Medicamentele pentru pierderea în greutate acționează prin reducerea apetitului, reducerea absorbției nutrienților și creșterea metabolismului. Atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață și cu supravegherea medicală, aceste medicamente pot reduce eficient greutatea. Această recenzie se referă la medicamentele actuale pentru pierderea în greutate, la eficacitatea acestora, la potențialele probleme de siguranță și la adecvarea lor pentru anumite persoane.
"Medicamentele pentru scăderea greutății corpului au devenit din ce în ce mai cunoscute și accesate în ultimii ani, deoarece mulți oameni și-ar dori să slăbească doar luând niște pastile dar fără să țină dietă sau să facă exerciții fizice.
Astfel, odată cu creșterea epidemiei, sau chiar putem spune a pandemiei de obezitate, multe persoane apelează la medicamente pentru slăbit ca o soluție la luptele lor de scădere a greutății corporale. Dar cât de multe știm cu adevărat despre aceste medicamente și care sunt efectele lor pe termen lung asupra sănătății noastre", a explicat Popovici Emilian Damian, medic primar epidemiolog, în postarea sa pe Facebook.
Cât de eficiente sunt medicamentele pentru slăbit
Utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru pierderea în greutate cu prescripție medicală duce la o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu placebo. Combinarea acestor medicamente cu modificări ale stilului de viață duce la o pierdere în greutate mai mare. Un an de utilizare poate duce la o pierdere în greutate de 3% până la 12%, cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr și a nivelului de trigliceride.
"Există o varietate de medicamente pentru pierderea în greutate disponibile pe piață, fiecare cu propriul său set de beneficii și potențiale efecte secundare nedorite. Unele dintre cele mai comune medicamente pentru slăbit includ: orlistat, fentermină, lorcaserin și liraglutida. Aceste medicamente acționează în moduri diferite pentru a ajuta pe cei care le iau să piardă în greutate, fie prin suprimarea poftei de mâncare, fie prin blocarea absorbției grăsimilor sau creșterea metabolismului", a precizat Dr. Popovici Emilian Damian.
Foto: Facebook Popovici Emilian Damian
Riscuri
Pe scurt, pastilele de ardere a grăsimilor pot duce la deficiențe nutritive, alimentație dezordonată și creștere în greutate pe termen lung din cauza pierderii poftei de mâncare, metabolismului lent, durerilor de cap, anxietății, digestiei slabe, problemelor gastrointestinale, palpitațiilor inimii, creșterii tensiunii arteriale, toxicității hepatice și dificultăților de somn.
Conținutul ridicat de cofeină din aceste produse poate, de asemenea, să împiedice eforturile de pierdere în greutate, crescând nivelul de cortizol și îngreunând procesul pe termen lung.
"Deși aceste medicamente pot părea o soluție rapidă pentru pierderea în greutate, este important să se ia în considerare riscurile potențiale și efectele secundare asociate cu ele. Multe medicamente pentru pierderea în greutate vin cu o serie de efecte secundare care includ greața, diareea, constipația și durerile de cap. În unele cazuri, aceste medicamente pot duce, de asemenea, la reacții adverse mai grave, cum ar fi tahicardia (creșterea frecvenței cardiace), hipertensiunea arterială, leziunile hepatice,etc", menționează Dr. Popovici Emilian Damian.
Pastilele de ardere a grăsimilor pot provoca o pierdere rapidă în greutate, încetinind inițialmetabolismul, iar după reluarea alimentației normale, majoritatea oamenilor vor redobândi greutatea pierdută și, de obicei, vor pune câteva kilograme în plus față de cifra inițială, potrivit Healthline.
"În plus, efectele ulterioare ale acestor medicamente asupra stării generale de sănătate nu sunt încă pe deplin cunoscute și înțelese. Multe medicamente pentru pierderea în greutate nu au fost studiate aprofundat pentru efectele lor pe termen lung și astfel cunoștințele despre impactul potențial al acestora asupra organismului nostru sunt limitate. În plus, utilizarea medicamentelor pentru slăbire poate duce, de asemenea, la dependență și la posibilitatea de a crește din nou în greutate odată ce medicamentul este oprit", a adăugat Dr. Popovici Emilian Damian.
Pentru cine sunt aceste medicamente
Medicamentele pentru pierderea în greutate sunt aprobate pentru adulții cu obezitate sau cu afecțiuni legate de greutate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Acestea sunt concepute pentru cei care nu au reușit să piardă în greutate prin modificări ale dietei sau ale stilului de viață.
Aceste medicamente pot sprijini controlul greutății atunci când sunt combinate cu o activitate fizică regulată și o dietă nutritivă. Este posibil ca un doctor să ofere recomandări cu privire la faptul dacă sunteți sau nu un candidat pentru o rețetă, luând în considerare obiectivele tale personale, istoricul medical și starea actuală de sănătate.
"De asemenea, este important de reținut că medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt o soluție pentru toți. Aceste medicamente sunt de obicei recomandate persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, sau pentru cei cu un IMC de 27 sau mai mare și cu probleme de sănătate legate de obezitate și în general pentru cei care din varii motive nu pot apela la exercițiile fizice și la dietă. Ele nu sunt destinate utilizării de către persoanele care doresc să slăbească câteva kilograme din motive estetice", a spus Dr. Popovici Emilian Damian cu privire la grupurile de persoane pentru care aceste medicamente sunt gândite.
Citește și: Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului
Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală pot fi considerate în unele cazuri eficiente pentru pierderea în greutate, dar trebuie luate în considerare efectele secundare și utilizarea pe termen lung. Este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru toată lumea și pot duce la recăpătarea greutății.
Un medic te poate ajuta să determini care este medicamentul potrivit pentru tine. Aceste produse nu ar trebui să fie o soluție rapidă, ci ar trebui utilizate alături de o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și o activitate fizică regulată.
Alternative pentru medicamentele de slăbit
Modificarea dietei și a stilului de viață poate fi o abordare mai bună pentru a obține o pierdere în greutate durabilă și sustenabilă. Acest lucru implică o dietă echilibrată care să includă proteine și fibre adecvate și, în același timp, creșterea masei musculare slabe prin exerciții fizice regulate.
Aceste modificări ale stilului de viață pot avea un efect profund și de durată asupra gestionării greutății, promovând atât sănătatea, cât și pierderea durabilă în greutate.
Este recomandat să cauți sprijinul unui dietetician pentru a promova o relație mai intuitivă cu alimentele și cu corpul tău, mai degrabă decât să rămâi blocat într-un ciclu de încercări de a pierde în greutate. Soluțiile pe termen scurt nu sunt durabile și îți încetinesc metabolismul pe termen lung, în ciuda modului în care sunt comercializate suplimentele sau medicamentele respective.
"În concluzie, în timp ce medicamentele pentru slăbit pot oferi unele beneficii persoanelor care luptă să slăbească, există încă multe aspecte pe care nu le cunoaștem despre efectele lor secundare pe termen lung și riscurile potențiale. Este important ca persoanele care iau în considerare aceste medicamente să cântărească beneficiile potențiale față de riscurile potențiale și întotdeauna să se consulte cu un medic de specialitate înainte de a începe orice tratament de acest fel. În cele din urmă, cel mai eficient și durabil mod de a pierde în greutate este printr-o combinație între o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și modificări ale stilului de viață. Practic rețeta sănatoasă și de succes este să scazi aportul și să crești consumul de calorii ! Dincolo de această rețetă, toate celelalte metode fie că sunt bazate pe medicație sau chirurgie, prezintă contraindicații și potențiale riscuri legate de sănătate", a concluzionat Dr. Popovici Emilian Damian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.