost că medicamentele ACE inhibă ACE2, iar al doilea șoc a fost că ARBs au crescut nivelurile de angiotensină II. Aceste două efecte sunt exact opuse a ceea ce ne dorim atunci când încercăm să controlăm tensiunea arterială", spune Daniell. 

Implicații

Daniell subliniază importanța acestor descoperiri în contextul tratamentului pacienților umani cu hipertensiune, având în vedere că ACE2 este asociat cu efecte cardioprotectoare. În plus, inhibarea ACE2 a fost legată de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

"Am fost șocat, pentru că această inhibare [prin inhibitori ACE] este exact ceea ce am observat în cazul coronavirusului. Nu este nicio îndoială că ACE2 este o enzimă metabolică esențială", spune Daniell.

Pași următori în cercetare și dezvoltare

Daniell și echipa sa intenționează să repete studiul utilizând câini care primesc lisinopril, un inhibitor ACE mai puțin eficient în inhibarea activității ACE2.

"Am realizat acest studiu pentru a evalua beneficiile ACE2, dar nu am putut face acest lucru din cauza inhibării ACE2 de majoritatea inhibitorilor ACE, cu excepția lisinoprilului", explică Daniell.

Perspectiva utilizării ACE2 în tratamentele umane

Daniell își dorește să folosească sistemul său de encapsulare în plante pentru a evalua beneficiile tratamentului cu ACE2 în cazul oamenilor, având în vedere că recent a fost aprobat de FDA un IND (investigational new drug) pentru acest sistem de livrare.

"Costul mediu de lansare al unui nou medicament biologic injectabil este de 2,5 miliarde de dolari. Cariera mea s-a concentrat pe crearea de medicamente accesibile – în special pentru boli comune, cum ar fi diabetul și hipertensiunea", afirmă Daniell.

Deși aceste medicamente sunt destinate să reducă presiunea arterială, unele dintre ele pot inhiba activitatea ACE2 sau pot crește nivelurile de angiotensină II, ceea ce poate complica tratamentele.

Cercetătorii au descoperit că ACE2, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, ar putea fi mai eficient în combinație cu anumite medicamente, iar un studiu viitor va testa acest tratament pe oameni. ACE2 a fost, de asemenea, asociat cu protecția cardiovasculară și cu tratamentele pentru COVID-19, fiind o enzimă esențială pentru sănătatea metabolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel