Medicamentele hipolipemiante non-statine, asociate cu un risc mai mic de cancer hepatic

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@HaiderShah
colesterol - FOTO: Freepik@HaiderShah

Medicamentele care scad colesterolul, asociate cu un risc mai mic de cancer hepatic. Nu sunt statinele.

Vezi și: Combinația dintre statine și ezetimib, terapia care ar putea salva zeci de mii de vieți

Un nou studiu publicat în jurnalul CANCER, al Societății Americane de Cancer, sugerează că anumite medicamente hipolipemiante non-statine ar putea reduce riscul de dezvoltare a cancerului hepatic. Cercetarea a fost condusă de dr. Katherine A. McGlynn, PhD, MPH, de la Institutul Național de Cancer din SUA.

Statinele și alternativele non-statine

Studiile anterioare au arătat că statinele, medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului, pot contribui la reducerea riscului de cancer hepatic. Noua cercetare a analizat efectele unor alternative non-statine, inclusiv inhibitorii absorbției colesterolului, sechestrantele acizilor biliari, fibrații, niacina și acizii grași omega-3.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit că inhibitorii absorbției colesterolului sunt asociați cu o reducere de 31% a riscului de cancer hepatic. În comparație, statinele au fost asociate cu o scădere de 35% a acestui risc.

Vezi și: Gura Humorului, stațiune balnoclimaterică pentru recuperare. Dr. Adriana Mihalaș: Lucrăm să devină funcțională

Medicamentele hipolipemiante non-statine, asociate cu un risc mai mic de cancer hepatic - FOTO: Freepik@nastiklis1992

Analiza datelor din Marea Britanie

Studiul s-a bazat pe date din Clinical Practice Research Datalink (CPRD), o bază de date ce acoperă aproximativ 7% din populația Marii Britanii. Cercetătorii au analizat datele a 3.719 pacienți cu cancer hepatic și 14.876 de persoane fără cancer, stabilind corelații și în funcție de prezența diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice cronice.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au arătat că:

- Inhibitorii absorbției colesterolului au fost asociați cu un risc cu 31% mai mic de cancer hepatic, inclusiv la persoanele cu diabet sau afecțiuni hepatice.

- Statinele au demonstrat o reducere de 35% a riscului de cancer hepatic.

- Fibrații, acizii grași omega-3 și niacina nu au prezentat o asociere semnificativă cu riscul de cancer hepatic.

- Sechestrantele acizilor biliari au fost legate de un risc mai mare de cancer hepatic, dar rezultatele au fost inconsistente în funcție de prezența diabetului sau a bolilor hepatice.

Dr. McGlynn a subliniat necesitatea replicării acestor observații în studii viitoare.

Vezi și: Tomograful mobil, soluție pentru zonele izolate. Dr. Adriana Mihalaș: Imaginile pot fi citite de oriunde

"Deoarece puține studii au analizat efectele medicamentelor hipolipemiante non-statine asupra riscului de cancer hepatic, rezultatele noastre necesită confirmare în alte populații. Dacă aceste descoperiri vor fi validate, ele ar putea contribui la cercetările privind prevenția cancerului hepatic", a subliniat dr. McGlynn.

Medicamentele non-statine sunt alternative la statine pentru reducerea colesterolului și a lipidelor din sânge. Acestea acționează prin mecanisme diferite față de statine, care blochează enzima HMG-CoA reductază, responsabilă pentru sinteza colesterolului în ficat.

Aceste medicamente sunt utilizate în special la pacienții care nu tolerează statinele sau care au nevoie de terapii combinate pentru un control mai bun al colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel